Vrea FMI sa impuna amanarea alegerilor parlamentare?

Joi, 28 Aprilie 2011, ora 16:13
1217 citiri
Vrea FMI sa impuna amanarea alegerilor parlamentare?

Bogdan Diaconu, vicepresedintele PC, sugereaza ca temerile oficialilor FMI potrivit carora alegerile ar stopa reformele de austeritate ascund de fapt o dorinta de a se amana alegerile, relateaza NewsIn.

"FMI trebuie sa stie ca romanii au dreptul sa-si schimbe prin alegeri un Guvern pe care il detesta, chiar daca Fondul este multumit sa aiba o conducere a tarii in genunchi, care ii aproba directivele fara macar sa le citeasca. Romania are dreptul la democratie si la alegeri, iar FMI nu are voie sa intervina in acest sens, pentru ca Romania nu este o tara latino-americana de genul celor cu care este obisnuit FMI sa lucreze, conduse de dictatori care nu se sinchisesc de alegeri", transmite Diaconu, printr-un comunicat.

"E clar de ce FMI se teme de alegeri: nu va mai avea parte niciodata nici in Romania, nici in vreo alta tara europeana, de un Guvern atat de supus, care sa nu se deloc de populatie, ci sa se supuna orbeste dictatelor Fondului. Romanii insa sunt de alta parere, si isi vor manifesta optiunea prin vot, oricat ar dori FMI sa scape de optiunea populara ca sa-si continue dominatia asupra Romaniei", mai spune vicele conservator.

Presedintele Traian Basescu a comentat miercuri informatiile aparute in presa potrivit carora oficialii FMI au invocat riscul alegerilor din 2012 asupra continuarii reformelor, afirmand ca aceeasi ingrijorare o are si el.

Intrebat intr-o emisiune a TVR despre declaratiile neoficiale aparute in presa privind alegerile din 2012, care ar fi cel mai mare pericol in calea continuarii reformelor din Romania, si atribuite oficialilor FMI, Basescu a spus ca a vazut "declaratia lui Jeffrey Franks", seful misiunii Fondului in Romania, si a recunoscut ca si el este preocupat de acest subiect.

"Sa fiu foarte sincer, este aceeasi ingrijorare pe care o am si eu. Din acest motiv am insistat mult, si Guvernul a fost de acord, ca de altfel si BNR, ca perioada premergatoare anului electoral 2012 s-o acoperim cu un acord cu FMI si cu UE, un acord care sa aiba incluse in obligatiile pe care ni le asumam exact procesele de reforma care trebuiesc continuare", a afirmat seful statului.

Presedintele Basescu a explicat ca nu este suficienta reforma din justitie, educatie, piata fortei de munca, ci reforma statului trebuie continuata permanent, dand ca exemplu principal "zona regiilor" de stat. "Sectorul privat s-a ajustat pe perioada crizei, sect guvernamental s-a ajustat, (...) dar marile regii nu si va fi obiectiv major al programului (cu FMI - n.r.), restructurarea regiilor", a explicat presedintele, adaugand ca problema majora in regii este cresterea "galopanta" a arieratelor.

#alegeri parlamentare, #fmi , #stiri FMI