WikiLeaks: SUA, interesata de influenta Rusiei asupra conducatorilor romani

Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 12:17
2494 citiri
WikiLeaks: SUA, interesata de influenta Rusiei asupra conducatorilor romani

Departamentul de Stat este interesat de influenta Rusiei asupra conducatorilor din Romania, de sursele de finantare ale politicienilor, de datele biometrice ale liderilor romani si ale consilierilor lor, precum si de coruptia si spalarea de bani din Romania, potrivit documentelor WikiLeaks, informeaza NewsIn.

Cotidianul The Guardian publica vineri o telegrama secreta expediata la 16 iunie 2009 de Departamentul de Stat, in care secretarul de stat Hillary Clinton da instructiuni Ambasadei de la Bucuresti, intr-o lista detaliata de prioritati, cu privire la informatiile de care Washingtonul este interesat sa fie culese din Romania.

Instructiunile, de natura tehnica, sunt furnizate in virtutea noii Directive nationale de colectare a informatiilor.

Domeniile sunt similare cu cele stabilite pentru Bulgaria, publicate anterior de Guardian intr-o alta telegrama semnata de Hillary Clinton.

Astfel, Hillary Clinton cere "date biometrice despre actualii lideri si consilieri (din Romania), precum si despre cei in ascensiune", alaturi de informatii despre situatia lor, despre vulnerabilitatea, personalitatea, sanatatea si conditia lor financiara.

Departamentul de Stat cere Ambasadei de la Bucuresti sa-i puna la dispozitie si numerele de telefon, fax si adrese de e-mail, personale si de serviciu, ale principalilor lideri din societatea civila si din armata romana.

In conditiile crizei, Washingtonul vrea sa afle ce ii preocupa pe liderii romani, ce eforturi fac pentru a evita colapsul economic.

Este interesat, de asemenea, de grupuri de opozitie, extremiste, care ar avea de gand sa exploateze criza financiara pentru a-si atinge obiectivele.

Un alt aspect care intereseaza cu precadere Washingtonul se refera, intre altele, la finantarea candidatilor politici, la planurile si eforturile guvernului pentru a asigura transparenta finantarii. (La data trimiterii telegramei, Romania se pregatea pentru alegeri prezidentiale, dar astfel de date sunt cerute de SUA in mod obisnuit, indiferent de tara - n.r.) Un capitol separat il constituie informatiile cerute despre "statul de drept, coruptie si criminalitate".

Washingtonul cere informatii despre planurile si capacitatile autoritatilor de a remedia obstacolele in calea unei justitii corecte. Intereseaza: "politicile, planurile si eforturile de a dezvolta, proteja si intari un sistem judiciar independent si eficient".

Sunt cerute informatii inclusiv despre avocati si oponenti ai reformei judiciare, despre obstacole si progrese in domeniu.

Departementul de Stat solicita, de asemenea, dovezi despre eventuala proasta gestionare a fondurilor europene de catre Romania, precum si informatii despre ce face guvernul pentru a asigura transparenta gestionarii ajutorului extern.

Conform documentului, SUA sunt atente la impactul coruptiei si criminalitatii asupra guvernantei, dezvoltarii interne, stabilitatii financiare, dar si asupra serviciilor de informatii si de securitate, securitatatii armamentului, pregatirii militare si asupra investitiilor straine. Ambasadei SUA i se cer detalii despre grupurile de criminalitate organizata care actioneaza in Romania, inclusiv despre liderii acestora, precum si despre eventualele lor legaturi cu guvernul si cu entitati straine.

In privinta relatiilor cu Rusia, Departamentul de Stat da instructiuni Ambasadei din Romania sa furnizeze "detalii despre relatiile personale dintre liderii romani si oficialii sau oamenii de afaceri rusi".

Totodata, Washingtonul vrea sa afle vulnerabilitatile la influenta rusa care exista in Romania in cazul "conducerii superioare", al oficialilor din serviciile de informatii, precum si la nivel ministerial. Washingtonul vrea informatii despre eventuale acorduri energetice declarate, dar si secrete incheiate cu Rusia, Iranul si alte tari din bazinul caspic.

Clinton cere Ambasadei de la Bucuresti sa-i dea detalii si despre relatiile Romaniei cu China si cu natiuni care sunt ostile intereselor americane.

Departamentul de Stat vrea sa afle totodata daca exista "factori, inclusiv coruptia si influenta straina, care afecteaza luarea deciziilor la nivel guvernamental in chestiuni energetice-cheie".

Guvernul american da instructiuni sa fie informat despre "dorinta, capacitatea si eforturile" guvernului roman, inclusiv ale armatei, serviciilor de informatii si de securitate, de a proteja informatiile clasificate ale SUA si ale NATO. Vrea sa stie, de asemenea, in ce masura Romania "este constienta si precupata de infiltrarea straina".

De interes pentru Washington sunt si informatiile legate de reforma politica, judiciara, economica, sociala si educationala din Romania.

SUA vor sa stie care sunt evolutiile in cadrul blocurilor si partidelor politice, vor sa afle detalii despre activitatea interna a principalelor partide, cat de puternice si de active sunt. Intereseaza informatiile despre grupurile extremiste si de opozitie, inclusiv in ceea ce priveste sprijinul intern si extern de care se bucura acestea.

De asemenea, SUA vor sa cunoasca planurile si programele de administrare a perceptiilor, "inclusiv prin manipularea media". Washingtonul se intereseaza de atitudinile populatiei din Romania cu privire la propria tara, inclusiv in ceea ce priveste identitatea regionala, politica, filosofica.

Departamentul de Stat da instructiuni Ambasadei de la Bucuresti sa identifice, sa afle ce roluri au, ce obiective si cine formeaza principalele grupuri ale societatii civile, cum ar fi organizatiile neguvernamentale.

Alte domenii in privinta carora SUA cer culegerea de informatii vizeaza traficul de droguri si cu fiinte umane, spalarea de bani, fraudele cu carti de credit si alte infractiuni informatice, inclusiv pornografia infantila.

Departamentul de Stat cere Ambasadei de la Bucuresti detalii despre criminalitatea cibernetica, precum si despre planurile si eforturile guvernului de a o combate.

In privinta traficului cu droguri intereseaza tendinte, tipuri de droguri, productie, identificarea grupurilor de traficanti, metode de spalare de bani si de contrabanda, precum si rutele acestui trafic.

SUA vor sa aiba informatii si despre procurarea ilegala de documente guvernamentale, cum ar fi pasapoartele si carnetele de conducator auto.

Washingtonul se intereseaza, de asemenea, de folosirea sistemelor biometrice in Romania.

Totodata, sunt de interes informatiile despre legaturile dintre grupurile de criminalitate organizata, cele de criminalitate informatica si teroristi.

La capitolul securitate energetica, Departamentul de Stat cere informatii despre: politicile, planurile si eforturile de a diversifica si dezvolta sursele de energie, de a reabilita sau de a extinde infrastuctura energetica, inclusiv despre investitiile in capacitatea energetica, eficienta energetica, depozitare, energie nucleara sau surse alternative de energie.

Sunt cerute detalii despre strategiile de finantare si despre deschiderea Romaniei fata de investitiile straine in domeniu, precum si despre disponibilitatea, planurile si eforturile guvernului de a dezvolta si a implementa o strategie unitara de securitate energetica europeana.

Sunt solicitate date comerciale in domeniu, dar si despre cei care sunt responsabili cu elaborarea politicilor energetice nationale, precum si despre relatiile acestora cu alti lideri nationali.

In telegrama diplomatica publicata de Guardian, Departamentul de Stat specifica faptul ca doreste informatii despre "vederile si raspunsurile date Romaniei planurilor rusesti", ca si despre "eforturile in privinta dependentei Romaniei de energia rusa".

Intereseaza importurile energetice, inclusiv daca sunt suficiente, impactul asupra economiei si influenta asupra relatiilor bilaterale.

Nu in ultimul rand sunt cerute informatii despre implicarea crimei organizate in sectorul energetic.

La capitolul stabilitate financiara si dezvoltare economica, informatiile care intereseaza sunt legate de planurile si eforturile de a raspunde crizei financiare globale, dar si raspunsul public la provocarile financiare.

Departamentul de Stat vrea sa stie care sunt planurile si eforturile guvernului roman pentru a se conforma acordurilor cu FMI, dar si in ceea ce priveste adoptarea euro, atragerea si mentinerea investitiilor straine.

Atfel, sunt cerute informatii despre "planurile si eforturile de a proteja investitorii straini de coruptia guvernamentala si ineficienta".

Intereseaza si rolul unor oameni de afaceri privati in planificarea economica, precum si folosirea unor companii-paravan si a unor intermediari, precum avocati, contabili, cazinouri sau conturi bancare, pentru a spala bani provenind din activitati infractionale.

Washingtonul vrea sa afle despre eventuale legaturi intre grupurile care spala bani si teroristi sau despre eventuala implicare a traficantilor de droguri in spalarea de bani. Este interesat, de asemenea, sa stie daca fenomenul spalarii banilor ia amploare.

In ceea ce priveste relatiile externe ale Romaniei, intereseaza planurile si eforturile privind influenta rusa in regiune, in special in domeniul politic si energetic.

Nu in ultimul rand intereseaza politicile, planurile si eforturile privitoare la apararea antiracheta (la data trimiterii telegramei, Romania inca nu primise propunerea de a gazdui elemente ale scutului antiracheta - n.r.). Washingtonul vrea sa afle despre planurile si eforturile Romaniei de a coopera cu statele din regiune in privinta securitatii energetice.

Sunt cerute detalii despre dispute si rivalitati cu vecinii, despre planuri, politici, eforturi referitoare la minoritatile romanesti din tarile vecine.

Departamentul de Stat vrea sa cunoasca detalii despre relatiile Romaniei cu Balcanii, inclusiv in ceea ce priveste evolutiile militare, vrea sa stie care sunt planurile si ce eforturi depune Romania pentru a promova democratia in Europa de Est si Balcani, in special in Macedonia. Sunt cerute, de asemenea, informatii despre "planurile si eforturile vizand Moldova si Kosovo".

Americanii se uita la eforturile Romaniei de a coopera sau de a se opune Rusiei, in concordanta cu sau in opozitie fata de policile Washingtonului.

SUA sunt interesate de viziunea conducatorilor romani, dar si de atitudinea publica in privinta relatiilor cu Rusia.

Washingtonul vrea sa stie care sunt politicile, planurile si eforturile din Romania in relatiile cu Moscova in special in domeniul unor chestiuni strategice, cum ar fi energia, securitatea, transportul si comertul.

In privinta relatiilor tarii noastre cu Uniunea Europeana, SUA sunt interesate de influenta Romaniei printre statele europene, de relatiile ei cu institutiile UE, precum si de posibilitatea de a se contura ca un stat proeminent sau aflat in centrul unei aliante in cadrul Uniunii Europene.

Sunt cerute detalii despre aliante oficiale sau neoficiale intre Romania si alte state UE, inclusiv despre planuri si eforturi de cooperare in domenii de interes reciproc.

In relatia bilaterala, SUA sunt interesate sa afle tot ce tine de politici, strategii, eforturi, dar si de asteptarile pe care le are Romania in privinta relatiilor diplomatice, economice si de securitate cu Statele Unite. Intereseaza perceptia publica si la nivelul conducerii statului in legatura cu prezenta, activitatile si politicile SUA in regiune.

Departamentul de Stat vrea sa stie si daca Romania sprijina sau se opune pozitiilor SUA in dezbaterile internationale.

In ceea ce priveste relatia cu NATO, SUA se intereseaza de "increderea publica si guvernamentala in Articolul 5 referitor la garantiile de securitate".

Intereseaza atitudinile referitoare la stationarea sau desfasurarea pe termen lung a fortelor NATO sau americane pe teritoriul romanesc, precum si in ceea ce priveste desfasurarea de forte romanesti in strainatate.

Wikileaks mai precizeaza ca Washingtonul cere detalii despre amenintari, referindu-se inclusiv la acorduri si dezacorduri intre liderii civili si cei militari.

Este interesat despre modul in care Romania percepe si raspunde la amenintarea razboiului cibernetic.

Totodata, SUA vor sa stie despre planurile si eforturile Romaniei de a sprijini sau a se opune obiectivelor americane din Afganistan, Irak si alte regiuni.

In materie de aparare, Departamentul de Stat solicita detalii despre industria din domeniu, inclusiv despre planuri si eforturi de a coopera cu alte natiuni sau actori din strainatate.

SUA se intereseaza de programele de dezvoltare a unui sistem de armament, despre companii si facilitati in domeniu.

Sunt cerute informatii despre politici si actiuni privitoare la accesul, survolul si tranzitul fortelor militare americane si al echipamentului lor.

SUA vor sa stie ce decizii sunt luate in privinta achizitionarii de armament american sau strain.

Washingtonul vrea informatii despre structuri militare si paramilitare, buget, cheltuieli, misiuni, doctrina, tactici, ordine de lupta, comanda si control, echipamente, mentenanta, antrenamente, participare la exercitii, sprijin pentru operatiuni internationale de mentinere a pacii, sistemul de sanatate din armata, solda, locuinte, relatia cu societatea civila si moralul soldatilor.

Perceptiile despre, precum si angajamentul fata de acordurile de schimb de informatii cu SUA, pregatirea organizatorica, dar si capacitatile politiei de frontiera si ale vamesilor de a controla granita sunt alte aspecte care intereseaza la Washington.

SUA vor sa stie in ce masura Romania este folosita ca punct de tranzit pentru armament, iar Washingtonul cere detalii despre transporturile de armament, inclusiv firmele asociate, agenti, metode, rute, puncte de legatura, orar si comunicatii.

Sunt solicitate informatii despre organizatii, grupuri si indivizi care sunt angajati in vanzarea de armament si tehnologie catre state ostile intereselor americane sau catre entitiati non-statale, sustine Wikileaks.

In ceea ce priveste terorismul, guvernul american vrea sa afle in ce masura autoritatile romane doresc, sunt capabile si fac eforturi pentru a stabili si proteja un cadru legislativ pentru combaterea terorismului, controlul frontierelor, detentia teroristilor, blocarea conturilor bancare asociate cu activitatile teroriste, impartasirea de informatii.

De asemenea, SUA vor sa afle cum isi protejeaza Romania armele, facilitatile conexe, energia si alte infrastructuri critice de intruziuni si eventuale atacuri teroriste.

Washingtonul vrea informatii despre eventuale planuri teroriste vizand interese, facilitati sau cetateni americani sau straini din Romania.Vrea sa stie daca exista eforturi de a achizitiona sau de a transporta prin Romania arme nucleare, radiologice, biologice sau chimice.

Departamentul de Stat cere informatii despre identitatea eventualilor teroristi, motive, obiective, strategii, amplasamente, facilitati, structuri de comanda, legaturi cu alte grupuri sau state, asocieri cu grupuri medicale sau umanitare, folosirea de documente de calatorie falsificate, metode prin care comunica, transporta, cum sunt finantati, cum recruteaza, cum se antreneaza, daca sunt implicati in traficul cu droguri si contrabanda sau daca exista indicii ca o entitate straina, publica sau locala sprijina acesti eventuali teroristi.

In conditiile in care militari americani se antreneaza la bazele din Romania, SUA sunt interesate si de cercetarea si dezvoltarea medicinei militare in tara noastra, inclusiv in ceea ce priveste noi vaccinuri, terapii, modalitati de aparare medicala in fata unei arme chimice, biologice, radiologice si nucleare. Sunt cerute informatii, inclusiv statistice, despre boli infectioase, cum ar fi gripa aviara, tuberculoza, virusul HIV, hepatita A si encefalita transmisa prin intepaturi de insecte.

Washingtonul cere Ambadadei de la Bucuresti descrierea si amplasarea unor eventuale centre de evacuare, statii de politie si pompieri, spitale, hoteluri, facilitati diplomatice.

SUA vor informatii despre politici, planuri si capacitatea guvernului si a organizatiilor neguvernamentale de a sprijini, inclusiv prin furnizare de securitate, operatiuni de salvare.

Sunt specificate informatii despre politici, planuri si eforturi vizand cetateni americani detinuti, capturati si arestati, inclusiv prizonieri de razboi si persoane disparute in actiune.

In ceea ce priveste telecomunicatiile, informatiile cerute vizeaza specificatii curente, vulnerabilitati, capacitati, planuri de modernizare a infrastructurii si sistemului de informatii national, retele, tehnologii folosite de autoritatile civile, militare si guvernamentale, inclusiv serviciile de spionaj si securitate.

De asemenea, americanii vor sa afle daca exista planuri si eforturi de procurare a unor echipamente de telecomunicatii care fac obiectul unui control american de export. 

#adoptare, #coruptie, #date, #euro, #fmi, #fonduri, #informatii, #romania, #sua, #ue , #stiri FMI