Wimmer il contrazice pe Basescu in privinta necesitatii unui acord cu FMI

Marti, 20 Ianuarie 2009, ora 11:31
1340 citiri
Wimmer il contrazice pe Basescu in privinta necesitatii unui acord cu FMI

Un acord cu Fondul Monetar International (FMI) ar fi cea mai buna solutie a Guvernului, care va ajuta la restabilirea increderii in economia nationala, a declarat ieri directorul financiar al Erste Group, Manfred Wimmer. "Guvernele si institutiile statelor central si est-europene trebuie sa faca pasii pentru asigurarea finantarii in contextul crizei. Prioritatea ar trebui sa fie asigurarea lichiditatii pe termen scurt in moneda nationala. Romania a facut acest lucru prin scaderea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei", a mai precizat Wimmer, in cadrul unei conferinte de presa desfasurata la Viena.


In cadrul ultimei sedinte de politica monetara de anul trecut, BNR a redus rezervele minime pentru pasivele in lei de la 20 la 18%, masura care a eliberat in piata aproximativ doua miliarde de lei.


Reprezentantul grupului financiar austriac a completat ca "FMI a alocat deja finantare unor state din regiune si este posibil sa incheie acorduri si cu alte tari, daca acestea vor avea nevoie".


El a admis ca un acord cu institutia financiara internationala reprezinta un subiect controversat pentru autoritati, in conditiile in care, in mod traditional, intelegerea cu FMI atrage si aplicarea unor masuri de restructurare nepopulare.


"Guvernele trebuie sa-si schimbe aceasta perceptie ca un acord cu FMI ar atrage, in mod obligatoriu, masuri de natura sa afecteze populatia. Este nevoie de FMI pentru restabilirea increderii in economie", a completat Wimmer.


Wimmer a adaugat ca, in cazul Erste Group, un avantaj il constituie prezenta in Statele Unite, prin sucursala de la New York, ceea ce i-ar permite bancii accesul la fondurile puse la dispozitie de Federal Reserve, sistemul de banci centrale american. El a completat ca un alt avantaj il constituie faptul ca Banca Centrala Europeana si-a imbunatatit instrumentele financiare si accepta o serie de colaterale eligibile.


In plus, bancile austriece, printe care si Erste, au beneficiat de un plan national de sustinere. Erste Group Bank AG a fost prima banca din Austria care a apelat la infuzie de capital din partea statului austriac, in valoare de 2,7 miliarde euro, si a obtinut si garantia statului pentru o emisiune de obligatiuni de 6 miliarde euro.


Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca FMI ar fi ultima solutie la care Romania ar trebui sa apeleze, in conditiile in care economia nationala nu se mai incadreaza in tiparele impuse de Fond.


Insa multi analisti din Romania considera ca un acord de finantare cu FMI ar fi binevenit, in conditiile in care statul are dificultati in acoperirea deficitului bugetar, ajuns anul trecut la un nivel record, de peste 5% din produsul intern brut (PIB).


Dezbaterea in jurul acestui subiect a fost relansata si de caderea leului pana la cotatii minime record, de 4,35 lei/euro, in prima parte a acestei luni, unii experti subliniind ca un acord cu FMI ar putea sustine cursul monedei nationale, asa cum s-a intamplat in Ungaria.


Ungaria a obtinut in 28 octombrie 2008 un sprijin financiar exceptional de 20 de miliarde de euro de la FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala, dupa ce obtinuse deja 5 miliarde de euro de la Banca Centrala Europeana (BCE), la jumatatea lunii octombrie.


Alte tari din regiune, precum Ucraina, Belarus si Serbia, au apelat de asemenea la finantare de la FMI in ultima perioada.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...