Zona euro ar putea suplimenta fondurile programului de 750 mld de euro

Luni, 06 Decembrie 2010, ora 00:05
1085 citiri
Zona euro ar putea suplimenta fondurile programului de 750 mld de euro

Zona euro ar putea suplimenta fondurile programului de 750 de miliarde de euro, care are ca scop sprijinirea statelor cu dificultati financiare din cadrul uniunii monetare, a declarat ministrul de Finante al Belgiei, Didier Reynders, citat de Bloomberg, informeaza Mediafax. 

Ministrul Belgiei, stat despre care analistii considera ca ar putea ajunge in situatia Greciei sau Irlandei, de a se imprumuta de la fondul de urgenta, se situeaza astfel pe o pozitie diferita fata de cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy.

Suma de 750 de miliarde ar putea fi suplimentata, daca guvernele din zona euro decid sa infiinteze un fond mai mare in cadrul mecanismului permanent de criza care va intra in vigoare din 2013 , a declarat Reynders jurnalistilor.

"Daca decidem acest lucru in urmatoarele saptamani sau luni, de ce sa nu aplicam imediat la programul aflat in desfasurare?", a intrebat retoric ministrul.

Oficiallii europeni se afla sub presiune pentru a identifica noi modalitati de a stopa extinderea spre alte state din zona euro a crizei de incredere in capacitatea statelor de a-si onora datoriile, care a impins Grecia si Irlanda la imprumuturi externe.

Investitorii sunt ingrijorati ca suma ramasa din cele 750 de miliarde de euro dupa creditarea Greciei si Irlandei nu ar fi suficienta in eventualitatea unei intrari in criza a Spaniei.

In timp ce Sarkozy si Merkel au respins la sfarsitul lunii noiembrie extinderea fondului, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a indicat, joi, ca guvernele din zona euro ar trebui sa analizeze o astfel de masura.

Fondul Monetar International (FMI) sustine, de asemenea, suplimentarea programului de 750 miliarde de euro, a adaugat Renders.

FMI contribuie la actualul program cu 250 de miliarde de euro.

Ministrii de Finante din zona euro se vor intalni luni la Bruxelles pentru a discuta situatia Portugaliei, care, alaturi de Spania, Belgia si Italia, face parte dintre statele expuse extinderii crizei.

La reuniune urmeaza sa participe si directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn. 

#fmi, #zona euro, #irlanda, #criza , #stiri FMI