Zona euro, un club greu accesibil

Vineri, 14 Noiembrie 2008, ora 09:59
1340 citiri
Zona euro, un club greu accesibil

Monedele tarilor europene emergente se vor devaloriza in continuare, in timp ce investitorii pun la indoiala credibilitatea planurilor ambitioase ale guvernelor de a intra in zona euro.

Criza financiara globala a sporit atractivitatea monedei euro pentru membrii UE care nu sunt in zona euro. Dar din cauza conditiilor economice tot mai proaste, criteriile pe care ei trebuie sa le intruneasca pentru a adera la uniunea monetara sunt mai dificile.


"Investitorii au fost mereu sceptici privind datele oficial stabilite pentru integrarea in zona euro, dar in ultimele saptamani lucrurile au devenit mult mai incurcate", a spus Edwin Gutierrez, manager de portofoliu pentru pietele emergente la Aberdeen Asset Managers. "Exista mari semne de intrebare privind tari ca Ungaria si Polonia".


Aceste doua tari, plus Romania si Republica Ceha, au devenit notabil mai entuziaste privind adoptarea euro si au stabilit tinte ambitioase pe perioade de trei pana la sase ani.

Ungaria a spus, saptamana trecuta, ca ar putea trece la euro inca din 2011, in timp ce Romania si-a stabilit drept data 2014. Polonia, care nu parea deosebit de grabita sa adopte euro dupa aderarea la UE in 2004, a introdus luna trecuta o foaie de parcurs pentru intrarea in uniunea monetara in 2012.

Dar putini investitori se lasa impresionati de astfel de lucruri.


Rata de referinta pentru moneda ungara la un orizont de cinci ani se tranzactioneaza la 210 puncte de baza peste rata germana echivalenta, care este reperul zonei euro. Aceasta este sub nivelul Italiei , de aproximativ 100 de puncte peste rata germana, care marcheaza maximul domeniului pentru economiile zonei euro.


Aceste rate sunt folosite ca indicator pentru ceea ce s-ar putea intampla cu randamentul datoriilor aspirantilor la zona euro peste cinci ani.

"Randamentul ungar se intinde pe o plaja mai mare decat al zonei euro", spune Jon Harrison, director pentru strategia de schimb valutar la Dresdner Kleinwort. "Sugereaza ca piata estimeaza o probabilitate redusa a intrarii in zona euro in urmatorii cinci ani."


Inainte de colapsul bancii Lehman Brothers in septembrie, care a declansat convulsii pe pietele globale, monedele central- si est-europene erau intre cei mai puternici performeri de schimb valutar anul acesta.

Demersul UE din iulie, de a fixa rata de conversie a monedei Slovaciei fata de euro pentru 2009, a ajutat la impulsionarea valutelor regionale, dar efectul acela aproape s-a dus.

Ungaria a evitat de putin o criza financiara, luna trecuta, dupa ce a obtinut vreo 25 de miliarde de dolari sub forma de finantari de la FMI si UE pentru consolidarea sistemului sau bancar.

Moneda Ungariei a cazut de la recordul absolut de 227,70 de forinti, inregistrat la mijlocul lunii iulie, la un minim record de 286,15 forinti pentru un euro, la sfarsitul lunii octombrie.


Romania, singurul membru al UE care are un credit rating suveran de categoria "junk", pe fundalul indoielilor privind capacitatea sa de a-si onora datoriile, si-a vazut moneda glisand la un minim record de 3,986 lei un euro, la inceputul lunii octombrie, o scadere de 15% fata de nivelul cel mai mare pe un an, inregistrat cu doua luni inainte.

"Istoria convergentei la euro s-a dezumflat acum", spune Nigel Rendell, strateg pentru pietele emergente la Royal Bank of Canada. "Dupa Slovacia, este dificil de vazut ce moneda va fi pregatita sa mai adere."

Fluxurile de capital din zona euro au plecat din regiunea care inregistreaza o penurie severa de valuta forte, cu efecte chiar si asupra monedelor tarilor plasate pe o cale mai ferma de adoptare a monedei unice.


Moneda Slovaciei se tranzactioneaza cu peste 1% mai slab fata de rata sa de conversie de 30,1260 koroane fata de euro. O astfel de divergenta ampla sugereaza ca piata nu este sigura ca ea va adera la zona euro anul viitor, spune Lars Christensen, analist-sef la Danske Bank.

Indoielile privind eventualitatea ca noii membri ai UE sa se poata inscrie in graficul de adoptare a monedei unice sunt alimentate si de economiile care incetinesc, lucru ce ingreuneaza disciplina fiscala necesara pentru trecerea la euro.


De exemplu, analistii pun la indoiala posibilitatea Poloniei de a-si mentine deficitul fiscal sub 3% din PIB in 2009 - acesta fiind nivelul cerut pentru calificarea in vederea intrarii in zona euro.

Actualul deficit de cont curent al Romaniei ar urma sa depaseasca 14% din PIB anul acesta. Tara nu reuseste nici sa se conformeze cerintei UE ca rata inflatiei noilor aderenti sa nu depaseasca 1,5% peste media celor mai reduse trei rate ale celor 27 de membri ai sai.


Este de asemenea putin probabil ca austeritatea fiscala sa fie o prioritate politica avand in vedere ca la 30 noiembrie vor avea loc alegeri parlamentare in Romania.

"Zona euro este unul din cele mai greu accesibile cluburi din lume", spune Marcus Svedberg, economist-sef la East Capital Asset Management.