Absorbtia fondurilor europene, vitala in contextul adoptarii Tratatului Fiscal

Luni, 20 Februarie 2012, ora 18:00
2791 citiri
Absorbtia fondurilor europene, vitala in contextul adoptarii Tratatului Fiscal

Romania are nevoie vitala de absorbtia fondurilor europene, mai ales in contextul adoptarii Tratatului Fiscal.

Vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Dan Matei Agathon sustine ca Romania ar fi pedepsita daca deficitul bugetar s-ar adanci din cauza intreruperii absorbtiei.

"Indiferent de context si indiferent ce se intampla cu scaderea economiei europene cu 0,6% anul acesta sau de scaderea economica de 0,2% pe trimestrul patru al anului trecut, Romania are nevoie vitala de absorbtia fondurilor europene.

Nici nu vreau sa iau in considerare o relationare intre Tratatul Fiscal, pe care cred ca trebuie sa il ratificam rapid, ca un semnal ca intram in normele de conduita fiscala si absorbtia de sase miliarde de euro anul acesta", spune Dan Matei Agathon, pentru Business24.

Ionut Dumitru, economistul-sef de la Raiffeisen, spune ca absorbtia fondurilor europene este cel mai puternic "levier" al Romaniei, in contextul adoptarii Tratatului Fiscal.

"Absorbtia fondurilor europene este esentiala, pentru ca un leu absorbit, bani europeni, poate mobiliza 20 de lei cheltuieli bugetare, adica am un levier atat de puternic al fondurilor europene, care face absolut ridicola orice incercare pe care as putea-o avea de finantarea de la buget a unui proiect".

Seful Consiliului Fiscal a adaugat ca vede o perioada "nefasta la orizont" daca Romania nu atrage fonduri europene. "Prioritatea zero, dupa mine, trebuie sa fie cresterea absorbtiei fondurile UE, daca pierdem acest pariu avem o perioada nefasta la orizont", a precizat Dumitru.

Dan Matei Agathon considera ca economistul-sef de la Raiffeisen are dreptate sa priveasca fondurile europene ca pe un levier, dar totusi are o obiectie.

"Vreau sa ii aduc aminte ca pentru a folosi o parghie, ai nevoie de un punct de sprijin, iar acesta este economia romaneasca. Daca ea reporneste si incepem sa asistam la o usoara crestere economica, atunci acesta ar fi un lucru foarte bun".

In economia Romaniei ar trebui sa intre 2,5 milioane de euro pe zi

In economia Romaniei ar trebui sa intre pana la sfarsitul anului cate 2,5 milioane de euro pe zi din fondurile europene pentru resurse umane. In cazul in care rambursarile din bani europeni vor fi intrerupte, atunci banii vor fi alocati de la bugetul de stat. In acest caz, exista riscul adancirii deficitului.

Deficitul bugetar a ajuns in luna decembrie la 23,8 miliarde de lei, suma ce reprezinta 4,35% din PIB. In perioada 2007-2012, din cei 19,6 miliarde de euro pusi la dispozitie de UE, in economie au intrat putin peste un miliard de euro, iar tinta de absorbtie pentru anul acesta este ajunge la 6 miliarde de euro.

"Indiferent de ce se intampla, desigur, nu vreau sa ma gandesc la cataclisme naturale, dar indiferent ce se intampla, noi nu avem voie sa ratam tinta de deficit bugetar. Nu pentru ca ne-am pregatit sa intram in zona euro, ci pentru ca iesim din regulile Uniunii Europene", spune Dan Matei Agathon.

Acesta mai atrage atentia ca, pe nervozitatea pietelor, cauzata de criza datoriilor externe si de situatia incerta a Greciei, daca Romania ar depasi deficitul bugetar, atunci ar fi aspru pedepsita.

"Daca am depasi deficitul bugetar, dupa ce ca ne-au permis cei de la Uniune sa "ascundem dupa pres" pierderile cauzate de datoriile marilor companii de stat sa le introducem in deficitul bugetar, nu va accepta absolut nimeni si Romania va fi aspru pedepsita. Trebuie sa ne incadram in tinta. Asta e macroeconomia".

Noul Guvern isi propune un grad de absorbtie a fondurilor europene de 20% la finele lui 2012, prin atragerea a 6 miliarde de euro, precum si accelerarea procesului de aderare a Romaniei la spatiul Schengen, prin impulsionarea dialogului politic cu statele membre care blocheaza inca aderarea.

Tinta adoptarii a 6 miliarde de euro in 2012, dificila, dar nu imposibila

Intrebat cat de realista este tinta ministrului Fondurilor Europene, Leonard Orban, Dan Matei Agathon spune ca "pentru absorbtia fondurilor europene, Romania are nevoie de un pumn de fier, imbracat intr-o manusa de catifea. Am mare incredere si in experienta si in expertiza lui Ludovic Orban.

Din pacate, cred ca nu are la dispozitie toate parghiile necesare. Este o tinta greu de realizat, dar daca s-ar uita Ludovic Orban pe ceea ce ii propun specialistii de la Golden Mind&Spirit, poate fi atinsa".

Compania de consultanta intemeiata de Dan Matei Agathon, Golden Mind&Spirit, a publicat recent o analiza, prin care ofera o serie de solutii la problemele care ar putea impiedica absorbtia fondurilor europene.

Diminuarea birocratiei si transparentizarea etapelor sunt doua din solutiile propuse de expertii Golden Mind & Spirit care au atras atentia recent asupra riscului intreruperii si chiar sistarii finantarilor europene daca nu se imbunatatesc conditiile de implementare.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#fonduri europene romania, #absorbtie fonduri europene, #fonduri europene , #Absorbtie fonduri europene