Absorbtia fondurilor structurale a crescut 9,7%. Obiectivul de 20% ramane departe

Marti, 18 Decembrie 2012, ora 13:39
2680 citiri
Absorbtia fondurilor structurale a crescut 9,7%. Obiectivul de 20% ramane departe

Absorbtia fondurilor structurale si de coeziune a crescut de la 3,7% la 9,7% in termeni de plati intermediare de la Comisia Europeana, in primul an de functionare a Ministerului Afacerilor Europene (MAEur), marcat de intreruperi, presuspendari de rambursari si corectii financiare.

Contextul infiintarii MAEur

Ministerul Afacerilor Europene a fost infiintat in septembrie 2011, dorindu-se o solutie pentru coordonarea absorbtiei fondurilor europene, in contextul in care la patru ani de la aderarea Romaniei la UE tara reusise sa atraga rambursari de fonduri structurale si de coeziune in proportie de 2% din totalul de aproape 20 de miliarde de euro alocati Romaniei in programele de fonduri structurale si de coeziune.

"Profit de ocazie sa subliniez ca CE ramane foarte ingrijorata cu privire la rata foarte scazuta a absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune in Romania, care a atins doar 3%, o imbunatatire firava fata de cei 2% indicati in precedenta mea scrisoare", ii scria in iunie 2011 presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, premierului roman de la acea vreme Emil Boc.

In 13 septembrie 2011, consilierul prezidential pentru afaceri europene Leonard Orban, fost comisar european pentru multilingvism, a primit acordul coalitiei de guvernare din acel moment (PDL - UDMR - UNPR - minoritati) pentru a prelua viitorul Minister al Afacerilor Europene, care avea sa includa doua structuri guvernamentale de la acea vreme: Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) si Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS).

Pe 20 septembrie 2011, Parlamentul a aprobat infiintarea MAEur, cu Leonard Orban ministru. El avea sa ramana in functie in trei guverne succesive: Boc, Ungureanu (PDL - UDMR - UNPR - minoritati) si Ponta (USL).

Inca de la infiintare, MAEur a preluat un sistem al absorbtiei fondurilor europene marcat de intreruperea rambursarilor de la Comisia Europeana.

In 11 iunie 2011, Comisia Europeana a intrerupt rambursarile pentru axa prioritara 2 din Programul Operational Regional, ca urmare a unor nereguli la achizitiile publice efectuate de autoritatile contractante (in special autoritati locale).

In iulie 2011, Guvernul a decis sa isi suspende transmiterea declaratiilor de cheltuieli spre rambursare catre Comisia Europeana pentru toate programele operationale pe fonduri structurale, pana la clarificarea suspiciunilor de nereguli in domeniul achizitiilor publice.

Intreruperi si suspendari de programe europene

Nou-infiintatul MAEur a transmis, pe 31 octombrie 2011, la Comisia Europeana informatiile referitoare la indeplinirea conditiilor pentru reluarea rambursarilor de plati de la CE pentru proiectele finantate din instrumentele structurale. Datele sustineau remedierea de catre partea romana a problemelor identificate de auditorii Comisiei Europene in sistemul de achizitii publice, precum si reverificarea achizitiilor publice din proiectele deja derulate.

Pe 15 decembrie 2011, Comisia Europeana a reluat rambursarile de fonduri pentru Programul Operational Regional (POR), axa prioritara 2, "Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale". Pe 22 decembrie 2011, a fost reluat procesul de transmitere la Comisia Europeana pentru rambursare a declaratiilor de cheltuieli pentru toate programele finantate din fonduri structurale si de coeziune.

Reluarea s-a facut cu conditia aplicarii unor corectii financiare preventive, precum si a indeplinirii unor masuri de imbunatatire a sistemului de gestionare a fondurilor.

S-a convenit ca, dupa primul semestru al anului 2012, Comisia Europeana sa efectueze un audit pentru a constata daca deficientele au fost remediate. In functie de rezultatul auditului, Comisia urma sa decida continuarea rambursarilor sau intreruperea/ suspendarea platilor.

Intre timp, Comisia Europeana a decis in luna februarie 2012 intreruperea rambursarilor europene in cadrul POSDRU pentru Romania.

Pe 16 februarie 2012, directorul general al Autoritatii de Management de la Ministerul Muncii de atunci, Carmen Ionel, a demisionat din functie, dupa ce o serie de controale au constatat management defectuos la institutie.

La data de 3 aprilie 2012, Comisia Europeana a informat Guvernul ca se vor relua rambursarile de bani europeni in POSDRU, insa cu aplicarea unor corectii financiare preventive de 10%.

La sfarsitul lunii mai 2012 insa, Comisia Europeana avea sa declanseze procedura de pre-suspendare a POSDRU, ca urmare a neregulilor majore constatate pentru proiectele derulate in perioada 2007 - octombrie 2011.

De la 1 iulie 2012, ca urmare a unor nereguli in sistem, Romania a fost nevoita sa isi sisteze transmiterea de cereri de rambursare de bani comunitari de la Comisia Europeana in patru programe operationale: Programul Operational Regional de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Programul Operational Sectorial de Mediu de la Ministerul Mediului, POS Transport de la Ministerul Transporturilor si POS Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE).

In urma misiunilor de audit, pe 25 octombrie 2012, Comisia Europeana a notificat autoritatilor romane decizia sa de pre-suspendare integrala a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) si pre-suspendare partiala a Programului Operational Sectorial Transport (POS T) si a Programului Operational Regional (POR).

Pe 28 noiembrie 2012, Comisia Europeana a anuntat deblocarea rambursarilor UE pentru POS Mediu, cu corectii financiare de 10%. La 3 decembrie, premierul Victor Ponta a anuntat si deblocarea rambursarilor europene pentru POSDRU, decisa de Comisia Europeana. In cursul lunii decembrie, autoritatile romane asteapta reluarea rambursarilor si in cadrul POR.

Rata absorbtiei fondurilor UE. Situatia actuala

La preluarea MAEur, ministrul Leonard Orban si-a fixat ca obiectiv cresterea ratei reale de absorbtie a fondurilor de coeziune de la 3,7%, reprezentand 716 milioane de euro, in septembrie 2011, la 20%, adica un volum nominal de rambursare de 3,8 miliarde de euro, pana la finalul anului 2012.

La un an de la infiintarea MAEur, rambursarile de bani europeni au ajuns la 9,7%, adica 1,86287 miliarde de euro, potrivit situatiei de la 30 septembrie 2012.

Conform celei mai recente centralizari publicate de MAEur, la 30 noiembrie 2012, Romania a atins o rata de rambursari de la Comisia Europeana de 9,72%, adica 1,86706 miliarde de euro.

Declaratiile de cheltuieli se ridica la valoarea de 2,05342 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 10,69% din fondurile structurale si de coeziune alocate Romaniei pentru perioada 2007 - 2013.

Dupa reluarea rambursarilor europene in POS Mediu, Romania a transmis la Comisia Europeana noi cereri de rambursare de 130 de milioane de euro in acest program.

De asemenea, cereri de rambursare de alte 'cateva sute de milioane de euro' urmeaza sa fie transmise la Bruxelles pe final de an, in POSDRU si POR, program asteptat sa se deblocheze in decembrie, potrivit unor surse oficiale.

Daca Bruxellesul ar face platile anul acesta, rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune, in termeni de rambursari, ar ajunge la 15 - 16%, conform surselor mentionate. Prin urmare, nu s-ar reusi atingerea obiectivului de 20% fixat de Orban la inceputul mandatului sau de ministru.

De altfel, pe 12 noiembrie, Leonard Orban declara ca se asteapta ca rata absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune sa ajunga la minimum 15% la sfarsitul anului 2012, in masura reluarii platilor de la Comisia Europeana la o parte dintre programele pentru care s-au intrerupt rambursarile.

"Eu ma astept ca in aceasta situatie rata de absorbtie sa ajunga pana la un minimum 15% pana la sfarsitul acestui an, dar depindem de deciziile privind diferitele programe operationale", a sustinut Orban, pe 12 noiembrie.

Pe langa cei 9,72% rambursari de la CE, Romania a primit inca aproximativ 11% din alocarea disponibila din fonduri structurale si de coeziune.

Cele 11 puncte procentuale, care se adauga astfel procentului de 9,72%, reprezinta avansul acordat Romaniei de Comisia Europeana in perioada 2007 - 2009, pentru intregul exercitiu financiar 2007 - 2013.

Astfel, se poate spune ca in Romania au intrat peste 20% din fondurile structurale si de coeziune alocate tarii, insa din avansul de 11 puncte procentuale Comisia Europeana va retrage banii aferenti sumei care nu a fost absorbita prin rambursari europene, rezultate din cheltuieli certificate in programe UE, pana la finalul anului 2015.

Topul absorbtiei fondurilor structurale

Singura autoritate de management aflata in directa subordine a MAEur, AM POS Asistenta Tehnica, se situeaza pe locul al treilea in clasamentul ratei de absorbtie a banilor europeni, in termeni de rambursari de la Comisie.

POS AT a ajuns la o rata de absorbtie a fondurilor UE de 15,8% din totalul alocat pe acest program, conform datelor de la 30 noiembrie 2012. In termeni nominali, pe Asistenta Tehnica, Romania a atras astfel 28,08 milioane de euro.

In topul ratelor de rambursare de la CE se afla Programul Operational Regional, gestionat de Autoritatea de Management de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, cu 21,1%, adica 786,26 milioane euro.

Pe locul al doilea este Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PO DCA), de la Ministerul Administratiei si Internelor, cu 18,62% (38,74 milioane de euro).

Pe locul al patrulea este POS Dezvoltarea Resurselor Umane, de la Ministerul Muncii, cu 7,73% (268,84 milioane de euro), pe locul al cincilea - POS Cresterea Competitivitatii Economice, de la Ministerul Economiei, cu 6,77% (172,91 milioane euro), iar pe locul al saselea se afla POS Transport, de la Ministerul Transporturilor, cu 6,46% (295,18 milioane euro).

Cea mai slaba rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune este inregistrata la POS Mediu, de la Ministerul Mediului, 6,14% (277,05 milioane euro).

Corectiile financiare - o situatie de actualitate

In privinta corectiilor financiare acceptate de Romania, in urma neregulilor constatate in proiectele pe fonduri europene, pe 27 noiembrie 2012, Guvernul, printr-o hotarare, a acceptat corectii financiare de 10%, adica aproape 15 milioane de euro pentru POR, pe axele prioritare 1, 3 si 5.

Tot 10% sunt corectiile si la POS Mediu, adica 10 milioane de euro. In ambele cazuri, este vorba de corectii aplicate din cauza unor nereguli constatate la achizitii publice din proiecte europene cu proceduri lansate inainte de 1 octombrie 2011.

La POSDRU, printr-un memorandum guvernamental din 27 noiembrie, se prevad corectiile de 25%, adica peste 198 de milioane de euro estimativ.

De asemenea, la POS Transport, corectiile financiare solicitate de Comisia Europeana sunt de 20%. Corectiile din POS Transport se vor deduce definitiv din declaratiile de cheltuieli care se transmit Comisiei Europene, pentru perioada 2007 - 2013, aferente contractelor de achizitie publica finantate din Axa Prioritara 1, unde beneficiari sunt Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) si CFR S.A., precum si din Axele Prioritare 2 si 3 - unde beneficiar este CFR SA. Autoritatile romane sustin ca banii din corectiile financiare nu sunt pierduti definitiv de Romania, ei putand fi folositi pentru alte proiecte europene.

Gestionarea procedurilor de infringement - nicio condamnare la CJUE

In ceea ce priveste celalalt domeniu principal de activitate al MAEur, gestionarea procedurilor de infringement declansate de Comisia Europeana, Romania ocupa locul al 19-lea in clasamentul celor 27 de state UE, din punctul de vedere al procedurilor de sanctionare declansate impotriva sa de executivul european.

Potrivit unui comunicat al Comisiei din 30 noiembrie 2012, Romania avea 47 de dosare in derulare. Nicio condamnare nu a suferit pana acum Romania la CJUE.

"Curtea de Justitie a Uniunii Europene nu a pronuntat impotriva Romaniei nicio hotarare de condamnare pentru neindeplinirea obligatiilor care ii revin in baza Tratatului UE. De asemenea, pe rolul CJUE nu se afla nicio actiune in constatarea neindeplinirii obligatiilor declansata impotriva Romaniei", a informat MAEur, in septembrie 2012.

Pe 27 septembrie 2012, Comisia Europeana a decis clasarea a 13 actiuni declansate impotriva Romaniei in constatarea neindeplinirii obligatiilor care ii revin in baza Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#absorbtie fonduri europene, #fonduri structurale Romania, #functionare Ministerul Afacerilor Europene, #fonduri coeziune Romania, #corectii financiare fonduri europene, #presuspendari fonduri europene , #Absorbtie fonduri europene