Barroso: Planul lui Ponta pentru fondurile UE nu rezolva problemele

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 17:35
1662 citiri
Barroso: Planul lui Ponta pentru fondurile UE nu rezolva problemele

Presedintele Comisiei Europene avertizeaza guvernul Romaniei ca planul acestuia de a creste absorbtia fondurilor europene nu rezolva deficientele structurale pe termen lung, ci se concentreaza doar pe solutii pe termen scurt.

Reluarea platilor catre Romania este conditionata de rezolvarea multiplelor probleme, inclusiv cele de frauda, a mai adaugat Barroso.

Raspunsul Presedintelui CE a fost trimis catre Victor Ponta saptamana trecuta si a fost redactat de Comisarul European pentru Probleme Regionale, Johannes Hahn in numele lui Barroso, scrie Mediafax.

Comisia Europeana aminteste ca au fost adoptate deja masuri exceptionale, precum cresterea gradului de cofinantare la anumite programe, dar ca si acestea au avut un impact limitat asupra gradului de absorbtie in lipsa rezolvarii deficientelor structurale.

"In cei doi ani de cand presedintele Barroso a scris Guvernului Romaniei cu privire la necesitatea de a fi luate masuri concrete si de corectare substantiala a problemelor pentru a se putea creste gradul de absorbtie a fondurilor s-a observat ca progresul a fost lent. Romania trebuie sa faca in continuare eforturi considerabile si extraordinare pentru a atinge obiectivul cheie de intarire a capacitatii pentru implementarea programelor. In acest scop, sunt transmise incurajari catre premier sa revitalizeze reforma administratiei in privinta fondurilor UE, pentru a se asigura predictibilitatea si legalitatea cheltuielilor, astfel incat fondurile sa ajute Romania, iar cetatenii romani sa poata beneficia de pe urma calitatii de membru al UE", se afirma in documentul citat.

In acelasi timp, Comisia Europeana aminteste ca platile UE catre Romania sunt sistate la acest moment pentru mai multe programe inclusiv din cauza fraudelor si conditioneaza reluarea acestora de rezolvarea problemelor existente.

"Dupa cum stiti, in acest moment niciun fel de plati nu sunt posibile pentru mai multe programe, deoarece problemele legate de achizitiile publice si fraude impiedica reluarea acestora. Este nevoie de masuri importante pentru a rezolva aceste probleme. Platile vor putea fi reluate doar dupa ce au fost intrunite conditiile necesare", se mai precizeaza in scrisoarea transmisa premierului.

Scrisoarea reprezinta un raspuns la planul Guvernului roman de a imbunatati absorbtia fondurilor europene, document pe care premierul Ponta i l-a inmanat oficialului CE in vizita efectuata in urma cu o luna la Bruxelles, si a constituit baza discutiilor avute de cei doi, miercuri, la Bucuresti pe aceasta tema.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#scrisoare barroso ponta, #raspuns barroso ponta, #sistare fonduri europene, #probleme Romania fonduri europene , #Absorbtie fonduri europene