Boagiu: MTI a absorbit fonduri UE de trei ori mai mult, in ultimele 6 luni

Luni, 28 Martie 2011, ora 13:36
1350 citiri
Boagiu: MTI a absorbit fonduri UE de trei ori mai mult, in ultimele 6 luni

Gradul de absorbtie a fondurilor europene la proiecte privind transporturile si infrastructura a crescut de trei ori in ultimele sase luni, de la 38 milioane euro la 113 milioane euro, a declarat luni ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, in cadrul unui forum, potrivit NewsIn.

"In acest moment, la Autoritatea de Management au fost depuse un numar de 72 de proiecte, care acopera 4,37 miliarde de euro din finantarile nerambursabile europene. In ceea ce priveste rambursarile, am reusit, in ultimele sase luni, sa crestem gradul de absorbtie de la 38 milioane euro la 113 milioane de euro, adica de la 1% la putin peste 4%", a afirmat Anca Boagiu.

Totodata, ministrul a spus ca, pana la sfarsitul acestui an, ministerul de resort si-a propus sa faca plati catre beneficiari de 500 milioane euro, ceea ce inseamna un procent al absorbtiei fondurilor europene de 20%.

"Ne-am propus sa facem, in acest an, plati de 500 milioane de euro, fata de 113 milioane, pana acum, ceea ce va duce la un grad de absorbtie a fondurilor europene de 20%. Pana la sfarsitul lui 2012, vom avea o absorbtie efectiva de 2,7 miliarde euro, iar pana la finele lui 2013, de 3,6 miliarde euro, diferenta (pana la cele 4,7 miliarde euro, n.r.) urmand sa fie platita pana la finalul exercitiului financiar", a mentionat Boagiu.

In ceea ce priveste sectorul de cale ferata, acesta a primit de la bugetul de stat 130 milioane euro si 500 milioane din fonduri structurale. Traficul feroviar a crescut cu 6% la nivel european, in timp ce la noi a scazut cu 36%, a subliniat Boagiu.

Aceasta a reiterat faptul ca s-ar putea ca in perioada urmatoare sa fie infiintat un minister al absorbtiei fondurilor europene, "care sa aiba mai mare putere decat are acum ACIS-ul (Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, n.r.)". Boagiu a precizat insa ca o astfel de decizie apartine premierului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grindeanu ademenște Qatarul să investească în transport. Domeniul în care ”UE nu mai alocă fonduri prin programele operaţionale”
Grindeanu ademenște Qatarul să investească în transport. Domeniul în care ”UE nu mai alocă fonduri prin programele operaţionale”
România este interesată de un parteneriat şi de atragerea finanţărilor pe toate sectoarele de transport, le-a spus Sorin Grindeanu, miercuri, 17 aprilie, autorităţilor din Qatar, într-o...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#transporturi, #infrastructura, #anca boagiu, #absorbtia fondurilor europene, #fodnuri europene , #Absorbtie fonduri europene