Boagiu: Relatia incordata a MTI cu CE a dus la absorbtia redusa a fondurilor europene

Joi, 16 Septembrie 2010, ora 17:13
1437 citiri
Boagiu: Relatia incordata a MTI cu CE a dus la absorbtia redusa a fondurilor europene

Ministrul transporturilor si infrastructurii, Anca Boagiu, a declarat joi ca, in ultimii ani, relatia ministerului cu Comisia Europeana a fost una incordata, care a condus la o absorbtie redusa a fondurilor europene pentru infrastructura mare de transporturi, informeaza NewsIn.

"Asa cum am spus intotdeauna, autoritatile de la Bucuresti trebuie sa abordeze relatia cu Bruxelles-ul ca o problema de politica interna care afecteaza direct cetatenii romani. Din pacate, in ultimii ani, relatia Ministerului Transporturilor cu Comisia Europeana a fost putin mai incordata, fapt care explica, intr-o anumita masura, si rezultatele nesatisfacatoare in absorbtia fondurilor europene pentru infrastructura mare de transporturi", a declarat Anca Boagiu.

Anca Boagiu a discutat marti si miercuri, la Bruxelles, cu mai multi oficiali ai Comisiei Europene despre problemele cu care se confrunta Romania in procesul de absorbtie a fondurilor europene.

Ministrul transporturilor s-a intalnit la Bruxelles cu comisarul european pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn, directorul in cadrul Directoratului General Politica Regionala (DG Regio) Jean Marie Seyler si cu responsabilii pentru Romania din cadrul aceluiasi Directorat.

Pe parcursul acestor discutii au fost evaluate proiectele aflate in derulare sau care urmeaza a fi aprobate de catre Comisia Europeana in cadrul Programului Operational Sectorial de Transporturi (POS-T), examinandu-se solutii pentru urgentarea aprobarii si implementarii acestora.

Alte subiecte aflate pe agenda discutiilor au vizat propunerile initiate de MTI in ceea ce priveste exproprierile, dar si intarzierile in procedurile de achizitii publice datorate contestatiilor care treneaza in justitie.

"Am convenit cu oficialii europeni sa institutionalizam acest tip de dialog pentru a gasi impreuna solutiile care sa deblocheze absorbtia fondurilor europene si care sa ofere Romaniei un nou impuls pentru a utiliza cat mai mult din cele 4,6 miliarde acordate de UE pe Programul Operational de Transporturi pana in 2013. Pornim o cursa contra-cronometru in care sprijinul Comisiei Europene este esential", a mai precizat Boagiu.

Ministrul Boagiu a convenit cu oficialii europeni ca, in perioada imediat urmatoare, resursele financiare ale MTI sa fie dirijate cu prioritate catre proiectele parte a Coridorului 4 Pan-European.

Totodata, s-a discutat despre situatia programelor finantate prin programul ISPA semnat in anul 2000 si pentru care perioada de finantare expira la sfarsitul acestui an, existand riscul pierderii unei parti din finantarea ISPA in cazul proiectelor nefinalizate.

Discutiile dintre reprezentantii MTI si responsabilii Comisiei Europene vor continua saptamana viitoare, cand o delegatie a DG Regio va veni in Romania pentru a discuta o serie de aspecte tehnice in ceea ce priveste proiectele finantate din fonduri europene si pentru a stabili un calendar al realizarii obiectivelor.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#boagiu fonduri ue absorbtie , #Absorbtie fonduri europene