CE: Fondurile UE si restructurarea companiilor de stat sunt prioritatile Romaniei

Miercuri, 30 Mai 2012, ora 17:12
1602 citiri
CE: Fondurile UE si restructurarea companiilor de stat sunt prioritatile Romaniei

Romania trebuie sa accelereze restructurarea companiilor de stat, sa creasca absorbtia fondurilor europene, sa continue implementarea politicilor fiscale solide si sa amplifice eforturile de reformare a sectorului energetic, recomanda Comisia Europeana.

Recomandarea a fost facuta in cadrul evaluarii programului national de reforma si a programului de convergenta pe 2012, prezentata miercuri la Bruxelles.

Documentul CE arata ca actualul program de asistenta financiara pentru Romania ramane pe drumul cel bun, tinta de deficit pe cash pentru 2011 a fost atinsa, in timp ce tinta ESA ar fi fost atinsa daca nu ar fi existat o masura considerabila legata de deciziile in instanta prin care guvernul a fost obligat sa plateasca compensatii anumitor categorii de angajati.

Bugetul pe 2012 este pe drumul cel bun in atingerea unui deficit de sub 3% din PIB in termeni ESA. Autoritatile vor continua sa implementeze politici fiscale solide. Sistemul bancar a ramas solid, in pofida deteriorarii continue a calitatii activelor, care a continuat sa aiba un impact nefavorabil asupra profitabilitatii sectorului bancar. Progresele in domeniile-cheie vizate de reforma structurala au fost inegale, dar in general satisfacatoare. In particular, reformele din sectorul energiei s-au accelerat recent. Totusi, implementarea programului ar putea fi imbunatatita in cateva domenii - releva executivul comunitar.

Atingerea tintelor nationale din cadrul Strategiei Europa 2020 in cazul Romaniei

Referitor la tintele nationale din cadrul Strategiei Europa 2020, Romania a inregistrat progrese limitate in 2011. Unele tinte raman dificil de atins, mai ales in ceea ce priveste investitiile in cercetare-dezvoltare, rata somajului, rata abandonului scolar timpuriu si numarul persoanelor aflate in risc de saracie sau excluziune.

Documentul CE mentioneaza ca progrese semnificative au fost obtinute in privinta liberalizarii preturilor in sectorul energiei electrice, in timpul misiunii din ianuarie-februarie, iar la sfarsitul lunii aprilie - inceputul lunii mai s-a convenit asupra unei foi de parcurs in privinta liberalizarii preturilor la gaze. In schimb, s-au inregistrat putine progrese pana acum in sectorul transporturilor. De asemenea, va fi alocat mai mult timp reformei in sectorul de sanatate, date fiind dificultatile politice. In final, in conditiile in care autoritatile au indeplinit tinta de absorbtie a fondurilor UE pentru sfarsitul lui 2011, indeplinirea tintei de absorbtie pentru 2012 ramane o provocare.

Dupa doi ani de declin, se estimeaza ca PIB real in Romania a crescut cu 2% in 2011. Pentru anul 2012, pe fondul evolutiilor economice din Europa, este de asteptat o reducere a cresterii economice la 1,4%; se prognozeaza ca cererea interna, principalul factor al cresterii si investitiilor, sustinuta de ameliorarea absorbtiei fondurilor UE, va juca un rol esential in acest an.

In contextul asistentei financiare pe termen mediu si lung convenite in 2011, Romania s-a angajat sa implementeze un program de politici economice cuprinzator, cu atentie speciala pe masurile de reforma structurala destinate ameliorarii functionarii pietei fortei de munca si pietei de bunuri si sporirii potentialului de crestere a economiei romanesti.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Comisia Europeana recomandari Romania, #Romania absorbtie fonduri UE, #Romania restructurare companii , #Absorbtie fonduri europene