Consiliul Fiscal propune masuri pentru cresterea ratei de absorbtie a fondurilor UE

Miercuri, 22 August 2012, ora 14:29
2216 citiri
Consiliul Fiscal propune masuri pentru cresterea ratei de absorbtie a fondurilor UE

Consiliul Fiscal considera ca absorbtia fondurilor europene trebuie sa devina un obiectiv prioritar efectiv al Guvernului si ca, data fiind absorbtia foarte slaba de pana acum, sunt necesare masuri mult mai hotarate si urgente de imbunatatire a capacitatii de absorbtie.

Cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene este un obiectiv important, in conditiile in care in prezent exista constrangeri de a limitat necesarul de investitii al economiei, din cauza crizei.

"Absorbtia fondurilor europene devine astfel esentiala pentru compensarea efectelor negative cauzate de criza datoriilor suverane la nivel european asupra fluxurilor de capital", se arata in opinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul de rectificare bugetara pe anul 2012.

Consiliul Fiscal recomanda stabilirea unor tinte trimestriale de absorbtie efectiva de fonduri europene, pe ordonatori de credite, care sa fie monitorizate cu atentie si care sa permita corectarea rapida a eventualelor deficiente.

Absorbtia fondurilor europene se mentine foarte slaba, iar tintele pentru sfarsitul anului au fost revizuite in scadere.

Daca se blocheaza unele programe operationale, persista riscuri majore in ceea ce priveste atingerea noilor tinte revizuite, cu posibile consecinte asupra nivelului deficitului bugetar.

In luna iulie, consilierii pe fonduri europene spuneau ca, in perioada 2014-2020, fondurile destinate tarii noastre vor fi reduse la jumatate, tinad cont de faptul ca tara noastra nu a reusit sa acceseze decat 10% din cele 19 miliarde de euro puse pana acum la dispozitie de catre UE.

Fondurile europene se vor injumatati din cauza incapacitatii de absorbtie - Consilieri

Consiliul Fiscal recomanda utilizarea cu pruden?a a resurselor proprii in cazul proiectelor finantate preponderent din fonduri europene, avand in vedere incertitudinile cu privire la momentul rambursarii sumelor de catre Uniunea Europeana.

Peste 248 de milioane de euro vor fi disponibile din fonduri europene din luna septembrie 2012, prin trei masuri din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), pentru care vor fi deschide sesiuni de depunere de proiecte, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Fonduri europene de peste 248 milioane de euro, pentru Agricultura

Proiectul de rectificare bugetara prevede majorarea veniturilor bugetului general consolidat cu 0,62 miliarde lei si a cheltuielilor cu 3,07 miliarde lei fata de programul initial, concomitent cu modificarea deficitului bugetar de la 1,9% la 2,25% din PIB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
#Romania absorbtie fonduri europene, #rata absorbtie fonduri europene, #absorbtie fonduri ue, #Consiliul Fiscal fonduri UE , #Absorbtie fonduri europene