Cresterea absorbtiei fondurilor UE si disciplina cheltuielilor, in topul prioritatilor

Joi, 22 Martie 2012, ora 09:29
1994 citiri
Cresterea absorbtiei fondurilor UE si disciplina cheltuielilor, in topul prioritatilor

Prioritatile cheie ale Romaniei sunt cresterea absorbtiei fondurilor europene si a cheltuielilor de capital, iar pentru reducerea arieratelor este necesara restructurarea in sectoarele energetic si transporturi, se arata intr-un comunicat al FMI.

"Dupa doi ani de declin, cresterea economica a fost reluata, iar inflatia a scazut la minime istorice. Cu toate acestea, perspectivele economice pentru acest an sunt ingreunate de perspectivele declinului cresterii economice in zona euro. Continuarea angajamentelor privind reforma economica este cruciala pentru rezista incertitudinilor actuale si pentru imbunatatirea potentialului de crestere.

Autoritatile raman ferm tintei de dificit bugetar de sub 3% din PIB in 2012. Continuarea disciplinei stricta in materie de cheltuieli este necesara pentru a atinge aceasta tinta. Prioritatile cheie sunt cresterea absorbtiei fondurilor europene si a cheltuielilor de capital", a declarat miercuri Nemat Shafik, deputy managing director, la finalul discutiilor Consiliul Executiv al Fondului Monetar International (FMI).

Astfel, Romania a facut progrese in cadrul programului preventiv, toate obiectivele fiind atinse.

Shafik a aratat ca masuri suplimentare sunt necesare pentru reformarea sectorului de sanatate si pentru a imbunatati administrarea fiscala slaba.

"Reformele structurale ale intreprinderilor de stat au inregistrat progrese, dar pentru reducerea arieratelor, imbunatatirea eficientei si stimularea cresterii economice este esentiala o implementare rapida a eforturilor de restructurare si de reglementare sporita, orientata catre preturi, in sectoarele energetic si transporturi", considera oficialul FMI.

In sistemul bancar, riscurile raman semnificative ca urmare a creditelor neperformante ridicate si a eventualelor efecte externe financiare din Europa, insa Romania are rezerve considerabile de capital pentru a amortiza impactul oricaror socuri adverse.

"O vigilenta in supraveghere si proceduri operationale detaliate pentru o aplicare rapida a planurilor de urgenta raman esentiale. Conditiile de finantare externa s-au imbunatatit, desi imprumuturile externe ale bancilor raman pe termen scurt. Inflatia continua sa scada, dar autoritatile ar trebui sa fie precaute in continuare in relaxarea monetara, in lumina riscurilor de slabire a monedei si de iesiri posibile de capital", a mai spus reprezentantul Fondului.

Consiliul Executiv al Fondului Monetar International (FMI) a finalizat miercuri a patra evaluare a performantelor economice din Romana in cadrul programului stand-by. Autoritatile au indicat faptul ca va continua sa trateze acord ca precautiei si, prin urmare, nu intentioneaza sa foloseasca fondurile.

In urma evaluarii, a fost pusa la dispozitie o suma aditionala echivalentul a circa 500 milioane euro (662 milioane dolari), totalul resurselor disponibile ajungand astfel la doua miliarde euro (2,74 miliarde dolari).

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat miercuri pentru NewsIn ca reprezentantii FMI au recomandat ca procesul de consolidare fiscala sa fie unul sustenabil in perioada urmatoare, insa nu s-a discutat despre majorarea salariilor.

"Boardul FMI a aprobat a patra revizuire a programului. A fost un vot unanim. In primul rand, au fost apreciate eforturile care au fost facute pana in prezent. In al doilea rand, recomandarile s-au indreptat catre Consiliul de consolidare fiscala. Consolidarea ficala trebuie sa joace un rol important pentru macrostabilizare si accelerarea reformelor structurale", a mentionat Tanasescu.

O misiune a FMI, condusa de Jeffrey Franks, a sosit la Bucuresti in 25 ianuarie pentru cea de-a patra evaluare a acordului stand-by cu Romania. Vizita FMI s-a derulat impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale.

Cea de-a patra evaluare a acordului preventiv permite autoritatilor sa traga transele doar daca au nevoie.

In urma aprobarii celei de-a treia evaluari, Consiliul director al FMI a pus la dispozitia Romaniei inca 507 milioane de euro, ceea ce ridica la 1,6 miliarde de euro valoarea totala a sumei pe care o poate accesa Romania de la FMI, in caz de nevoie.

Acordul stand-by, in valoare de 3,56 miliarde euro, a fost aprobat pe 25 martie 2011 si a intrat in vigoare pe 31 martie 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#absorbtie fonduri UE Romania, #cheltuieli capital, #FMI evaluare acord, #FMI transa bani Romania , #Absorbtie fonduri europene