Fonduri europene: Absorbtia, in colaps chiar si dupa concediul Comisiei Europene, invocat de Teodorovici

Luni, 30 Septembrie 2013, ora 15:25
3270 citiri
Fonduri europene: Absorbtia, in colaps chiar si dupa concediul Comisiei Europene, invocat de Teodorovici

Dupa ce cu o luna in urma, Ministerul Fondurilor europene dadea vina pe concediul Comisiei Europene pentru rata extrem de scazuta a absorbtiei fondurilor europene, la finalul lunii septembrie, mai precis pe 20 ale lunii, situatia este si mai grava. Am reusit sa facem deconturi doar pentru 64 de milioane de euro, in comparatie cu 195 milioane de euro cat a rambursat CE Romaniei in luna august.

Doar trei programe au reusit sa aduca bani in tara, iar cele mai multe fonduri au fost rambursate prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) adica putin peste 57 milioane de euro. Celelalte programe pe care s-au mai facut decontari sunt Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative- 6,9 milioane de euro si Programul Operational Asistenta Tehnica - 460 de mii de euro.

Intre timp, Romania ramane cu o rata de absorbtie de 23,46% si cu "vise" mare in ceea ce priveste fondurile europene.

Eugen Teodorovici a anuntat ca Romania trebuie sa faca rambursari de 2,5 miliarde de euro pana la finalul acestui an pentru a nu intra pe deficit.

"In primul si primul rand, trebuie sa atingem tinta din bugetul de stat ca si intrari, adica suma aceea de 2,5 miliarde de euro. Pana acum ne-au intrat in tara aproximativ 1,5 miliarde de euro, deci ne mai trebuie sa mai intre in tara un miliard de euro. Aceasta este prima tinta pe care trebui sa o atingem ca sa nu intram pe deficit. Dupa aceea cat mai mult in anul acesta este bine ca sa ne incadram in acest an la o suma cat mai mare", a explicat ministrul Teodorovici.

In plus, ministrul spera ca ultimul program pe care Romania nu poate face decontari sa fie deblocat in toamna acestui an.

"O deblocare pe POS CCE o asteptam in toamna acestui an. Lucrurile merg in directia cea buna, Comisia Europeana va veni sa auditeze programul acesta si-au anuntat deja prezenta in Romania si in toamna acestui an speram sa il deblocam si sa vina banii pe care ii platim din bugetul de stat", a anuntat Eugen Teodorovici.

Intre timp insa, Romania are o rata de absorbtie a fondurilor europene de 21,88% si doar patru luni la dispozitie pentru a cheltui banii pusi la dispozitie de UE pentru dezvoltare.

Ultimele sperante stau in consultanti de la BEI platiti cu bani grei

Ministerul Fondurilor Europene pune "soarta" a doua programe operationale extrem de importante pentru Romania pe mainile unor experti de la Banca Europeana de Investitii (BEI). Expertii costa 7,5 milioane de euro si trebuie sa "faca minuni" pentru Programul Operational Transporturi si Programul Operational Mediu.

Dupa ce a "tocat" mai bine de 6 milioane de euro pentru pregatirea personalului din sistemul de absorbtie a fondurilor europene si alti 7 milioane de euro pentru a angaja experti din privat, Ministerul Fondurilor Europene a anuntat o "noua investitie" in personal: ajutor de 7,5 milioane de euro din partea a sapte experti ai Bancii Europene de Investitii (BEI). Practic, un expert "ne costa" putin peste un milion de euro.

Expertii Bancii Europene de Investitii vor avea calitatea de consultanti independenti si vor oferi sprijin in toate etapele implementarii proiectelor din sectoarele mentionate: de la lansarea ofertelor pana la exploatarea facilitatilor acestora.

Romania ar putea avea mai mult timp pentru a cheltui fondurile europeni

Comisia Regionala a Parlamentului European a adoptat propunerea Consiliului si Comisiei de a accepta regula "n+3". Totusi, mai este un "hop" depasit pentru ca Romania sa primeasca acordul de a folosi banii europeni inca un an: aprobarea Parlamentului European.

Daca propunerea Comisiei Europene va fi aprobata de catre Parlamentul European, prin aplicarea regulii "n+3" pentru alocarile aferente anilor 2011 si 2012, Romania ar putea evita o pierdere masiva de fonduri prin reducerea pragului de dezangajare aferent acestor doi ani. De exemplu, prin adoptarea propunerii Comisiei, pentru anul 2013, pragul de dezangajare ar putea fi redus cu aproximativ 2,8 miliarde euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#fonduri europene absorbtie, #fonduri europene septembrie 2013, #rata absorbtie fonduri europene Romania , #Absorbtie fonduri europene