Fondurile europene, la raport: Guvernul apasa pedala de acceleratie

Vineri, 23 Martie 2012, ora 13:30
2022 citiri
Fondurile europene, la raport: Guvernul apasa pedala de acceleratie

Guvernul a adoptat mai multe masuri in cadrul sedintei de vineri, care au ca scop accelerarea procesului de absorbtie a fondurilor europene.

Astfel, guvernul majoreaza cota maxima de acordare a prefinantarilor, de la 10%, la 20% pentru proiectele care au integral finantare nerambursabila si pentru proiectele care au valoare eligibila mai mica de un milion de lei.

De asemenea, "se da posibilitatea ca garantia depusa in vederea acordarii prefinantarii sa poata fi diminuata, pe masura ce este recuperata prefinantarea, in cazul beneficiarilor ajutorului de stat de minimis", a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Ministrul estimeaza ca modificarile aduse vor responsabiliza structurile care gestioneaza fondurile comunitare si vor aduce o imbunatatire la nivelul beneficiarilor in ceea ce priveste posibilitatea de absorbtie a fondurilor.

Achizitiile publice, supravegheate indeaproape

Modificarile adoptate vineri vizeaza si sectorul achizitiilor publice. Astfel, potrivit noilor norme de aplicare a legii privind achizitiile publice, autoritatile publice nu pot intarzia mai mult de sapte zile calendaristice incheierea unui contract sau acord-cadru de achizitie publica.

In plus, incheierea contractelor trebuie notificata catre Autoritatea Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP) in termen de 48 de ore.

Cristina Traila, presedintele ANRMAP, a motivat modificarile propuse prin "transparentizarea reala" a procesului de achizitii publice, cu referire clara la "momentul incheierii contractului de achizitie publica, pentru ca se poate desfasura o procedura de achizitie publica si sa se finalizeze, dar autoritatea contractanta, din motive imputabile acestei autoritati, sa nu incheie acest contact".

Al doilea motiv pentru adoptarea acestor modificari legislative se refera la evitarea intarzierii in implementarea proiectelor majore, indiferent de sursa de finantare, "dar cu precadere avand ca sursa de finantare fondurile europene", a subliniat sefa ANRMAP. Ea a explicat ca au existat cazuri cand, desi procedura de achizitie publica era finalizata, autoritatea publica intarzia nejustificat incheierea contractului.

Hotararile adoptate vineri fac parte dintr-o serie de acte normative care vor aparea in perioada urmatoare si "care vor incerca o imbunatatire a cadrului legal pentru a accelera procesul de absorbtie, un obiectiv asumat cu cea mai mare seriozitate de Guvern", a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

Forte proaspete pentru gestionarea fondurilor europene

In plus, ministrul Economiei, Lucian Bode, a decis sa detaseze sase consilieri personali, alaturi de o echipa de specialisti din cadrul aparatului propriu al institutiei, la structurile din portofoliul MECMA responsabile cu gestionarea fondurilor europene (AMPOSCCE, OIE, OIIMM).

"Aceasta decizie a fost luata in urma analizei gradului de absorbtie a fondurilor europene, pentru a urgenta procesarea eficienta a dosarelor depuse, pentru eliminarea intarzierilor si respectarea termenelor procedurale ale proiectelor. Prin detasarea celor sase consilieri si a echipei de specialisti, numarul angajatilor din structurile MECMA care se ocupa de gestionarea fondurilor europene a crescut cu 10%"

Guvernul are tinte ambitioase

Comisarul UE pentru Politica Regionala, Johannes Hahn a atentionat luni ca Romania trebuie sa atraga fonduri europene de circa 30 milioane euro saptamanal pana la finalul acestui an, pentru a beneficia in perioada 2014-2020 de acelasi nivel al fondurilor structurale.

Pentru a ajunge la aceasta performanta, Mihai Razvan Ungureanu a declarat ca Guvernul este decis sa evite orice intrerupere de plata, in conditiile in care un astfel de incident inseamna dezangajare de fonduri la sfarsitul anului:

"Am discutat despre stadiul implementarii de masuri prioritare pentru majorarea gradului de absorbtie a fondurilor si am propus ca noi sa ne concentram pe simplificarea procedurilor si pe proiectele majore in implementare sau pe cale de a fi implementate".

Guvern isi propune un grad de absorbtie a fondurilor europene de 20% la finele lui 2012, prin atragerea a 6 miliarde de euro

Care sunt sansele de izbanda

Intrebat cat de realista este tinta ministrului Fondurilor Europene, Dan Matei Agathon spune ca "pentru absorbtia fondurilor europene, Romania are nevoie de un pumn de fier, imbracat intr-o manusa de catifea. Am mare incredere si in experienta si in expertiza lui Ludovic Orban.

Din pacate, cred ca nu are la dispozitie toate parghiile necesare. Este o tinta greu de realizat, dar daca s-ar uita Ludovic Orban pe ceea ce ii propun specialistii de la Golden Mind&Spirit, poate fi atinsa".

Compania de consultanta intemeiata de Dan Matei Agathon, Golden Mind&Spirit, a publicat recent o analiza, prin care ofera o serie de solutii la problemele care ar putea impiedica absorbtia fondurilor europene.

Diminuarea birocratiei si transparentizarea etapelor sunt doua din solutiile propuse de expertii Golden Mind & Spirit care au atras atentia recent asupra riscului intreruperii si chiar sistarii finantarilor europene daca nu se imbunatatesc conditiile de implementare.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#masuri accelerare fonduri europene, #guvern accelerare fonduri europene, #modificari achizitii publice , #Absorbtie fonduri europene