Fondurile europene se vor injumatati din cauza incapacitatii de absorbtie - Consilieri

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 15:37
2485 citiri
Fondurile europene se vor injumatati din cauza incapacitatii de absorbtie - Consilieri

Pentru ca Romania nu a fost in stare sa acceseze decat 10% din cele 19 miliarde de euro puse pana acum la dispozitie de catre UE, consilierii pe fonduri europene preconizeaza ca in perioada 2014-2020 fondurile destinate tarii noastre vor fi reduse la jumatate.

Sistarea platilor la una dintre axele din Programul pentru Competitivitate Economica inseamna ca IMM-urile, principalii beneficiari ai acestui program, vor intra in blocaj.

Activitatea IMM-urilor, in pericol de a fi blocata

"Practic, micile intreprinderi depind de finantarea activitatii prin aceste fonduri, iar daca nu primesc banii la timp, nu au cum sa-si mai desfasoare activitatea. Este greu pentru astfel de companii sa faca rost de cofinantare ca sa mearga inainte", a declarat pentru Business24 Remus Fetche, director executiv la Best Learn Consulting.

Nicio institutie financiar-bancara nu ofera finantare pentru IMM-uri, tocmai pentru ca planeaza aceasta incertitudine legata de continuarea finantarii proiectelor europene. Un alt efect al sistarii platilor il reprezinta dezangajarea pe contractul de finantare, pentru ca ai obligatia sa implementezi proiectul intr-o anumita perioada de timp si sa respecti un anumit calendar.

Gradul mic de absorbtie al fondurilor europene de pana acum va influenta in mod negativ cuantumul fondurilor alocate Romaniei in perioada 2014-2020, desi aceasta valoare inca se negociaza. "Pana acum, la toate intalnirile pe care le-am avut cu oficialii romani ni s-a spus ca, din contra, in perioada 2014-2020 cuantumul fondurilor europene va creste. Totusi, nu cred ca daca ni se vor aloca mai multi bani vom fi in stare sa-i cheltuim", a declarat Fetche.

Daca trebuie sa tai de undeva, atunci trebuie sa renunti la acel ceva, iar asta va deveni o strategie la nivel national, menita sa clarifice care sunt programele la care se poate renunta si care sunt cele ce pot merge mai departe.

Agricultura inca atrage investitorii

Programul cu cele mai bune absorbtii a fost pana acum Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare (FEADR) din Planul National de Dezvoltare Rurala, pentru ca agricultura inca reuseste sa atraga investitii. "Pamantul din Romania este unul valoros, strainii si-au dat seama de acest lucru, fiind multi care au cumparat mii de hectare. Deci, agricultura va fi in continuare sustinuta", a mai spus consultantul.

Unul dintre programele la care vor fi sistate finantarile va fi Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), pentru ca, spune Fetche, in situatii de criza, te gandesti la cum sa generezi crestere economica, nu formare profesionala, chiar daca, sustine el, exista multi consultanti pe formare profesionala veniti pe bani buni de la Bruxelles si care ar putea face lobby ca acest program sa nu fie sistat.

Sistarea fondurilor a fost declansata pentru ca nivelul de absorbtie nu a fost unul foarte bun, unele fiind chiar si sub 50% nivel de accesare, iar asta pentru ca majoritatea proiectelor din Programului Operational Transporturi erau pentru drumuri judetene, iar primariile acceseaza foarte greu bani europeni. "Primariile mici nu au fonduri pentru astfel de proiecte, nu au cum sa angajaze specialisti, chiar daca pot beneficia de consultant. Cred ca una dintre cauze este ca evaluatorii, cat si proiectantii au trecut "baliverne" la impactul socio-economic la astfel de proiecte", a declarat Marius Focsa, consultant financiar-juridic la Metropolitan Group. El este sigur ca fondurile europene se vor reduce la jumatate in perioada 2014-2020, din cauza ca pana acum Romania nu a reusit sa absoarba decat 10% din cele 19 miliarde de euro puse la dispozitie de UE in perioada 2007-2012.

Birocratia si consultantii slab pregatiti - principalele probleme

Vina este exclusiv a partii romane, ea fiind impartita intre stat, din cauza birocratiei excesive, si piata de consultanta pe fonduri europene, pentru ca aproape jumatate dintre consultanti nu cunosc in detaliu acest sector. Focsa a gasit si solutia pentru aceasta problema: consultanta gratuita oferita de catre statul roman pentru cei care vor sa acceseze fonduri europene, prin contracte cu cateva firme mari de consultanta din acest domeniu. "Oamenii sunt descurajati de faptul ca aproape in 90% din cazuri, consultantul percepe in primul rand o taxa, indiferent daca proiectul are sau nu sorti de izbanda", a mai spus Marius Focsa.

El sustine ca peste jumatate dintre consultantii din domeniul fondurilor europene nu cunosc acest sector, iar peste jumatate dintre managerii acestor companii nu au o viziune despre acest business. Concluzia? Pe de-o parte este vina statului, din cauza cerintelor mult prea complicate pentru un dosar de fonduri europene, dar nici piata de consultanta nu-si face temele, ci mai mult ii incurca pe cei care vor sa obtina o finantare europeana.

"Nu poti sa te apuci de consultanta in economie si fonduri europene la 50 de ani. Trebuie sa fii tanar, sa fii in forma, sa ai mintea agera, sa gasesti solutii, sa inventezi. Pana la urma, inveti un om sa-si faca un business, deci se presupune ca ai cunostinte mai mult decat solide in acest domeniu. Ajuta-l pe om, pentru ca ce-i oferi nu-i suficient. Multi vin de la tara, de unde sa stie cum sa intocmeste un dosar pentru fonduri europene?", conchide Marius Focsa.

Decizia CE - o reactie la scandalul politic de la Bucuresti

"Romania are enorm de mult de pierdut de pe urma suspendarii platilor pentru orice fel de program european, insa, sunt sigura ca guvernantii vor gasi metode care sa duca la deblocarea crizei fondurilor europene, pentru ca de pe urma deciziei lor vom sti ce cuantum vor avea fondurile europene in perioada 2014-2020", a declarat pentru Business24 Cristoiu Emanuela, general manager la Magna Business Solution. Ea este ferm convinsa ca din 2014 fondurile destinate Romaniei se vor reduce substantial pentru ca nu am fost in stare sa punem la punct un sistem care sa genereze o absorbtie mult mai buna a banilor europeni.

Au mai fost situatii in care UE a sistat platile catre Romania, deci urmeaza auditul, constatarile, iar mai apoi corectiile financiare, care nu vor influenta in mod decisiv piata de accesare de fonduri europene, sustine managerul. Ea este ferm convinsa ca actuala criza a fondurilor europene are drept sursa conflictul de pe scena politica romaneasca. "Vor fi aplicate corectii, ceea ce mi se pare normal, pentru ca au fost nereguli in accesarea de fonduri europene, insa, scandalul politic a influentat extrem de mult aceasta decizie a Comisiei Europene", sustine Emanuela Cristoiu.

Ea recunoaste ca birocratia excesiva, dar si slaba pregatire a consultantilor din acest domeniu au generat aceasta situatie precara a nivelului de accesare a fondurilor europene. Totusi, sustine Cristoiu, cat de slab pregatit ar fi un consultant, totare mai multe cunostinte in acest domeniu fata de beneficiarul creditului.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#fonduri europene, #sistare plati fonduri europene, #POSDRU suspendare program, #POS CCE suspendare plati , #Absorbtie fonduri europene