Guvernul accepta corectiile CE: Cand se reiau platile pentru POSDRU?

Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 17:22
3235 citiri
Guvernul accepta corectiile CE: Cand se reiau platile pentru POSDRU?

Guvernul a acceptat corectiile financiare solicitate de Comisia Europeana pe POSDRU si POS Mediu, taierile financiare ridicandu-se la 208 milioane de euro. De cine depinde reluarea platilor?

Mai exact, taierile de finantare sunt de 198 milioane de euro pe POSDRU si de 10,98 milioane euro pe POS Mediu.

Daca pentru POS Mediu, autoritatile au anuntat deja deblocarea platilor, situatia la POSDRU ramane incerta.

POS Mediu: Comisia Europeana anunta deblocarea fondurilor

Cosmin Dragoi, specialist in fonduri europene a explicat ca decizia de a relua finantarile apartine autoritatii de management, in conditiile in care Romania a acceptat plata penalitatilor stabilite de Comisia Europeana.

"Platile pot fi reluate imediat ce decide autoritatea de management. In momentul de fata, autoritatea de management isi reevalueaza disponibilitatile de la buget, reevalueaza cererile de plata depuse si, in functie de cele doua aspecte, vor incepe sa faca platile. Nu stim cand se va intampla acest lucru", a precizat Cosmin Dragoi, specialist in fonduri europene, pentru Business24.

Orban, optimist: Programul POSDRU ar putea fi repornit

Procedura de presuspendare a fost declansata de CE si in cazul POSDRU, la inceputul lunii august. Misiunea de audit s-a desfasoarat in perioada 19-23 noiembrie.

Solutia lui Orban pentru fondurile europene: Un fond de tip buffer

Consultantul nu crede ca Romania mai are sanse sa atinga tinta de absorbtie de 20% stabilita pentru acest an, tinand cont de faptul ca pentru celelalte programe operationale aflate in presuspendare nu s-a stabilit inca nivelul corectiilor financiare.

"Nu vom ajunge nici la 10% rata de absorbtie. Din cate stiu eu, inca nu s-a stabilit corectia financiara pentru celelalte programe pe fonduri europene. Dupa ce se va stabili corectia, care cel mai probabil va exista si Romania va fi de acord cu plata banilor, se vor relua platile", a adaugat Dragoi.

Tinta anuntata de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, pentru anul 2012 a fost sa atinga un nivel de absorbtie de 20% din totalul fondurilor europene, deci aproximativ trei miliarde de euro. Romania a inregistrat o rata de absorbtie in primele opt luni din acest an de doar 9,7%, deci 1,86 miliarde de euro.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#absorbtie fonduri europene, #POSDRU fonduri europene, #POS Mediu fonduri europene, #reluare plati fonduri europene , #Absorbtie fonduri europene