Haos in sistemul fondurilor europene: MDRT nu stie care este rata de absorbtie pe POR

Luni, 13 Mai 2013, ora 19:00
1992 citiri
Haos in sistemul fondurilor europene: MDRT nu stie care este rata de absorbtie pe POR
MADRT are nevoie de 30 de zile pentru a afla rata de absortie pe fiecare din axele POR

Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice au nevoie de 30 de zile pentru a raspunde unei solicitari de presa privind rata de absorbtie pentru Programul Operational Regional (POR).

Nu este prima data cand o autoritate de management nu stie sa raspunda unor intrebari legate de programul operational pe care il gestioneaza.

Dupa deblocarea POSDRU, reprezentantii autoritatii de management nu au stiut sa spuna cand se pot depune dosare pentru accesarea finantarii prin acest program.

Pe 22 aprilie, Comisia Europeana a decis reluarea platilor pe patru din cele cinci axe presuspendate in cadrul Programului Operational Regional.

In aceeasi zi Business24 a solicitat autoritatii de management al POR, MADRT, raspunsul la cateva intrebari simple:

- Care este rata de absorbtie pe fiecare axa pentru care s-au deblocat fondurile (1,3,4,5)? Cate proiecte s-au depus pe fiecare axa pana in prezent?

- Care este procedura dupa deblocarea fondurilor?

- Care sunt axele pe care un beneficiar poate depune, in prezent, un proiect pentru a obtine finantare europeana prin POR?

Reprezentantii ministerului au raspuns solicitariI 12 zile mai tarziu cu o noua amanare. Or, potrivit legii 544/2001 amanarea se solicita atunci cand este nevoie de un volum foarte mare de documentare.

Raspunsul MADRT la solicitarea Business24 din 22 aprilie 2013

Potrivit reprezentantilor Ministerului Fondurilor Europene, prin intermediul celor patru axe deblocate pe POR pe care se reiau platile sunt disponibile aproape 80% din fondurile alocate Romaniei prin intermediul acestui program. Comisia a presuspendat acest program la sfarsitul lunii octombrie 2012 din cauza problemelor inregistrate in implementare in perioada 2009-2011.

In continuare, platile raman blocate pe Axa 6 a programului, pe care sunt alocate insa mai putin de 3% din totalul fondurilor puse la dispozitia Romaniei prin POR.

Bugetul total alocat POR pentru perioada de programare 2007-2013 este de aproximativ 4,4 miliarde de euro. Finantarea de la UE reprezinta aproximativ 84% din bugetul POR, iar restul provine din fonduri nationale, cofinantare publica (14%) si cofinantare privata (2%).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#fonduri europene MDRT, #Programul operational regional, #rata absorbtie POR, #deblocare fonduri POR , #Absorbtie fonduri europene