Leonard Orban explica de ce este mica rata de absorbtie a fondurilor UE

Marti, 29 Mai 2012, ora 17:28
2209 citiri
Leonard Orban explica de ce este mica rata de absorbtie a fondurilor UE

Rata de absorbtie a fondurilor europene poate fi comparata cu o fotografie in miscare. Se pune intrebarea in ce moment trebuie facuta aceasta fotografie pentru a fi relevanta, a declarat ministrul roman al afacerilor europene, Leonard Orban, intr-un interviu publicat marti de cotidianul austriac Wirtschatsblatt.

Intrebat de ce este foarte scazuta rata de absorbtie a fondurilor europene in actuala perioada de finantare (2007-2013) si de ce nu reuseste Romania sa utilizeze aceste fonduri, Leonard Orban a afirmat ca, in actuala perioada de finantare, Romania a utilizat pana in prezent circa 25% din toate fondurile disponibile - deci aproximativ noua miliarde de euro. La nivelul politicii de coeziune, s-a atins un nivel de 9%.

Leonard Orban a oferit spre comparatie procentele inregistrate in septembrie 2011, in momentul in care a preluat conducerea Ministerului Afacerilor Europene, cand procentul de absorbtie era de 3,7%. "S-a inregistrat prin urmare o anumita crestere. Telul este ca, pana la sfarsitul anului, sa se atinga pragul de absorbtie de 20% al fondurilor structurale si de coeziune", a afirmat Leonard Orban.

Motivele care stau la baza ratei scazute de absorbtie a fondurilor UE in Romania

Intrebat care sunt motivele care stau la baza ratei scazute de absorbtie a fondurilor europene pana in prezent, Leonard Orban a enumerat capacitatea redusa a administratiei, lipsa de experienta a solicitantilor, dar si problemele existente la licitatiile publice, in unele cazuri, procedurile de acordare a fondurilor fiind mai complicate decat se prevede la Bruxelles.

"Cu toate acestea, nu se poate spune ca nu s-a progresat. Tocmai din acest motiv a fost infiintat acest minister (Ministerul Afacerilor Europene), care coordoneaza procesul de acordare a fondurilor europene. De atunci situatia s-a schimbat, insa progresele nu au loc peste noapte. Mai exista inca probleme mari, greu de solutionat, dar evolutiile sunt totusi pozitive", a afirmat ministrul roman al afacerilor europene.

Ministrul roman a recunoscut ca investitorii straini se plang adesea de efortul birocratic pe care il presupune accesarea fondurilor europene, afirmand ca acest lucru este, de pe o parte, rezultatul solicitarilor Bruxellesului care pe viitor vor deveni si mai stricte, dar si al birocratiei locale care a ingreunat in unele cazuri accesul la fondurile structurale si de coeziune.

Absorbtia fondurilor europene in Romania si viitorul program de finantare

Intrebat daca Bruxellesul ar putea sa reduca in urmatoarea perioada de finantare (2014-2020) fondurile acordate Romaniei, in cazul in care tara noastra va inregistra o rata scazuta de absorbtie, Leonard Orban a afirmat ca Romania si-a exprimat deja o pozitie clara in acest sens.

"Ne opunem categoric oricarei legaturi dintre actuala rata de absorbtie si viitorul program de finantare, dintr-un simplu motiv: rata de absorbtie poate fi comparata cu o fotografie, facuta la un anumit moment, in miscare. Se pune intrebarea in ce moment trebuie facuta aceasta fotografie pentru a fi relevanta. Din punctul nostru de vedere, am putea, pana in 2015, deci pana la sfarsitul actualei perioade de finantare, sa atingem procentul de 75% in ceea ce priveste absorbtia fondurilor structurale si de coeziune. Deci care dintre aceste momente ar putea fi considerat drept punct de referinta?", a intrebat Leonard Orban.

Ministrul roman al afacerilor europene a confirmat ca ideea de a reduce fondurile acordate statelor UE care inregistreaza un nivel scazut al ratei de absorbtie exista insa la nivel european, fiind impartasita atat de anumite state contribuitor-net, dar si de unele noi state membre ale Uniunii, care au inregistrat rate de absorbtie mai ridicate decat Romania, aici fiind vorba despre statele baltice.

In decembrie 2011, UE a decis sa reduca la anumite proiecte, pe perioada determinata, contributia cofinantarii nationale la 5%, aceasta masura fiind valabila inclusiv in Romania. Intrebat daca este de parere ca aceasta masura va duce la o accelerare a procesului de absorbtie, Leonard Orban s-a aratat convins de acest lucru. "Cu siguranta. Cresterea finantarii din partea Bruxellesului va fi disponibila in cazul Romaniei pana in martie 2013 si va creste in mod decisiv rata absorbtiei in urmatoarea perioada de finantare. Masura ar putea aduce fonduri suplimentare in valoare de 500-600 milioane de euro", a afirmat Leonard Orban.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
#fonduri europene absorbtie Romania, #rata absorbtie fonduri europene, #proiecte finantare europenana , #Absorbtie fonduri europene