Leonard Orban: Romania are foarte putine motoare de crestere economica

Vineri, 10 Februarie 2012, ora 15:23
1934 citiri
Leonard Orban: Romania are foarte putine motoare de crestere economica

Romania "are foarte putine instrumente sau motoare de crestere in cursul acestui an si in anii care vor veni", a declarat vineri ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.

In acest context, ministrul a punctat "involutia investitiilor straine in Romania".

"Acum cativa ani, probabil in 2008, aveam in jur de 16 miliarde de euro, anul trecut am avut investitii directe de aproximativ doua miliarde de euro", a spus Leonard Orban, adaugand ca, "din fericire" Romania poate accesa fonduri europene.

"Principalul motor de dezvoltare este cel al cresterii semnificative a ratei de absorbtie a fondurilor. E un proces extrem de complicat si de dificil".

"Deficiente structurale, deficiente sistemice se reflecta in continuare in modul in care functioneaza acest proces",a precizat Orban, in cadrul mesei rotunde "Perspectivele economice si financiare ale Romaniei in contextul evolutiilor din Uniunea Europeana", organizata de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti.

Orban: Lucrurile in zona euro nu stau bine si masurile luate pana acum nu sunt suficiente

"In ceea ce priveste obiectivul de coeziune, pana la sfarsitul lui 2011 am atras aproximativ un miliard de euro. In aceeasi perioada, Polonia a reusit sa atraga efectiv, deci sume platite de CE, 18 miliarde de euro. Ne-am propus pentru acest an un obiectiv extrem de ambitios, in special in ceea ce priveste obiectivul de coeziune".

"Obiectul este de 3,5 miliarde de euro, este extrem de mult, extrem de ambitios, dar este extrem de fundamental din doua puncte de vedere: vom putea evita niste dezangajari semnificative in special in 2013 (...) pe de alta parte, aceste sume vor reprezenta un motor de crestere economica", a declarat ministrul afacerilor europene.

Leonard Orban a subliniat ca lucrurile in zona euro nu stau bine si masurile luate pana acum nu sunt suficiente.

"Din punctul de vedere al situatiei din zona euro, la nivelul UE, lucrurile in continuare nu stau deloc bine. In ciuda faptului ca de mai mult de doi ani de zile pe agenda liderilor, si nu numai, din UE subiectul gasirii unor solutii la crizele cu care ne confruntam (...) solutiile care au fost gasite pana in prezent nu sunt suficiente".

"Si cu toate acestea, in continuare ne intrebam ce putem sa adaugam. Ne intrebam daca este suficient ce s-a facut pana in prezent sau nu. Inclin sa cred si eu ca nu este suficient si ca dincolo de accentul major care s-a pus masurile de consolidare fiscala trebuie, din ce in ce mai mult, sa vedem ce facem cu competitivitatea UE, ce masuri aducem pentru asigurarea cresterii", a subliniat oficialul roman.

Orban: Trebuie sa gasim stimulente astfel incat companiile sa ramana pe piata europeana

Ministrul afacerilor europene a mentionat trei subiecte de pe agenda europeana care sunt de mare interes si pentru Romania: delocalizarea, libera circulatia a persoanelor si expunerea bancilor.

"Ieri (joi - n.r.) s-a luat decizia ca Nokia sa se mute complet din UE, undeva in tarile din Asia. Trebuie sa vedem cum putem sa preintampinam, sa gasim stimulente astfel incat companiile sa ramana pe piata europeana", a spus Orban.

Referitor la libera circulatie a persoanelor, ministrul s-a referit din nou la restrictiile impuse romanilor pe piata muncii.

"Ni se mare foarte ciudat si, va repet, e o chestiune greu de inteles. Pe de o parte sunt state care vin cu programe, cu proiecte, cu propuneri ce tin de consolidarea pietei interne, de masurile necesare astfel incat sa imbunatatim real situatia de pe aceasta piata, dar pe de alta parte continua sa impuna restrictii pentru cetatenii din Romania si Bulgaria. E o chestiune pe care foarte greu o putem intelege, cel putin din punct de vedere economic. Din punct de vedere politic, sigur, lucrurile sunt diferite", a afirmat Leonard Orban.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Leonard Orban fonduri europene, #Orban absorbtie fonduri europene, #bani europeni Romania 2012 , #Absorbtie fonduri europene