MAEur: Fondurile europene nu pot fi realocate intre statele membre

Vineri, 25 Mai 2012, ora 18:14
1648 citiri
MAEur: Fondurile europene nu pot fi realocate intre statele membre

Ministerul afacerilor europene (MAEur) a precizat vineri ca legislatia comunitara in vigoare nu prevede posibilitatea realocarii fondurilor structurale si de coeziune intre statele membre, in replica la un comentariu al Deutsche Welle, care sustine ca Romania risca sa piarda fonduri in favoarea Greciei.

Fondurile pierdute de un stat membru prin dezangajare (conform regulii n+2/n+3) se reintorc la bugetul Uniunii Europene si apoi se scad din contributia viitoare a statelor membre, precizeaza MAEur.

Romania nu a pierdut pana in prezent niciun euro prin dezangajari automate din totalul fondurilor structurale si de coeziune de 19,2 miliarde de euro alocate pentru obiectivul "Convergenta" in perioada 2007 - 2013. Guvernul Romaniei actioneaza pentru a preveni dezangajarile de fonduri la sfarsitul anului 2012 si pe viitor.

Pentru a asigura un grad cat mai inalt de absorbtie a instrumentelor structurale, Romania a realocat deja fonduri in cadrul Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) pentru proiecte destinate insertiei si mentinerii pe piata muncii a tinerilor.

Totodata, Romania intentioneaza sa efectueze o realocare intre diferite programe operationale, punand accentul pe finantarea de proiecte care sa asigure crestere economica si sporirea gradului de ocupare a fortei de munca.

La data de 18 mai 2012, rata proiectelor aprobate pentru ansamblul celor sapte programe operationale din Romania a fost de 82,1 %, iar rata de contractare de 73,5 %. Proiectele depuse pana la aceasta data au o valoare de aproape doua ori mai mare decat suma alocata tarii noastre pentru exercitiul bugetar 2007-2013, mai precizeaza MAEur.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
7 cursuri de formare profesională pentru antreprenori determinați să obțină succes
7 cursuri de formare profesională pentru antreprenori determinați să obțină succes
Un antreprenor de succes este un antreprenor atent la detalii, care prețuiește calitatea mai mult ca orice în businessul său și care învață de fiecare dată ceva nou, indiferent că se...
#fonduri europene state membre, #realocare fonduri europene , #Absorbtie fonduri europene