Ministerul Comunicatiilor vrea sa absoarba 95% din fondurile europene, in 2015

Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 11:46
13670 citiri
Ministerul Comunicatiilor vrea sa absoarba 95% din fondurile europene, in 2015
Foto: gandul.info

Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) va avea o rata de absorbtie de fondurilor europene de 95% la sfarsitul anului 2015, iar sectorul IT&C va reprezenta investitii directe in economie de un miliard de euro in perioada 2014-2020, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, Razvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informationala.

'In prezent, exista proiecte de aproximativ 500 milioane de euro aflate in derulare, iar in perioada urmatoare vor mai fi alocate si alte sume. Ministerul pentru Societatea Informationala va avea o rata de absorbtie a fondurilor europene de 95%, la finele anului 2015. In acest sector am avut foarte multe proiecte de unde am ales sa finantam initiative din mai multe zone, potrivit Agerpres.

Pentru perioada 2014-2020 ne vom concentra pe fondurile structurale. Vom avea 500 de milioane de euro alocare de la UE, la care se adauga co-finantare de la bugetul de stat. Estimam, numai pe dimensiunea Agendei Digitale, investitii directe in economie ce vor depasi un miliard de euro, in urmatorii ani. Afacerile in domeniul IT&C in Romania se ridica la 15 miliarde de euro. Practic, vorbim despre a doua industrie, dupa cea auto', a spus Cotovelea.

Potrivit ministrului, in cazul infrastructurii de internet in banda larga, Romania deruleaza proiectul Ro-Net, iar pentru anul viitor se are in vedere stimularea operatorilor privati pentru a investi in broadband.

'Investitiile in infrastructura de broadband sunt foarte importante. Avem in derulare proiectul Ro-Net. Ulterior, vom stimula operatorii privati sa investeasca in infrastructura de banda larga. In perioada imediat urmatoare ne vom intalni si vom discuta pe marginea Strategiei Nationale pentru Agenda Digitala 2014-2020. Deocamdata, documentul se afla in circuitul de avizare la cele zece ministere care trebuie sa-si dea acordul.

In 2015, ne gandim sa lansam studii pentru o viitoare trecere la tehnologia 5G care sa ne indice zonele si perioada optima in care Romania va trece la studii de fezabilitate pe acest segment. Tot anul viitor, vom lansa o strategie cu Agentia Spatiala Europeana pentru lansarea unui program comun privind primul satelit de comunicatii pe care Romania il va realiza', a punctat ministrul pentru Societatea Informationala.

Fondurile europene pentru domeniul IT&C alocate in perioada 2007-2013, prin Axa III a Programului Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), au reprezentat circa 15% din totalul fondurilor alocate POS CCE, respectiv 383 milioane euro din fonduri structurale si 86 milioane euro contributia nationala publica.

Conform datelor oficiale, pana la finalul anului 2013 au fost contractate aproximativ 1.000 de proiecte pe trei domenii majore de interventie, respectiv: Sustinerea utilizarii tehnologiei informatiei, Dezvoltarea si cresterea eficientei serviciilor publice electronice moderne si Dezvoltarea e-economiei.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#rata absorbtie fonduri europene, #Ministerul pentru Societatea Informa ionala , #Absorbtie fonduri europene