Miza fondurilor UE: Cat de pregatiti suntem sa cheltuim 40 de miliarde de euro?

Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 15:40
3370 citiri
Miza fondurilor UE: Cat de pregatiti suntem sa cheltuim 40 de miliarde de euro?

Ministerul Fondurilor Europene are o misiune dificila in anul 2014: trebuie sa convinga Comisia Europeana ca Romania are un proiect viabil pentru urmatoare finantare bugetara si sa creasca rata de absorbtie.

La finalul anului 2013, rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune a ajuns la 33,47%, suma solicitata Comisiei Europene pentru a fi rambursata Romaniei ajungand la aproximativ 6,43 miliarde de euro.

Una dintre cele mai semnficative reusite ale Ministerului Fondurilor Europene a fost acceptul primit de la Parlamentul European pentru aplicarea regulii "n+3", ceea ce inseamna ca Romania mai are la dispozitie un an pentru a cheltui fondurile europene alocate pentru anii 2011 si 2012.

Aplicarea regulii "N+3" pentru anii 2011 si 2012 inseamna ca Romania va putea cheltui fondurile europene alocate pentru anul 2011 pana la data de 31 decembrie 2014, iar pe cele alocate pentru anul 2012 pana la data de 31 decembrie 2015. In acelasi timp, trebuie subliniat ca termenul final pentru cheltuirea fondurilor europene alocate in actuala perioada de programare ramane neschimbat: pana la data de 31 decembrie 2015.

La inceputul acestui an, in lunile februarie sau martie, Romania trebuie sa semneze Acordul de Partneriat cu UE in baza caruia tara noastra ar trebui sa primeasca cele 40 de miliarde de euro pentru urmatorii sapte ani.

Acest Parteneriat traseaza directiile generale pentru modul in care ar trebui sa fie cheltuiti banii europeni in perioada 2014-2020. Ministrul Teodorovici si-a exprimat intentia de a depune in continuare cereri de finantare, asumandu-si riscul sa nu primeasca decontari.

Practic, beneficiarii vor depune proiecte pe anumite programe care ar putea sa nu fie acceptate de Comisia Europeana in forma finala a Acordului de Parteneriat.

Intarzierile si "reprosurile" Comisiei Europene

Autoritatile romane au transmis Comisiei Europene, la 11 octombrie, prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020. Potrivit MFE, pe marginea acestei prime versiuni a documentului de programare, serviciile Comisiei au transmis, recent, informal, o serie de comentarii, urmand ca autoritatile romane si cele europene sa discute pe marginea acestor observatii.

Pentru elaborarea Acordului de Parteneriat 2014-2020, care va fi transmis serviciilor Comisiei la sfarsitul lunii ianuarie 2014, ministerele de linie urmeaza sa transmita Ministerului Fondurilor Europene o serie de informatii in cursul acestei luni.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, la 28 noiembrie, ca Acordul de Parteneriat cu UE ar putea fi aprobat de Comisia Europeana in februarie sau martie, dar Romania doreste sa dea drumul la proiecte inainte, asumandu-si riscul sa nu primeasca, ulterior, decontari.

Eugen Teodorovici a reclamat faptul ca exista intarzieri foarte mari in ceea ce priveste semnarea acordurilor de parteneriat ale tuturor statelor membre si stabilirea programelor operationale pentru viitorul exercitiu financiar 2014-2020, deoarece autoritatile de la Bruxelles au aprobat Regulamentul "foarte tarziu", prevederile finale venind abia saptamana trecuta.

"In mod normal, daca intregul mecanism functiona normal (...) structurile europene ar fi trebuit sa aiba totul aprobat: cadrul legal, abordari de parteneriate, programe operationale, un sistem mult mai simplu, astfel incat de la 1 ianuarie toate statele sa inceapa sa implementeze efectiv aceste proiecte pe noul cadru financiar", a declarat Teodorovici, la o dezbatere cu societatea civila, organizata de Institutul pentru Politici Public.

Proiectele ministrului pentru 2014: mai putine programe operationale

Ministerul Fondurilor Europene a pregatit o noua surpriza beneficiarilor fondurilor europene: doar trei ministri vor "controla" din 2014 finantarea pe care Romania o primeste de la Bruxelles. Liviu Dragnea, Daniel Constantin si Eugen Teodorovici vor deveni, de la anul, "regii fondurilor europene", daca versiunea publicata de Ministerul Fondurilor Europene este aprobata.

Premierul Victor Ponta impreuna cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici prezinta in Parlament versiunea pe care ministerul de resort o propune cu privire la Acordul de Parteneriat 2014-2020. Una din modificarile pregatite de autoritati, care ridica multe semne de intrebare, este "concentrarea" puterii de decizie la trei ministere. Autoritatile isi explica decizia prin incercarea de a eficientiza absorbtia.

Ministerul Fondurilor Europene, condus de Eugen Teodorovici, se va ocupa de patru programe operationale: Infrastructura mare (transport, mediu si energie); Competitivitate (cercetare - dezvoltare, Agenda Digitala); Capital Uman si Asistenta Tehnica;

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a lui Liviu Dragnea, va gestiona programele de dezvoltare regionala, programele dedicate cooperarii teritoriale europene si programului Capacitate Administrativa.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, condus Daniel Constantin, va avea managementul programelor dedicate agriculturii, dezvoltarii rurale, pescuitului si acvaculturii.

Infrastructura pe bani europeni din 2014

Comisia Europeana a aprobat, in luna mai, includerea magistralelor de metrou M4 (Parc Bazilescu - Straulesti) si M5 (Drumul Taberei - Universitate), precum si a tronsonului de autostrada Sebes-Turda in randul proiectelor care sunt finantate prin Programul Operational Sectorial de Transport (POS-T).

Obiectivele de investitii mentionate au o valoare estimata de peste 2 miliarde de euro si urmeaza sa fie finantate din instrumente structurale, cu durata de implementare pana la sfarsitul anului 2015.

la inceputul lunii noiembrie, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Transport 2007-2013 a transmis la Comisia Europeana, spre evaluare, cererea de finantare pentru proiectul major "Linia de metrou Magistrala 5: Sectiunea Raul Doamnei - Eroilor (PS Opera), inclusiv Valea Ialomitei".

Obiectivul principal al proiectului este acela de a facilita, pana la sfarsitul anului 2016, legatura intre vestul si centrul orasului, prin intermediul unei linii de transport cu metroul ce va avea o lungime construita de 6,87km, un numar de 10 statii si un depou, se arata intr-un comunicat al AM POST.

Proiectul are un buget total de 730 de milioane de euro, din care 400 de milioane de euro constituie finantare nerambursabila acordata de Comisia Europeana din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin POST, 123,5 milioane de euro din imprumut BEI, restul sumei de circa 200 de milioane de euro fiind asigurata de la Bugetul de Stat.

Restructurarea sistemului de administrare a fondurilor europeneM

Pe langa masuri pentru reducerea birocratiei si pentru fluidizarea circulatiei banilor, Teodorovici si-a mai propus si restructurarea sistemului, pe care il considera vinovat pentru rezultatele dezamagitoare din anii trecuti.

"Sunt mai multi factori care in trecut au tinut rata de absorbtie la fondurilor europene la un nivel extrem de redus - au franat atragerea de fonduri europene. Printre acestia se numara capacitatea administrativa scazuta, o lipsa de viziune, o centralizare excesiva a unor activitati, lipsa asumarii raspunderii atat la nivel executiv cat si la nivel de conducere, lansarea cu intarziere a achizitiilor publice in cazul marilor proiecte, eventual si unele orgolii", a spus Teodorovici, in cadrul unui interviu acordat Business24.

In plan mai era si restructurarea personalului din aparatul central, de la 300, la 200 de angajati si inlocuirea, eventual, cu experti supercalificati din mediul privat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#fonduri europene exercitiu bugetar, #bani europeni legislatie , #Absorbtie fonduri europene