Oficial CE: Romania sa simplifice procedurile legate de finantarile europene

Joi, 21 August 2014, ora 08:36
4303 citiri
Oficial CE: Romania sa simplifice procedurile legate de finantarile europene

Sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, a declarat miercuri, la Alba Iulia, ca Romania are "o apetenta de a fi mai catolica decat Papa in privinta procedurilor legate de finantarile europene" si cere autoritatilor romane simplificarea acestora.

Angela Filote a declarat, intr-o conferinta de presa, ca procedurile legate de finantarile europene "vin deja destul de complicate de la Bruxelles", iar autoritatile romane ar trebui sa incerce sa le simplifice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"O problema generala pe care am discutat-o si cu autoritatile romane de mai mute ori, a apetentei Romaniei de a fi mai catolica decat Papa in privinta procedurilor legate de finantarile europene. Se stie ca aceste proceduri deja vin destul de complicate de la Bruxelles. Noi suntem insa constienti de faptul ca povara birocratica este prea mare si, de aceea, pentru noua perioada 2014-2020 am introdus mai multe masuri de simplificare. Facem in acelasi timp un apel la autoritatile romane sa mearga in aceeasi directie, de simplificare, si in niciun caz sa nu complice si mai mult lucrurile", a spus Filote.

Sefa Reprezentantei CE in Romania a explicat ca se asteapta ca aceste masuri concrete de simplificare a procedurilor legate de finantarile europene sa duca la cresterea ratei de absorbtie.

"Este vorba aici, in principal, de o problema de capacitate a administratiei publice care se ocupa de managementul finantarilor europene la nivel central si avem mai multe semnale ca problema aceasta este inteleasa si se iau masuri de simplificare si din partea autoritatilor romane. Desigur, ceea ce asteptam este ca dincolo de aceste declaratii de intentie sa vedem niste masuri concrete care vor ajuta la cresterea ratei de absorbtie a finantarilor, pe de o parte, si de pe alta parte, poate o mai buna calitate a acestor finantari. Pentru ca, pana la urma, nu ne intereseaza numai sa fie cheltuiti banii cu orice pret, ci ei sa produca acea schimbare pozitiva pe care si-o doreste si cetateanul", a mai spus Filote.

Filote: gradul de absorbtie al fondurilor europene este "nesatisfacator"

Ea a precizat ca gradul de absorbtie al fondurilor europene este "nesatisfacator", precizand insa ca explicatia obiectiva ar fi ca Romania a plecat un pic "mai de departe" decat celelalte state membre.

"Nu m-as pronunta pe estimare, pentru ca este o estimare. Ma pronunt pe situatia care este la zi si este bineinteles nesatisfacator acest grad. Romania este pe ultinul loc. Exista si explicatii foarte obiective. Nu trebuie sa uitam de unde a plecat Romania, pentru ca a plecat un pic mai de departe decat celelalte state membre. Pe de alta parte, exista un paradox. E o mare nevoie de finantare publica. De multe ori ni se spune ca nu se pot rezolva toate problemele, pentru ca nu sunt bani si raman bani publici care vin de la UE necheltuiti. Deci, aici undeva, intre aceste doua repere trebuie gasite niste solutii inclusiv pe plan national, astfel sa creasca rata de absorbtie", a spus Filote.

Ea a adaugat ca problema trebuie rezolvata la nivel national deoarece Comisia Europeana si-a facut treaba si a simplificat cadrul legislativ si procedural pentru noua perioada de finantare.

"Si spun plan national, pentru ca, din partea noastra, a Comisiei Europene, noi ne-am facut treaba, deci am simplificat major cadrul legislativ si procedural pe noua perioada si asteptam sa vedem acelasi lucru si din partea autoritatilor romane", a mai spus Filote.

Ea a mai spus ca apelul CE este ca regulile care se stabilesc sa fie discutate inainte cu beneficiarii de finantari, cu cei care ar trebui sa foloseasca aceste fonduri.

"Pe partea noastra, apelul nostru este ca regulile care se stabilesc sa fie discutate inainte cu beneficiarii de finantari, cu cei care ar trebui sa foloseasca aceste fonduri, astfel incat cea mai buna experienta acumulata in primii sapte ani de aderare sa produca lectiile care sa imbunatateasca noua perioada de finantare. De altfel, am vazut mai multe masuri luate de Ministerul Fondurilor Europene care ar putea sa simplifice putin viata beneficiarilor de finantare", a mai spus Filote.

Sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, se afla in perioada 20 - 23 august intr-o vizita in judetul Alba. Oficialul european se va intalni cu autoritatile locale si cu reprezentanti ai societatii civile si va vizita o serie de proiecte din judet realizate cu finantare europeana.

De asemenea, Angela Filote va participa, in 23 august, la dezbaterea "O noua viziune asupra Europei", organizata in cadrul celei de-a treia editii a Festivalului "Dilema Veche" de la Alba Iulia.

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#filote fonduri, #absorbtie fonduri europene , #Absorbtie fonduri europene