Orban, optimist: Absorbtia pe coeziune ar putea ajunge la 15% pana la sfarsitul anului

Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 16:21
2352 citiri
Orban, optimist: Absorbtia pe coeziune ar putea ajunge la 15% pana la sfarsitul anului

Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban a declarat, miercuri, ca rata de absorbtie pe coeziune, raportat la cererile de rambursare transmise de partea romana Bruxelles-ului, este de 12,6% si ar putea ajunge in jur de 15% pana la sfarsitul anului.

"Ieri seara am aflat ca va fi in masura Comisia Europeana sa transmita sume din cererile de rambursare transmise pe programul Mediu si axa 2 din Programul Operational Regional, sume care vor intra la buget si procentul de absorbtie va creste", a declarat ministrul, intr-o conferinta de presa.

El a spus nu stie daca se vor mai putea realiza pana la sfarsitului anului de catre Comisia Europeana platile aferente cererilor de rambursare transmise pentru POSDRU. "Va mai fi o misiune de audit la sfarsit de ianuarie, inceput de februarie, si daca se va solda cu rezultate pozitive, programul va fi complet deblocat", a afirmat Orban.

De asemenea, el a precizat ca in cazul Programului Operational Regional (POR) ar putea fi deblocate in urmatoarele saptamani, chiar pana la sfarsitul anului, si celelalte axe care au fost presuspendate in octombrie.

Totodata, pentru programul Transporturi, in privinta caruia sunt "anumite dificultati", deblocarea ar putea avea loc "undeva in primul trimestru".

Orban a aratat ca in cazul programului privind Competitivitatea Economica este greu de prevazut data exacta a deblocarii, cel mai probabil urmand ca procesul sa fie efectuat in etape partiale, pe anumite componente. Pe de alta parte, pentru "parti" din acest program "riscul de suspendare ramane major", iar pentru celelalte cazuri ministrul Orban este convins "ca vor fi evitate suspendarile".

In ceea ce priveste riscul de dezangajare automata de fonduri la finalul acestui an, care era estimat la 1,2 miliarde de euro in septembrie, in prezent acesta s-a redus la cifra de 443 milioane de euro, dintre care 230 de milioane euro sunt aferente programului Transporturi si pentru care nu mai pot fi transmise cereri de rambursare Comisiei, fiind sigura dezangajarea sumei.

Pentru restul sumei, aferenta programelor Mediu si Competitivitate Economica, se vor mai transmite la Bruxelles cereri de rambursare, termenul expirand in ultima zi a anului, iar nivelul fondurilor care vor fi dezangajate efectiv se va mai reduce, a explicat Orban. Pe programele POSDRU, POR, Asistenta Tehnica si Imbunatatirea Capacitatii Administrare riscul de dezangajare este zero.

Orban: Va trebui sa absorbim 6 miliarde de euro ca sa evitam dezangajarile

Orban a mai aratat ca 2013 este "varful de sarcina in ceea ce priveste riscul de dezangajare". "Va trebui sa absorbim 6 miliarde de euro ca sa evitam dezangajarile", a evidentiat ministrul.

Nivelul de absorbtie reala pe politica de coeziune se situa la finalul lunii noiembrie, raportat la fondurile rambursate efectiv de Comisia Europeana, la un nivel de 9,72%, adica 1,86 miliarde euro. Nivelul la cererile de rambursare transmise de partea romana este in prezent de 12,6% si ar putea ajunge in ultima zi a anului "in jur de 15%".

Cum evalueaza Orban performantele ministerului pe care l-a condus?

Orban a evaluat performanta ministeriatului sau preluat in septembrie 2011 ca fiind "buna".

"Performanta ministerului este una buna, pot sa ii spun buna", a spus Orban, amintind ca la preluarea mandatului rata de absorbtie reala pe coeziune era de 5%, iar in aceasta perioada s-a confruntat cu "competente limitate, dificultati majore privind capacitatea administrativa", dar si cu "exigenta sporita a institutiilor europene", avand in vedere ca in prezent Romania are "o problema de incredere".

El s-a mai declarat "nemultumit" de rezultatele obtinute privind capacitatea administrativa privind gestionarea fondurilor europene, care ar trebui sa devina principala prioritate pentru perioada urmatoare.

"Fara imbunatatirea capacitatii administrative ne vom confrunta in continuare cu aceleasi probleme ca si pana acum", a spus Orban, aratand ca e nevoie de cresterea personalului, o plata mai convenabile pe anumite categorii, dar si introducerea unui sistem de criterii de performanta care sa diferentieze salarizarea in functie de rezultatele obtinute.

Potrivit acestuia, efectul disfunctionalitatilor si practicilor gresite din perioada 2007-2011 s-a resimtit cel mai mult in semestrul II al acestui an, aferent Guvernului Ponta I, care a necesitat cele mai multe provocari si efectuarea unei "revolutii de sistem".

"Efectele disfunctionalitatilor majore s-au rasfrant foarte mult asupra activitatii ministerului si inca nu s-au terminat, vor continua sa se simta pana la finalul exercitiului bugetar in 2015", a conchis ministrul Afacerilor Europene.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#Orban fonduri europene, #minister Orban fonduri europene, #rata absorbtie Orban , #Absorbtie fonduri europene