Premierul Ungureanu urmareste accelerarea utilizarii fondurilor UE

Joi, 15 Martie 2012, ora 12:46
1650 citiri
Premierul Ungureanu urmareste accelerarea utilizarii fondurilor UE

Premierul roman Mihai-Razvan Ungureanu efectueaza joi o vizita la Bruxelles pentru a face lobby pentru ajutor in cheltuirea fondurilor structurale ale UE de sase miliarde de euro, in scopul stimularii economiei slabite a tarii, informeaza Euractiv.

Ungureanu va purta cu presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy discutii cu privire la modalitatile de stimulare a cresterii printr-o mai buna absorbtie a fondurilor UE.

Euractiv aminteste ca Ungureanu a preluat mandatul de premier luna trecuta, dupa proteste de strada de peste 20 de zile fata de masurile de austeritate si criza economica.

Purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, a declarat ca principala focalizare a discutiilor va fi asupra economiei, programului de asistenta internationala UE-FMI, precum si asupra fondurilor structurale ale UE. Gray a adaugat ca o discutie privind fondurile UE va conduce si la un alt aspect, si anume progresul Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), instituit in momentul aderarii Romaniei la UE in 2007.

Guvernul roman anterior a declarat ca tara a depus eforturi fara precedent pentru a-si reforma sistemul de aplicare a legii, ceea ce ilustreaza dorinta Bucurestiului ca mecanismul de monitorizare al UE instituit cu cinci ani in urma sa fie eliminat in vara, releva Euractiv.

Intrevederea survine in contextul in care liderii din UE au oferit recent Greciei mai mult ajutor pentru a cheltui banii neutilizati ai UE. Chiar daca Romania nu este inclusa in acelasi program de ajutorare si nu are aceleasi probleme ale datoriilor ca Grecia, ea are cea mai mica rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune din UE - mai putin de 10%, subliniaza Euractiv. Fondurile ramase necheltuite la sfarsitul lui 2013 urmeaza sa fie returnate tarilor donatoare nete.

"Exista inca o multime de posibilitati pentru ca fondurile structurale ale UE sa fie utilizate pentru a creste rata de absorbtie a Romaniei", a declarat Gray.

Fondurile europene, solutia relansarii economice a Romaniei

Accelerarea utilizarii a 6 miliarde de euro din fondurile UE ar putea relansa redresarea economiei romanesti, a declarat premierul tehnocrat, care propune masuri de crestere ce includ o posibila marire de salarii pentru bugetari.

Ungureanu, care a condus pana de curand Serviciul de Informatii Externe din Romania, a declarat ca tara sa are nevoie de subventii agricole de 2,5 miliarde de euro si fonduri structurale si de coeziune de 3,5 miliarde de euro.

"Trebuie sa dam un impuls acum economiei care stagneaza si eu cred ca 8 luni de mandat sunt suficiente pentru a face acest lucru", a declarat Ungureanu.

Demiterea functionarilor publici, ministri care nu acceseaza fonduri europene, o masura luata in calcul

In urmatoarele saptamani, seful executivului roman ar putea trece la demiterea acelor functionari publici, sefi de agentii de operare si chiar ministri care raspund de aplicarea pentru fonduri ale UE, daca Romania nu elimina obstacolele care o blocheaza de la primirea banilor, a declarat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al guvernului. Principalele probleme, a precizat Suciu, sunt ritmul lent in care fondurile sunt prelucrate si esecuri de management.

"Au fost clarificate o serie de solutii, dar principalul mesaj pe care l-a transmis premierul cu aceasta ocazie este cel legat de prioritizarea procesului de absorbtie si de faptul ca nu mai este dispus sa tolereze niciun fel de restante", a afirmat Suciu.

Premierul a cerut ca pana la sfarsitul lunii martie toate restantele de evaluare ale proiectelor UE sa dispara, a mai spus purtatorul de cuvant al guvernului.

Romania primeste deja un ajutor extern pentru a cheltui banii UE

Romania primeste deja un ajutor extern pentru a cheltui banii UE, aminteste Euractiv. Guvernul roman a semnat un acord cu Directia Generala Politica Regionala din cadrul Comisiei Europene, la sfarsitul lunii ianuarie, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei pentru politica regionala, Ton Van Lierop.

Potrivit acordului, Romania recurge la mai multi experti de la Banca Europeana de Investitii, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Mondiala si Fondul Monetar International.

Aceasta masura neobisnuita, a afirmat Van Lierop, va atrage expertiza in reducerea birocratiei, examinand cum sa se gestioneze cel mai bine proiectele, accelerand procedurile si folosind experienta din alte state membre in aplicarea pentru fondurile UE.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Ungureanu declaratii, #fonduri europene Romania declaratii Ungureanu, #rata absorbtie fonduri europene Ungureanu, #vizita Bruxelles Ungureanu , #Absorbtie fonduri europene