Prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020 a ajuns la Bruxelles

Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 09:54
2224 citiri
Prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020 a ajuns la Bruxelles
Foto: jurnaluldeilfov.ro

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) anunta ca a transmis, vineri, serviciilor Comisiei Europene prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020.

Documentul a fost transmis informal deoarece, la nivelul Uniunii Europene, nu au fost adoptate inca regulamentele care vor stabili modul in care vor fi implementate fondurile europene in viitoarea perioada de programare, precizeaza sursa citata.

Prima versiune a Acordului de Parteneriat a fost discutata in cadrul celei de a cincea reuniuni a Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat, din 7 octombrie, iar, suplimentar, documentul a fost realizat pe baza contributiilor ministerelor de linie si a partenerilor de dialog implicati in procesul de programare.

De asemenea, in 8 octombrie, prima versiune a Acordului de Parteneriat a fost prezentata membrilor Camerei Deputatilor de premierul Victor Ponta si ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, mai mentioneaza MFE.

Conform sursei citate, in documentul transmis serviciilor Comisiei Europene au fost incluse propuneri primite in ultimele zile de la partenerii de dialog social.

Prima versiune a Acordului de Parteneriat detaliaza cadrul institutional - Autoritatile de Management si Organismele Intermediare, respectiv prezinta principiile implementarii efective a fondurilor in conformitate cu prevederile pachetului legislativ al Uniunii Europene.

MFE subliniaza ca, in acest sens, implementarea Fondurilor Europene Structurale si de Investitii 2014-2020 se va realiza intr-un sistem mult mai bine coordonat, fiind stabilite atributii de autoritate de management numai la nivelul a trei ministere:

- Ministerul Fondurilor Europene pentru managementul a patru programe operationale: Infrastructura mare (transport, mediu si energie); Competitivitate (cercetare - dezvoltare, Agenda Digitala); Capital Uman si Asistenta Tehnica;

- Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice pentru managementul programelor de dezvoltare regionala, a programelor dedicate cooperarii teritoriale europene si a programului Capacitate Administrativa;

- Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru managementul programelor dedicate agriculturii, dezvoltarii rurale si pescuitului si acvaculturii.

"Coordonarea va tine seama pe de o parte, de lectiile invatate in perioada 2007-2013, si va urmari eficientizarea procesului de implementare si reducerea poverii administrative, iar pe de alta parte, concentrarea tematica a fondurilor va asigura obtinerea unui impact semnificativ al investitiilor, respectiv continuitatea interventiilor sustenabile din actuala perioada de programare", sustine Ministerul Fondurilor Europene.

In 25 iulie, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Toedorovici, declara ca Acordul de Parteneriat care urmeaza sa fie trimis la Bruxelles in toamna va fi "un document de buna calitate". Teodorovici mai preciza si ca Master Plan-ul pe Transporturi urma sa fie gata "in urmatoarele luni".

"Comisia Europeana este foarte nemultumita de faptul ca astfel de documente ajung in presa. Eu am sugerat Comisiei Europene sa putem sa dam opiniei publice toata corespondenta, adica si cea in care Comisia lauda partea romana, dar oficialii de la Bruxelles nu au fost de acord", sustinea ministrul Fondurilor Europene.

Eugen Teodorovici explica faptul ca proiectul a marcat debutul dialogului cu Comisia Europeana pe acest subiect si ca deja se lucreaza pentru remedierea deficientelor semnalate de la Bruxelles. "Eu nu am niciun fel de temere ca Romania nu va fi gata, in toamna, cu un document de buna calitate", mai spunea Eugen Teodorovici.

Declaratiile veneau dupa ce o prima forma a documentului care stabilea modul in care vor fi cheltuiti banii europeni in perioada 2014-2020 generase criticile Comisiei Europene, care l-a catalogat "incoerent si fara prioritati clare", astfel incat trebuia refacut pana in septembrie.

Teodorovici a vorbit si despre problema lipsei unui Master plan pe Transport, din cauza careia oficialii europeni au atras atentia ca exista pericolul ca intregul program cu fonduri europene pentru marile proiecte de infrastructura sa fie blocat.

"Master plan-ul va fi gata in urmatoarele luni de zile, liniile directoare vor fi stabilite, stim ce vom finanta, se doreste un master plan care sa includa intreaga parte a transporturilor din Romania", declara Teodorovici.

Comisia Europeana a atentionat Guvernul, ca proiectul Acordului de Parteneriat transmis in vara catre Bruxelles era incoerent si fara prioritati clare, solicitand ca documentul sa fie refacut "peste vara", pana in luna septembrie.

Avertismentul a fost notat de catre Reprezentanta permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, care i-a atentionat mai departe pe reprezentantii Guvernului de la Bucuresti ca o eventuala respingere a acestui proiect de catre Comisia Europeana, in urma consultarilor inter-servicii care vor avea loc, risca sa conduca la intarzieri in adoptarea viitoarelor programe operationale si in implementarea lor chiar de la inceputul anului viitor, fapt ce ar crea noi probleme in absorbtia fondurilor europene.

Presedintele Traian Basescu a declarat, ulterior, ca Guvernul a probat ca nu a fost competent in pregatirea absorbtiei banilor pentru exercitiul 2014-2020 prin proiectul Acordului de Parteneriat transmis la Bruxelles, adaugand ca trage un semnal de alarma in acest sens.

"Motivul semnalului pe care il trag public este ca riscam sa intram in exercitiul bugetar 2014-2020 la fel de nepregatiti cum am intrat la 1 ianuarie 2007 si riscam acelasi proces de intarziere si de pierdere de fonduri europene.

Noi aici nu avem dreptul sa ne jucam de-a <>, pentru ca astia nu sunt nici banii lui Basescu, nici banii lui Ponta, nici ai ministrului pentru Fonduri Europene, Teodorovici asta, nici banii nimanui, sunt bani destinati modernizarii Romaniei pentru romani, crearii de locuri de munca, dezvoltarii tarii", a afirmat Basescu la Palatul Cotroceni.

Totodata, presedintele s-a aratat dispus sa acorde ajutor Guvernului in privinta elaborarii Acordului de Parteneriat.

Presedintele a citat din analiza Comisiei Europene mai multe formulari critice printre care cea referitoare la faptul ca documentul transmis de partea romana "nu tine cont de substanta Strategiei Europa 2020", lipsa de corelare intre recomandarile specifice de tara si programul national de reforma, "lipsa capacitatii de analiza" in stabilirea obiectivelor care trebuie finantate, propunerea unor proiecte neeligibile, lipsa unui Master Plan pe Transporturi.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Acord de Parteneriat 2014 2020, #absorbtie fonduri europene , #Absorbtie fonduri europene