Radiografia unui acord cu UE cu final neasteptat

Joi, 25 Iulie 2013, ora 07:08
2451 citiri
Radiografia unui acord cu UE cu final neasteptat
Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene care a dat aprobarea pentru draftul acordului cadru

Romania a fost pusa la colt, din nou, de Comisia Europeana pentru modul in care a redactat acordul cadru pentru alocarea bugetara 2014-2020. Acord "copy-paste" ridica noi semne de intrebare cu privire la profesionalismul functionarilor care au redactat si a ministrilor care l-au aprobat. Analistii dau raspunsul: problema este din nou, politizarea excesiva a institutiilor statului.

Comisia Europeana a criticat dur Guvernul Romaniei pentru felul in care a redactat planul de bataie pentru urmatorul exercitiu bugetar 2014-2020. Este a doua scrisoare in care reprezentantii UE vorbesc despre lipsa de profesionalism a romanilor in a realiza si gandi un document care sa fie baza de pregatire a absorbtiei fondurilor comunitare in perioada 2014-2020.

Vechea problema a Romaniei: politizarea institutiilor publice

Analistul politic, Cristian Parvulescu pune lipsa de coerenta a autoritatilor pe seama politizarii excesive a aparatului de stat.

Cristian Parvulescu, analist politic

"Sunt ministri in functie care au validat documentele catre Comisia Europeana si care erau documente extrem de importante pentru Romania. Problema este politizarea. In institutiile statului, pe functii cheie, lucreaza persoane numite politic care nu stiu sa raspunda unor astfel de solicitari", a explicat pentru Business24 Cristian Parvulescu.

Potrivit analistului, criticile aduse Guvernului chiar de presedintele Traian Basescu, care a subliniat in cadrul unei conferinte de presa probleme ridicate de CE, nu vor avea vreun impact asupra negocierilor. Totusi, el sustine ca procesul se va prelungi foarte mult daca autoritatile nu raspund profesionist la observatiile facute de reprezentantii Comisiei Europene.

Pentru a putea continua impartirea celor 39,9 miliarde de euro pe proiectele importante de dezvoltare: Transporturi, Mediu, Dezvoltarea Resurselor Umane, Competitivitate, trebuie sa fie stabiliti termenii parteneriatului intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana.

Lipsa de pregatire a personalului din sistemul de absorbtie a fondurilor europene, poveste veche

Una din probleme de care se plang beneficiarii fondurilor europene impreuna cu consultantii din domeniu este lipsa de pregatire a personalului din institutiile statului.

"Sunt multe explicatii pentru rata scazuta de absorbtie. Sunt chestiuni ce tin de modul in care au fost pregatite structurile administrative sa gestioneze un astfel de program (n. red. POS CCE)", a declarat pentru Business24 la sfarsitul lunii iunie, Leonard Orban, fostul ministru al Afacerilor Europene.

Pentru pregatirea personalului autoritatile au cheltuit 6 milioane de euro prin doua proiecte finantate prin Programul Operational Asistenta Tehnica. In total, peste 4.600 de persoane din aparatul de stat ar fi trebuit sa beneficieze de cursuri de specializare in domeniul accesarii fondurilor europene.

Totusi, rezultatele intarzie sa apara, lucru recunoscut chiar de autoritati. Guvernul a gasit o solutie prin consultanti din mediul privat.

Pentru functionarii cheie din ministere care dau aprobarea unor documente oficiale care ajung la Bruxelles nu s-au gasit inca, se pare, consultanti privati.

Observatiile Comisiei Europene: un document "copy-paste"

Comisia Europeana a redactat un proces verbal cu 13 puncte prin care critica sau cere lamuriri suplimentare Guvernului de la Bucuresti in ceea ce priveste draftul acordului cadru transmis pe 6 iunie.

Guvernul nu a tinut cont de specificatiile de tara, a preferat varianta "copy-paste" In draftul de proiect trimis la Bruxelles, Romania a copiat efectiv documentatia referiroare la recomandarile specifice de tara. Practic, nu exista o legatura intre planul national de reforma, prioritatile de tara enuntate de CE si acordul cadru.

Lipsa unor justificari si rationamente logice Criticile la adresa documentului care a ajuns la Bruxelles vizeaza si elemente de fond. Autoritatile sunt acuzate ca au realizat un plan fara foarte multe justificari sau explicatii. Ei au copiat foarte multe capitolele din acordul semnat in 2007 fara a le ancora in realitatile economice din 2013 sau fara a explica rationamentele care stau la baza unor afirmatii.

"Nici o referire explicita la strategia de competitivitate sau la o lista a sectoarelor prioritare. Prioritatile se refera la masuri tehnice, fara concentrare strategica sau obiective", se arata in documentul oficial publicat pe cursdeguvernare.ro.

Guvernul nu a invatat lectiile din anteriorul exercitiu bugetar 2007-20013 Dupa ce si in 2006, negocierile cu CE s-au lungit foarte mult timp, Romania nu s-a invatat lectia si face aceleasi greseli riscand sa piarda startul la alocarea bugetara, si prin urmare si rata de absorbtie sa fie la fel de mica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#acord cadru Romania, #fonduri europene 2013 Romania, #absorbtie fonduri europene Romania, #proiecte fonduri europene Romania , #Absorbtie fonduri europene