Romania are toate sansele sa ramana fara fonduri europene. Poate chiar din 2013

Vineri, 13 Iulie 2012, ora 18:27
3822 citiri
Romania are toate sansele sa ramana fara fonduri europene. Poate chiar din 2013

Deficientele in ceea ce priveste gestionarea si absorbtia fondurilor europene, dar si interminabilul scandal politic au determinat reactii transante ale Comisiei Europene.

Mai mult, consultantii din piata, dar si analistii sustin ca posibilitatea ca Romania sa ramana cat de curand fara aportul fondurilor europene devine un scenariu foarte probabil.

Reprezentantii Comisiei Europene au transmis ambasadorului Romaniei la UE ca au constatat ca planul de masuri pentru cresterea absorbtiei de fonduri europene a esuat, ca autoritatile de executie refuza asistenta institutiilor financiare si administratia e "paralizata" in actualul context national.

Nemultumirile au fost transmise de catre Walter Deffaa, directorul general al DG REGIO (Directoratul General pentru Politica Regionala al Comisiei Europene) si Angela Martinez-Sarasola, sefa Unitatii pentru Romania din cadrul acestui directorat, intr-o discutie avuta, in urma cu zece zile, la 3 iulie, cu ambasadorul Romaniei la UE, Mihnea Motoc.

Lipsa de informatii si consultanti slabi

In mod cert, Leonard Orban s-a dus sa negocieze cu autoritatile europene sa nu ne sisteze fondurile europene, iar la anul s-ar putea sa nu mai avem bani sau sa avem mai putini, a declarat pentru Business24 Marius Focsa, director general la firma de consultanta financiara Metropolitan Group.

Ce anume a contribuit la aceasta situatie? Lipsa de informatii pentru cei care vor sa acceseze fonduri europene si lipsa de experienta a consultantilor din acest domeniu, sustine Focsa. "In afara de una, doua companii, absolut toate practica plata in avans pentru servicii de consultanta financiara pentru efectuarea unui proiect", a declarat Marius Focsa.

Oamenii nu au bani sa dea inainte, pentru avans, iar din aceasta cauza, in mod sigur, din a doua jumatate a anului 2013, fondurile europene vor fi sistate sau vor ramane doar proiecte ale statului, sustine consultantul.

Mai mult, si la fondurile europene contractate de stat s-ar putea diminua sumele de bani, pentru ca, la modul general, in Romania nu exista disponibilitate din partea europenilor. Astfel, sustine Focsa, fondurile relocate din Romania se vor da in alta parte, in special in statele care au un grad foarte bun de absorbtie a fondurilor, cum este Polonia.

"In momentul de fata, nu exista nicio campanie de publicitate pentru cei care sunt interesati de fonduri europene, nu exista programe de training pentru cei care vor bani europeni, in asa fel incat doritorii sa nu mai fie nevoiti sa ajunga la un consultant, care sa fie interesat doar de comisionul obtinut de la posibilul candidat. Asa ca, oamenii nu mai vor finantari europene in aceste conditii", sustine Marius Focsa.

Invocarea discriminarii, o solutie

Situatia este dificila pentru Romania, mai ales in actualul context politico-economic, chiar daca, pana acum, autoritatile europene nu au facut declaratii oficiale in legatura cu incapacitatea Romaniei de a absorbi mai bine banii europeni, a declarat pentru Business24, analistul economic Aurelian Dochia.

Niciodata nu stii ce se poate intampla, pentru ca in momentul de fata, in Europa este nevoie de bani, deci nu poate fi exclusa solutia ca toate toate fondurile europene sau macar o parte din cele neutilizate, sa fie indreptate catre alte directii. In special programele de stimulare a cresterii au fost propuse pentru absorbtia fondurilor europene.

Din cauza ca Romania nu poate sa vina cu argumente economice solide pentru ca UE sa renunte la decizia de a sista fondurile europene, singura modalitate a noastra este invocarea discriminarii. "Modul in care s-a procedat pana acum a fost diferit, iar daca ar fi schimbate regulile jocului din mers, asta ar insemna discriminare pentru unele tari", sustine Dochia.

Totusi, in aceasta perioada de criza, de multe ori s-a apelat la decizii mai putin ortodoxe, si atunci exista, din pacate, posibilitatea ca Romania sa ramana cat de curand fara aportul fondurilor europene. Conteaza foarte mult cat de bine ne-am coordonat cu alte tari, pentru ca este clar ca avem un interes comun, si daca exista o buna coordonare, atunci sansele de reusita sunt mai mari. In schimb, daca Romania alege sa mearga singura, atunci sansele de reusita sunt extrem de reduse, precizeaza Aurelian Dochia.

Nemultumirile UE au fost transmise, conform unui document oficial obtinut de agentia Mediafax, in contextul existentei unui risc ridicat de suspendare a programelor gestionate de DG REGIO.

Paralizarea administratiei romanesti

Cei doi oficiali au tinut sa mentioneze ca actualul context national este foarte important, ca in momentul de fata s-a constatat o "paralizare" a administratiei romanesti. Mai mult, au constatat o "esuare" a implementarii Planului de masuri prioritare convenit pentru cresterea capacitatii de absorbtie, avand in vedere ca la nivel administrativ, nu s-a progresat intr-o maniera satisfacatoare.

Mai mult, in opinia DG REGIO, desi la nivel politic exista vointa necesara, la nivelul de executie, autoritatile nu recunosc problemele sistemului si refuza in fapt asistenta institutiilor financiare internationale.

In general, atitudinea autoritatilor este aceea de a fi de acord cu recomandarile pe care le face Comisia, fara insa a le aduce apoi la indeplinire neaparat", se arata in document.

Cu titlu de "remarca generala", directorul general al DG REGIO a aratat ca, in privinta implementarii programelor operationale sectoriale, situatia din Romania reprezinta "un element de ingrijorare deosebita" la nivelul Comisiei, din cauza capacitatii administrative extrem de slabe si a deficientelor constatate in functionarea sistemului de management si control al fondurilor. In acest sens, s-a precizat ca raportul Autoritatii de Audit transmis recent DG REGIO a relevat probleme serioase pentru doua dintre cele patru programe evaluate (PO Regional si POS Competitivitate), concluzia fiind aceea ca sistemul de management si control necesita imbunatatiri semnificative.

"A mentionat ca respectivele concluzii ale Autoritatii de Audit nu vor putea sa nu fie luate in seama in decizia viitoare a Comisiei. A amintit ca un alt aspect pe care il vor verifica auditorii DG REGIO se refera la cheltuielile deja efectuate si ca doar in conditiile in care aceste aspecte (functionarea sistemului de management si control, respectiv cheltuielile din trecut) vor fi evaluate in mod pozitiv de auditul Comisiei, DG REGIO va putea continua platile pe programele pe care le gestioneaza, existand insa instructiuni politice foarte clare care reconfirma obligatia de la aplicare a suspendarii / intreruperii atunci cand sunt detectate deficiente serioase ale sistemului de management si control", este avertismentul catre Guvernul roman inclus in document.

N-avem nici abordare strategica si nici viziune

In ceea ce priveste pregatirea viitoarei perioade de programare financiara, sefa Unitatii pentru Romania a atentionat ca nu exista un progres suficient, mai ales comparativ cu alte state membre, aratand ca lipseste abordarea strategica si viziunea asupra urmatoarei perioade. Oficialul UE recomandat o mai mare implicare a departamentelor din ministere, nu doar a autoritatilor de management, precum si o mai buna colaborare interministeriala.

In cazul discutiilor avute cu autoritatile romane privind achizitiile publice, responsabila DG Regio s-a aratat dezamagita de rezultatul acesteia, aratand ca, dupa primele doua reuniuni avute pe aceasta tema la Bruxelles, lucrurile nu au mai avansat in Romania, in contextul in care achizitiile publice reprezinta cea mai mare problema la nivelul intregului sistem de management si control.

Documentul mai releva ca directorul general al DG REGIO a transmis autoritatilor romane ca lor le revine rolul principal de a solutiona problemele existente la nivel national si ca "actiunile de lobby" la Bruxelles nu pot suplini acest angajament.Pana la finalul acestei luni, DG REGIO intentioneaza sa ajunga la o concluzie finala in ceea ce priveste functionarea sistemului de management si control din Romania.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#absorbtie fonduri europene Romania, #bani de la Uniunea Europeana, #fonduri europene agricultura, #fonduri turism , #Absorbtie fonduri europene