Rovana Plumb ne spune cand si cum vor fi construite cele trei spitale regionale

Vineri, 15 Februarie 2019, ora 09:56
4207 citiri
Rovana Plumb ne spune cand si cum vor fi construite cele trei spitale regionale
Foto: CC0 Creative Commons

Constructia efectiva a celor trei spitale regionale pe care ne-am angajat sa le facem se va realiza din fondurile europene care apartin urmatoarei perioade de programare, intrucat faza intocmirii documentatiei tehnice se va termina undeva la sfarsitul acestui an - inceputul anului viitor, a declarat, joi seara, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

"Noi ne-am angajat ca facem trei spitale regionale care sa fie finantate din fonduri europene. Alocarea bugetara pentru aceste spitale regionale s-a facut in 2015 si ea este doar de 150 de milioane de euro pentru toate trei. Un spital regional este investitie majora.

Aceasta investitie majora presupune si o documentatie tehnica necesara care nu poate fi facuta peste noapte.

Luand in calcul ca anul 2016 a fost un an in care nu s-a facut nimic, de-abia din 2017 au inceput discutiile cu consultantul nostru - Banca Europeana de Investitii - cu care colegii mei de la Ministerul Sanatatii, cat si de la Ministerul Dezvoltarii lucreaza, astfel incat tot ce inseamna parte tehnica sa fie finalizata in timp util, dar nu se poate peste noapte.

Sunt foarte multe elemente tehnice. Nu vorbim doar despre studiu de fezabilitate, vorbim si de proiect tehnic si de proiect de executie si de mapare", a spus Rovana Plumb, la Digi, citata de Agerpres.

Potrivit acesteia, documentatia tehnica costa 40 de milioane de euro per/spital, iar faza intocmirii acesteia se va finaliza spre sfarsitul anului 2020 sau inceputul anului 2021. Ulterior, se va organiza licitatie pentru atribuirea lucrarilor la cele trei spitale.

"Din informatiile pe care ni le-au transmis consultantii si Ministrul Sanatatii, aceasta faza a documentatiei tehnice se va termina undeva la sfarsitul acestui an - inceputul anului viitor.

Dupa ce se termina aceasta documentatie tehnica, care include asa cum am spus mai multe proiecte, urmeaza procedura de achizitie pentru a atribui lucrarile unui constructor, unei asocieri, cum se va decide. Daca nu vor exista contestatii - si ne-am obisnuit sa existe - cel mai repede ar putea sa inceapa spre sfarsitul anului 2020 - inceputul anului 2021, ceea ce inseamna ca intram in viitoarea perioada de programare. Asa ca pentru exercitiul acesta financiar 2014 - 2023, pentru ca avem 3 ani in plus, noi ne-am propus sa platim aceste documentatii din banii alocati, iar constructia efectiva sa se realizeze din fondurile europene care apartin urmatoarei perioade de programare", a explicat ea.

Rovana Plumb a subliniat ca in actuala perioada de programare banii vor fi utilizati doar pentru intocmirea documentatiei tehnice.

"In 2023 se termina actuala perioada de programare. In 2021 incepe urmatoarea perioada de programare, cu o alta alocare bugetara pentru care Romania a primit o suma considerabila. Deci, practic, avem 2021, 2022, 2023 suprapunere. Pe actuala perioada de programare vom utiliza banii doar pentru documentatiile tehnice. Din viitoarea perioada de programare, din viitoarea alocare bugetara, vom construi aceste spitale, ceea ce mi se pare un lucru corect si o abordare clara pe care de altfel am stabilit-o si cu Comisia Europeana", a precizat ministrul.

Seful de la Fonduri Europene nu avansat niciun termen pentru finalizarea spitalelor, afirmand ca "nu vreau sa ma lansez in niste date pentru care nu am o certitudine, o garantie, o siguranta ca vor fi respectate peste ani si ani".

"Nu pot sa avansez niciun termen, deoarece totul depinde de momentul in care se da ordinul de incepe a lucrarilor si nu vreau sa avansez termene, pentru ca nu am cum sa fac lucrul acesta.

Este posibil ca documentatiile tehnice sa se termine mai devreme. Daca documentatiile tehnice se finalizeaza mai repede, atunci intrarea in procedura de atribuire se face mai devreme.

Dar, in momentul de fata, aceasta este estimarea: la sfarsitul anului acesta - inceputul anului viitor. De aceea nu vreau sa ma lansez in niste date pentru care nu am o certitudine, o garantie, o siguranta ca vor fi respectate peste ani si ani. Aceasta este previziunea pe care o avem si nu are rost sa intram in anumite date", a afirmat Plumb.

In alta ordine de idei, ministrul a spus ca, saptamana viitoare, la Bruxelles va avea loc primul trialog pe o parte din pachetul legislativ care constituie baza reglementarii modului in care se va face absorbtia fondurilor europene.

"Tot ceea ce inseamna politica de coeziune este in sarcina Ministerului Fondurilor Europene si se negociaza in cadrul Presedintiei Romaniei la Consiliului UE. Chiar saptamana viitoare vom avea primul trialog pe o parte din pachetul legislativ care constituie de fapt baza reglementarii modului in care facem absorbtia fondurilor europene. Sunt niste obiective clare, strategice, pe care le vom urmari in context european, la care Romania se va plia si, in urma dezbaterilor publice pe care le vom avea cu toti actorii implicati, vom desena din 2021 care sunt prioritatile investitionale ale Romaniei, repet, respectand obiectivele de la nivel european", a adaugat ea.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#spitale regionale fonduri europene , #Absorbtie fonduri europene