Teodorovici: Anul viitor vom atinge o rata de absorbtie a fondurilor UE de 80%

Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 11:00
5292 citiri

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Orlando Teodorovici, a declarat joi, la Braila, ca Romania va atinge anul viitor o rata de absorbtie a fondurilor europene de 80%.

"Am plecat, in mai 2012, de la 7-8% absorbtia fondurilor europene si, astazi, am ajuns la 40% nivel de absorbtie pentru actualul cadru financiar. Anul viitor, la finalul acestui prim ciclu financiar, vom atinge o rata de absorbtie a fondurilor europene de 80%. Directia in care mergem este buna, viteza trebuie marita", a declarat Teodorovici, citat de Agerpres.

Ministrul Fondurilor Europene si-a exprimat parerea de rau ca sunt unele domenii, precum cele ale transporturilor si mediului, unde accesarea fondurilor europene necesita mai mult timp si exista riscul sa se piarda unele proiecte.

"Sunt, din pacate, zone unde nu avem cum sa comprimam timpul, sunt anumite accesari tehnologice care nu au cum sa fie comprimate, mai ales in zona de transport si de mediu. Aici exista acest risc de a pierde anumite fonduri europene, pentru ca, oricate am face noi si ce masuri am lua ca si Guvern, nu ai cum sa eviti acest risc. Obligatia noastra este sa luam cat mai mult din banii alocati de Uniunea Europeana pentru acest prim cadru financiar", a explicat ministrul.

Eugen Teodorovici a precizat ca, pentru urmatorul cadrul financiar, s-au pus bazele unei noi abordari, care va face ca rata de absorbtie a fondurilor europene sa fie de 100%.

"Vom avea o rata de 100% la capitolul 'Capital Uman' pe POSDRU si la Competitivitate. Aici, anul viitor, la final, vom avea 100%. Sistemul a fost schimbat, au fost create premisele unui cadru favorabil. Avem elementele necesare pentru a crede si a spera clar la un nivel de absorbtie de 100% pe urmatorul cadru financiar", a completat Teodorovici.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Eugen Orlando Teodorovici, #absorbtie fonduri europene , #Absorbtie fonduri europene