Optimismul ministrului Teodorovici este spulberat de cifre. Absorbtia fondurilor europene, la pamant!

Marti, 01 Octombrie 2013, ora 16:35
2233 citiri
Optimismul ministrului Teodorovici este spulberat de cifre. Absorbtia fondurilor europene, la pamant!

Problema "nationala" a fondurilor europene este departe de a fi solutionata. Ministrul Teodorovici promitea ferm o rata de absorbtie de 50% pentru finalul acestui an si rambursari de 2,5 miliarde de euro facute de Comisia Europeana Romaniei. Totusi, la finalul septembrie rata de absorbtie este la numai 23,77%, iar Romania a facut deconturi de putin peste 1,5 miliarde de euro.

Practic, in trei luni, ar trebui sa facem inca o data pe atat, si sa primim de la Bruxelles 800 milioane de euro, ca sa nu intram pe deficit. Este nevoie de o minune pentru asta, daca analizam cifrele.

Optimismul debordant al ministrului de resort a fost penalizat si de premierul Ponta, care, la intrebarea daca tinta de 50% pentru absorbtia fondurilor europene pana la sfarsitul acestui an i se pare fezabila, a raspuns negativ.

"Nu, pana la sfarsitul acestui an, nu. De aia l-am pus in functie (pe Teodorovici-n.r., actualul ministru), pentru ca e un om foarte optimist, spre deosebire de Orban (predecesorul sau) care era un tehnician, dar in general foarte pesimist. Teodorovici pacatuieste in partea cealalta, prin optimism, dar e o varianta buna si aceasta", a spus Ponta.

Ministrul a "insistat" in "optimismul" sau si a continuat sa spere si sa declare public noi targeturi greu de atins. Spre exemplu, la finalul lunii iunie, Teodorovici vorbea de un nivel de absorbtie de 25% in luna iulie a acestui an. Totusi, Romania a ajuns, la finalul lunii septembrie la o rata de absorbtie de aproape de 24%.

Rambursarile de la CE, un prim obstacol in proiectul ministrului

Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, a declarat intr-un interviu acordat Business24 la inceputul lunii septembrie, ca autoritatile de la Bruxelles ar trebui sa faca rambursari de 2,5 miliarde de euro Romaniei pana la finalul acestui an pentru a nu intra pe deficit.

"In primul si primul rand, trebuie sa atingem tinta din bugetul de stat ca si intrari, adica suma aceea de 2,5 miliarde de euro. Pana acum ne-au intrat in tara aproximativ 1,5 miliarde de euro, deci ne mai trebuie sa mai intre in tara un miliard de euro. Aceasta este prima tinta pe care trebui sa o atingem ca sa nu intram pe deficit", a declarat ministrul Fondurilor Europene.

In aceste conditii, trebuie sa decontam in ultimele patru luni din acest an un miliard de euro prin programele pe fonduri europene. In conditiil ein care, in luna septembrie s-a pastrat acelasi nivel ca in august, de 200 de milioane de euro primiti de la Comisia Europeana, este greu de crezut ca in urmatoarea perioada vom avea rambursari de peste 260 de milioane de euro pentru a nu intra pe deficit.

Rata de absorbtie, o "Fata morgana"

Romania a atins, in luna septembrie din 2013, o rata de absorbtie de 23,77%, deci cu 1,88% mai mare fata de cea raportata la finalul lunii trecute. Mai precis, Comisia Europeana a rambursat Romaniei, prin programele operationale putin peste 200 de milioane de euro.

Luna trecuta CE a trimis in tara in jur de 195 milioane de euro, un sfert din rambursarile facute in iulie. Explicatia ministrului Teodorovici a fost ca "Si Comisia Europeana a fost in concediu toata luna august".

Practic, ministrul vrea sa dubleze rata de absorbtie pana la finalul anului, adica in urmatoarele trei luni. In conditiile in care in ultimele luni am "avansat" in pasul melcului, cu cresteri de pana la 2%, este greu de crezut ca Teodorovici isi va atinge obiectivele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#Teodorovici fonduri europene, #absorbtie fonduri europene, #Teodorovici fonduri europene 2013 , #Absorbtie fonduri europene