Teodorovici: Romania ar putea incasa o noua suma record de la UE in aceasta toamna

Sambata, 31 August 2013, ora 12:38
1431 citiri
Teodorovici: Romania ar putea incasa o noua suma record de la UE in aceasta toamna

Romania ar putea atinge in toamna acestui an un nou nivel record al sumelor incasate din fonduri europene, dupa reluarea platilor pe Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, potrivit ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

"Romania a avut in luna iulie cea mai mare intrare de fonduri europene de la inceputul relatiei cu Uniunea Europeana, 731 milioane de euro. Sper ca acest varf va fi depasit inca o data in lunile urmatoare, in toamna acestui an, atunci cand speram, si sunt deja semnale pozitive, ca vom debloca si ultimul program ramas presuspendat, cel de Competitivitate", a declarat vineri ministrul Fondurilor Europene, intr-o conferinta de presa, la Constanta.

De ce 2013 este cel mai greu an

Teodorovici a spus ca 2013 este "cel mai greu an din punctul de vedere al fondurilor europene".

"In primul rand, 2013 este anul de varf in ceea ce priveste platile, asa a fost planificat inca din 2006. In al doilea rand, trebuie sa solutionam deficientele sistemului pe care Comisia Europeana le-a identificat pentru perioada 2009-2011. In al treilea rand, trebuie ca cele 2,5 miliarde de euro programate ca venituri la bugetul de stat pe 2013 sa fie realizate asa cum prevede Legea bugetului de stat si, desigur, ultimul punct este urmatorul cadru financiar - Acordul de Parteneriat pentru 2014-2020 cu tot ceea ce inseamna acesta: prioritati de finantare, structuri de management si programe operationale mai putine ca numar, o simplificare a sistemului, adica o abordare mult mai pragmatica", a explicat ministrul Eugen Teodorovici.

Comisia Europeana a rambursat fonduri Romaniei

In primele sapte luni ale acestui an, potrivit Ministerului Fondurilor Europene, Comisia a rambursat Romaniei fonduri in valoare de peste 1,46 miliarde de euro.

Teodorovici a afirmat ca obiectivul sau este ca in perioada 2014-2020 Romania sa atraga inca din primul an sume foarte mari si a cerut rigurozitate din partea managerilor de proiecte fata de firmele care executa lucrari, astfel incat cele care nu-si indeplinesc obligatiile la termen sa fie penalizate, conform contractelor.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#fonduri europene romania, #Teodorovici fonduri europene, #Teodorovici rata absorbtie , #Absorbtie fonduri europene