Teodorovici: vom externaliza instrumente de absorbtie a fondurilor europene

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 07:46
3648 citiri
Teodorovici: vom externaliza instrumente de absorbtie a fondurilor europene
Eugen Teodorovici, ministrul Afacaerilor Europene. Foto: dambovita.semnal.eu

Ministrul Afacerilor Europene anunta o strategie radicala pentru cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene: mai putine programe operationale, mai putini angajati in sistem, mai putine autoritati de management si externalizarea catre mediul privat a unor activitati ce reveneau autoritatilor implicate.

Romania a atras, pana la 25 martie doar 12,82% din banii pusi la bataie de UE. Rata de absorbtie dovedeste ca sistemul nu functioneaza tocmai corespunzator, daca ar fi sa comparam cu tari ca Polonia, unde s-au cheltuit peste 80% din alocarile de 58 miliarde de euro.

Procedurile greoaie si lipsa unui personal specializat in acest sistem sunt o parte din motivele pe care le folosim pentru a ne "scuza" incapacitatea de a cheltui fondurile europene.

"Reducerea personalului se va face la nivelul intregului sistem"

Pentru a nu mai ajunge in postura de a da explicatii la Bruxelles pentru problemele din sistem, ministrul de resort, Eugen Teodorovici vrea sa reformeze instituiile implicate in accesare de fonduri europene.

"In primul rand, simplificarea sistemul. Reducerea termenelor de plata dintre momentul achitarii facturii si rambursarea de Comisia Europeana a acelor sume. In plus, va urma o serie de modificari, reduceri de etape si sisteme inutile care fac sa fie foarte complicata procedura in sine. Reducerea personalului se va face la nivelul intregului sistem", a explicat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici pentru Business24.

Ministrul crede ca o externalizare catre mediul privat a unor sarcini ce pana in prezent reveneau personalului din sistem ar putea contribui la reducerea birocratiei.

"Vor fi locuri unde se vor aloca personal in plus pentru ca nu este personal suficient dar sunt si alte zone unde sunt mai multi oameni decat ar trebui sa fie. Vom incerca sa si externalizam functiile si atributiile respective catre companii private, sistem bancar", a precizat ministrul de resort.

Reducerea organismelor, utila daca ramane persoanal competent

Cosmin Dragoi, consultant pe fonduri europene crede ca o reducere a numarului de organisme de intermediere ar fi utili pentru fluidizarea activitatii insa subliniaza ca oamnii care raman in sistem trebuie sa fie foarte calificati pentru a acoperi si sarcinilor celor demisi.

"Ar fi binevenite aceste masuri in sensul in care mai putine organisme de intermediere si autoritati de management vor duce la o fluidizare a activitatii atat timp cat cele ramase vor avea un personal crescut. Este ok sa reducem organismele, dar trebuie sa avem oameni competenti si suficient de multi care sa faca evaluarile. Daca nu ii avem, ne blocam in durata foarte mare pentru evaluare si asa mai departe.

Problema de baza a competentei nu se rezolva cu reducerea numarului de organisme, asa este clar. Se rezolva cu o alocare bugetara mai mare pentru salarii. Asta este adevarul cu salarii mici nu reusim sa tinem oameni buni. In prezent, oamenii competenti din sistem sunt foarte putini raportat la volumul de munca", a precizat Cosmin Dragoi, consultant in fonduri europene la firma M 27 Romaniaeuropene pentru Business24.

Alegerea programelor care primesc bani si in 2014-2020, pe baza nevoilor din economia reala

In plus, consultantul atrage atentia asupra modului in care autoritatile vor sa aleaga programele operationale la care renunta in 2014-2020.

"Decizia de a renunta la anumite programe trebuie bazata pe o nevoie reala din economia reala si nu doar pe evolutia programului in programul anterior 2007-2013. Daca nu se face o evaluare clara a nevoilor din piata, ma tem ca programele nu vor reflecta necesarul existent.

Este posibil sa ne trezim iar cu dezechilibre de genul anumite programe cu foarte mare concurenta si alte programe pe care nu le acceseaza nimeni. Aceste dezechilibre trebuie evitate pentru ca asa se pierd foarte multi bani. Avem programe pentru IMM-uri unde nu ajung banii pentru cata cerere este si avem programe unde nu exista cerere", a subliniat Cosmin Dragoi.

Fiecare angajat din sistem ar trebui sa atraga 3,2 milioane de euro in 2013

Pana la noua alocare, Romania trebuie sa aiba facturi emise in acest an in valoare de 6,5 miliarde de euro pentru a nu pierde banii. Asta ar insemna ca fiecare angajat din sistem ar trebui sa intermedieze proiecte in valoare totala de 3,2 milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#fonduri europene romania, #restructurari fonduri europene Romania, #accesare fonduri europene Romania, #rata absorbtie fonduri europene Romania , #Absorbtie fonduri europene