Oamenii de afaceri ii fac ordine in idei ministrului Fondurilor Europene pentru 2014-2020

Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 19:23
3273 citiri
Oamenii de afaceri ii fac ordine in idei ministrului Fondurilor Europene pentru 2014-2020

Noul pachet de fonduri europene 2014-2020 le da mari sperante oamenilor de afaceri aflati in cautarea unor surse "ieftine" de dezvoltare a afacerilor. Totusi, pentru ca lucrurile sa functioneze mai bine decat in actualul exercitiu bugetar, oamenii de afaceri spera ca autoritatile sa simplifice "hatisul" birocratic cu care trebuie sa se "lupte" pentru a obtine finantarea.

"Daca se vor indeplinii modificarile introduse in noul pachet legislativ pentru perioada 2014-2020, atunci va fi un pas spre deblocarea fondurilor. Ele pana acum blocau accesarea fondurilor oricarei persoane care dorea sa dezvolte un proiect", a declarat Lucretia Voinescu.

In 2014 - 2020 Romania are alocata, pentru Politica de Coeziune, suma de 21,825 miliarde de euro, suma care va fi indexata cu inflatia de-a lungul celor sapte ani.

Solicitarile oamenilor din piata

Existenta unui tripartit intre Comunitatea Europeana, Ministerul Fondurilor Europene si sistemul bancar, ar usura foarte mult atragerea fondurilor europene.

"Este o procedura ingrozitoare care cade pe spatele celui care desfasoara toata activitatea. Ca si investitor nu poti sa faci fata hatisului de hartii. Daca s-ar gasi o forma in asa fel incat o serie de formalitatii sa fie simplificate pentru utilizator si el sa se concentreze numai pe derularea afacerii in sine, ar fi un pas foarte mare", sustine vicepresedintele UGIR.

Existenta unor acorduri intre Ministerul Fondurilor Europene si banci ar fi o alta solutie benefica mediului de afaceri.

"Ar trebui sa existe un acord intre minister si banci, adica institutiile de credit sa beneficieze de un anumit plafon de garantare, in asa fel incat sa ii permita si Ministerului Fondurilor Europene sa controleze si sa verifice pe cel care face investitii", completeaza Voinescu.

Elementele cheie ale pachetului legislativ 2014-2020

Principalele modificarilor introduse in noul pachet legislativ pentru perioada 2014-2020 au drept scop de a se asigura o mai buna utilizare a acestora de catre mediul de afaceri.

Mare parte a schimbarilor aduse cadrului de implementare a Fondurilor Europene

Structurale si de Investitii au urmarit:

- simplificarea programelor si a procedurilor de finantare;

- flexibilitate in organizarea sistemelor de implementare;

- concentrarea tematica si prioritatile de investitii;

- extinderea optiunilor de simplificare a acosturilor: Pentru perioada 2014 -2020, Comisia Europeana isi propune sa mentina si sa promoveze o utilizare mai larga a optiunilor de simplificare a costurilor, ca o alternativa la rambursarea pe baza costurilor reale.

- utilizarea instrumentelor financiare: Se asteapta ca instrumente financiare sa joace un rol mai puternic in 2014-2020. Introducerea lor vor permite o eficacitate si eficienta ridicata in utilizarea fondurilor.

Accesul la instrumente financiare (credite, garantii, capital de risc) a fost limitat in aceasta perioada, iar IMM-urile in special au constatat ca este foarte dificil sa asigure un cash-flow solid, necesar pentru proiectele lor.

- misiuni de audit bazate pe risc: Propunerile pentru 2014 -2020 limiteaza intensitatea auditarii proiectelor, spre exemplu proiectele pentru care totalul cheltuielilor eligibile nu depasesc valoarea de 100.000 Euro pot fi auditate doar o singura data, inaintea inchiderii, cu exceptia cazului in care exista dovada unui risc specific.

Site-ul ministerului Fondurilor Europene devine un portal de achizitii

Autoritatile incearca sa simplifice procedurile de achizitie pentru beneficiaii fondurilor europene astfel incat sa "convinga" mediul privat sa "apeleze" la fondurile europene disponibile.

Ministerul Fondurilor Europene a adoptat, prin ordinul de ministru 1.050/2012 o procedura simplificata de achizitii pentru beneficiarii fondurilor europene. Practic, sunt vizate:

- achizitiile de servicii cu o valoare cuprinsa in intervalul 30.000 - 200.000 de euro;

- achizitiile de bunuri de peste 30.000 de euro;

- achizitiilor de lucrari 100.000 - 5.000.000 de euro.

Leonard Orban, fostul Ministru al Afacerilor Europene, este de parere ca aceasta masura de simplificare nu va produce efecte pana la finalul acestui an, insa va ajuta in urmatorul exercitiu bugetar.

"In mod cert ajuta procesul si cred ca aceste masuri vor fi utile in urmatoare perioada de programare. Pana cand vor intra in vigoare, pana cand vor putea fi aplicate o sa mai treaca o anumita perioada. Prin urmare, ele o sa prinda o perioada restransa din actuala alocare bugetara de la UE. Ele vor ajuta mai mult in viitoare etapa de programare 2014-2020", a declarat pentru Business24 Leonard Orban, consultant pe fonduri europene pentru Orban Biris European Consultants.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#minister fonduri europene, #finantare imm, #mediu afaceri Romania, #acces fonduri europene , #Accesare fonduri europene