CE vrea proceduri simple pentru fondurile accesate de IMM-uri

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 22:05
2028 citiri
CE vrea proceduri simple pentru fondurile accesate de IMM-uri

Comisia Europeana a propus 120 de modificari in vederea simplificarii regulilor de accesare a fondurilor europene de catre IMM-uri, orase, regiuni, studenti si oameni de stiinta.

Propunerile Comisiei vizeaza programele din cadrul Fondului de Dezvoltare Regionala (FEDR) si Fondul Social European (FSE) si ar urma sa fie aplicate in urmatoarea perioada de programare financiara.

"Fiecare dintre propunerile tematice pentru urmatorul cadru financiar multianual presupun o simplificare", a declarat comisarul european pentru Buget si Planificare Financiara, Janusz Lewandowski.

Executivul european precizeaza ca reglementarilor la nivelul UE trebuie sa li se adauge reglementari suplimentare la nivel national, pentru ca eforturile europene sa aiba succes.

Printre simplificarile propuse de CE se numara: accesarea mai putin birocratica a finantarilor provenite din FEDR si FSE pentru institutii care au nevoie de granturi din ambele fonduri pentru a implementa o idee de proiect; reducerea perioadei obligatorii de pastrare a documentelor aferente proiectelor co-finantate prin fonduri UE de la 10-15 ani la 5 ani.

La acestea se adauga si o mai buna coordonare intre Comisie si auditorii la nivel national, astfel incat proiectele cu o valoare mai mica de 100.000 de euro sa fie auditate o singura data, iar cele cu o valoare mai mare de 100.000 de euro - o singura data pe an.

Totodata, Comisia propune reducerea perioadei de obtinere a unui grant pentru cercetare de la 350 de zile cat este in prezent la 100 de zile si eliminarea obligatiei ca beneficiarii sa pastreze documentele de transport ale participantilor la evenimentele de promovare si instruire desfasurate in cadrul proiectelor finantate din FSE si introducerea utilizarii sumelor forfetare pentru justificarea cheltuielilor de transport, astfel incat beneficiarii sa se poata concentra exclusiv asupra calitatii si rezultatelor proiectului.

Comisia spera ca propunerile vor fi adoptate pana la sfarsitul anului 2013, iar implementarea lor va incepe la 1 ianuarie 2014.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#fonduri europene romania, #fonduri europene documentatie, #accesare fonduri europene, #proceduri accesare fonduri europene , #Accesare fonduri europene