Corectii de 30 de milioane de euro, aplicate la proiecte europene in regiunea Sud Muntenia

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 18:17
1591 citiri
Corectii de 30 de milioane de euro, aplicate la proiecte europene in regiunea Sud Muntenia

Controalele facute la proiecte pe fonduri europene in regiunea Sud Muntenia au impus corectii financiare de 30 de milioane de euro, cele mai mari corectii fiind facute la proiecte de infrastructura rutiera, din cauza unor probleme in procedura de achizitie sau in derularea proiectului.

Potrivit directorului Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia, Liviu Musat, controalele facute in ceea ce priveste proiecte pe fonduri europene in regiunea Sud Muntenia au dus la corectii financiare in valoare de aproximativ 30 de milioane de euro.

Potrivit lui Liviu Musat, motivele pentru care au fost aplicate corectii financiare acestor proiecte sunt de doua feluri. Pe de o parte este vorba despre nereguli depistate in ceea ce priveste modul in care s-au atribuit contractele, respectiv in felul in care s-au intocmit caietele de sarcini sau in procedurile de achizitie publica.

O a doua categorie de nereguli pentru care au fost aplicate corectii financiare tine de derularea proiectului dupa semnarea contractelor de finantare, in urma verificarilor fiind descoperite schimbari de solutii sau cantitati de materiale altele decat cele prevazute in contracte.

Liviu Musat a mai spus ca astfel de proiecte cu corectii financiare mari, de milioane de lei, au fost derulate in sase dintre cele sapte judete care compun regiunea Sud Muntenia, respectiv in Arges, Dambovita, Prahova, Calarasi, Teleorman, Giurgiu, singurul judet in care a fost aplicata o corectie "mai mica" fiind Ialomita.

Cele mai mari corectii

Directorul ADR Sud Muntenia a precizat ca, in ceea ce priveste valoarea corectiei aplicate, unul dintre proiectele cu cea mai mare corectie este un proiect privind reabilitarea unui drum din judetul Teleorman.

In acest caz, corectia aplicata in urma controalelor este de 25 la suta din valoarea proiectului, respectiv 22 de milioane de lei.

Motivul pentru care a fost aplicata corectia il reprezinta, potrivit directorului ADR Sud Muntenia, "introducerea unor factori de evaluare subiectivi" in caietul de sarcini.

Exista insa si cazuri in care, in urma verificarilor, au fost aplicate corectii de suta la suta la proiecte derulate de autoritatile publice, adica beneficiarului proiectului i se imputa intreaga suma accesata.

Este cazul unui proiect accesat de Consiliul Judetean Prahova, privind reabilitarea unui drum judetean si pentru care, in urma verificarilor, s-a aplicat, in prima faza, o corectie de 25 la suta, ulterior fiind aplicata o corectie de suta la suta, pentru nereguli privind procedura de achizitie.

Consiliul Judetean Prahova ar putea plati o corectie de 5 milioane de euro

Consiliul Judetean Prahova a achitat corectia impusa initial, in valoare de aproximativ un milion de euro, iar acum autoritatile asteapta terminarea procesului prin care au contestat corectia totala in valoare de cinci milioane de euro.

"Pentru toate aceste corectii, consiliile judetene sunt in instante, in diferite etape si eu sunt convins ca cele mai multe isi vor gasit dreptatea acolo. (?) Nu am solutii pentru modul cum ele (sumele aplicate drept corectii financiare - n.r.) sunt achitate. Trebuie uniformizata legislatia, sa avem aceeasi filosofie fata de licitatie, asa cum o are si Comisia Europeana.

Sunt o serie de lucruri care in Romania sunt perfect legale, dar cand vorbim de autoritatea de audit care functioneaza in subordinea directa a autoritatii de audit de la Bruxelles, aici apar diferente de interpretare", a spus Liviu Musat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#fonduri europene corectii, #sanctiuni fonduri europene, #fonduri europene corectii Muntenia , #Accesare fonduri europene