Cum putem creste absorbtia fondurilor europene

Luni, 07 Mai 2012, ora 16:17
1807 citiri
Cum putem creste absorbtia fondurilor europene

Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE) propune Guvernului o serie de masuri astfel incat sa se ajunga pana in 2015, la 100% absorbtie a fondurilor europene pe agricultura si 80% a fondurilor structurale.

"Punem la bataie experienta a 1.000 de experti, nu doar pentru a evita blocarea fondurilor, ci pentru a atinge o absorbtie de cinci ori mai mare. Important este ca proiectele de reforma deja demarate sa fie continuate, indiferent de schimbarile politice. De aceea, prezentam acest material ca o sursa deschisa de solutii tehnice pentru institutiile statului si pentru platformele tuturor partidelor politice ", a declarat directorul executiv ACRAFE, Robert Pavelescu.

Esecuri si progrese

In raportul "Propuneri pentru Absorbtia Eficienta a Fondurilor Comunitare", aflat la cea de-a treia editie, ACRAFE invita la o perspectiva obiectiva, pornind de la o analiza a situatiei actuale, care include esecurile unor programe, precum Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, dar si progresele.

"In ciuda nemultumirii generale, Romania a facut pasi importanti inainte: a contractat aproape 70% din fondurile europene, a crescut ritmul absorbtiei interne, astfel incat in anul 2011 a absorbit cat in toti cei trei ani anteriori si a externalizat o parte din functiile sale catre mediul privat", a precizat Pavelescu.

Raportul prezinta 11 solutii aplicabile imediat, cu impact asupra fondurilor aferente perioadei 2007-2013 si sapte solutii aplicabile pe termen mediu si lung, cu impact asupra fondurilor aferente perioadei 2014-2020.

"Chiar daca pare ca zarurile au fost aruncate, nu este deloc asa. Putem ajunge, pana in 2015, la 100% absorbtie a fondurilor europene pe agricultura si 80% a fondurilor structurale. Si nici macar nu trebuie sa ne dam de trei ori peste cap, pentru ca resursele necesare sunt la indemana, trebuie doar sa le combinam. Primii pasi pe care ii propunem sunt: cresterea capacitatii institutionale prin folosirea extinsa si inteligenta a asistentei tehnice, ocuparea imediata a posturilor vacante in sistemul de gestionare a fondurilor europene si motivarea pentru performanta a functionarilor din sistem", a explicat vicepresedintele ACRAFE, Marian Dobrila.

Potrivit reprezentantilor asociatiei, acest an este crucial si pentru pregatirea strategiei si elaborarea documentelor programatice pentru perioada 2014-2020.

Fondurile europene - rol esential in cresterea productiei

Raportul subliniaza importanta strategica a redobandirii autonomiei alimentare, autonomiei energetice si impulsionarii industriilor creative pentru Romania.

"Nu consumarea banilor europeni este cea mai mare problema a Romaniei, ci rezultatul utilizarii lor. Spre exemplu, desi am investit 3,5 miliarde de euro in agricultura, doar din fonduri europene, inca importam 70% dintre alimente. Pe de alta parte, pretul cu care produsele ajung la piata este de sapte ori mai mare decat cel cu care pleaca de la producator. De aceea, trebuie sa folosim fondurile europene pentru a ne orienta spre cresterea, in mod durabil, a productiei nationale si pentru a controla impactul semnificativ al scumpirilor asupra consumatorilor, explica Dobrila.

In luna martie 2012, ACRAFE a initiat crearea PACT-ului societatii civile romanesti pentru fonduri europene. "Ne propunem sa cream o forma de actiune comuna pentru beneficiarii de fonduri - companii, ONG-uri, patronate, sindicate, institutii de educatie si cercetare - si companii de consultanta pentru a-si integra demersurile in relatia cu autoritatile. Dorim sa contribuim nu numai cu propuneri, ci si prin sustinerea implementarii celor care vor fi considerate viabile", a adaugat Pavelescu.

Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE) beneficiaza de sustinerea a peste 50 de companii membre in cadrul carora activeaza peste 1.000 de experti si de experienta a peste 3.000 de proiecte intocmite, cu o valoare insumata de aproximativ 3 miliarde de euro.

In cei patru ani de activitate, ACRAFE a initiat si a promovat implementarea a peste 100 de propuneri de modificare a cadrului de functionare a acestor fonduri, peste jumatate dintre acestea fiind implementate cu succes.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#crestere absorbtie fonduri UE, #fonduri UE absorbtie Romania, #ACRAFE masuri fonduri UE , #Accesare fonduri europene