Drepturile si garantiile procedurale de care beneficiaza persoanele controlate de catre DLAF

Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 16:05
7225 citiri
Drepturile si garantiile procedurale de care beneficiaza persoanele controlate de catre DLAF
Oana Stratula, Partner Stratula Mocanu & Asociatii

Aprobarea cererilor de finantare, implementarea cu succes a proiectelor finantate din fonduri europene si finalizarea in bune conditii a perioadei de monitorizare reprezinta un deziderat pentru toti beneficiarii care pornesc pe acest drum, uneori sinuos si dificil, al accesarii de fonduri nerambursabile.

Dupa euforia ce caracterizeaza orice inceput, cei mai multi beneficiari constata ca vorba din popor "nimic nu e gratis" este perfect adevarata, ca lucrurile nu sunt atat de simple precum transpar din ghidurile diferitelor programe si ca implementarea unui proiect cu finantare europeana presupune nenumarate costuri si nu doar financiare ci, uneori, chiar emotionale.

Astfel, unii beneficiari afla ca, in afara controalelor venite din partea organismelor intermediare, a autoritatii de management si a autoritatii de audit, este posibil sa fie chemati pentru a da informatii cu privire la proiect si de catre DLAF - Departamentul pentru Lupta Antifrauda.

Dat fiind ca, in materia fondurilor europene, frauda inseamna infractiune, simpla denumire a institutiei este suficienta pentru a-i ingrijora pe cei carora DLAF le solicita informatii legate de modul de intocmire a documentatiei aferente cererii de finantare, dosarele de achizitie, cererile de plata etc.

Ce este DLAF si care sunt atributiile sale?

Departamentul pentru lupta antifrauda este institutia nationala de contact cu Oficiul European de Lupta Antifrauda - OLAF din cadrul Comisiei Europene, fiind organizat ca structura cu personalitate juridica in cadrul aparatului de lucru al Guvernului, sub coordonarea primului-ministru.

Rolul DLAF este de a asigura protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene in Romania, sens in care acesta indeplineste mai multe functii - de coordonare a luptei antifrauda, de control, de reglementare si de reprezentare.

Dintre acestea, cea care prezinta un interes direct pentru beneficiarii de fonduri europene este functia de control, in exercitarea careia DLAF efectueaza sau coordoneaza actiuni de control in vederea identificarii neregulilor, fraudelor si altor activitati ilicite in legatura cu gestionarea, obtinerea si utilizarea fondurilor europene si a celor de cofinantare aferente, precum si a oricaror altor fonduri ce intra in sfera intereselor financiare ale Uniunii Europene, inclusiv a imprumuturilor si garantiilor acordate de Banca Europeana de Investitii.

Rezulta asadar ca, in exercitarea functiei de control, care se realizeaza de catre Directia control din cadrul DLAF, aceasta institutie are rolul de a verifica proiectele finantate cu fonduri europene, nu doar din perspectiva savarsirii de fraude, ci si din perspectiva neregulilor, acestea din urma reprezentand, in sens larg, o incalcare a normelor legale sau contractuale, cu consecinte exclusiv financiare, iar nu de natura penala.

Cum se desfasoara actiunile de control ale DLAF?

In exercitarea functiei de control, Departamentul efectueaza investigatii administrative, controale la fata locului, analize si verificari documentare, ca urmare a sesizarilor primite de la OLAF sau din alte surse, precum si ca urmare a sesizarii din oficiu cu privire la posibile nereguli, fraude ori alte activitati care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene in Romania.

Actiunile de control ale DLAF se desfasoara in baza imputernicirii de control, care reprezinta actul de declansare a actiunii de control, fiind emisa de seful Departamentului, si cuprinde in mod expres: numele si functia consilierilor imputerniciti sa efectueze sau sa coordoneze actiunea de control, numarul legitimatiilor de serviciu ale acestora, data inceperii controlului, obiectul actiunii de control.

In cadrul desfasurarii actiunilor de control, toate institutiile si autoritatile publice, operatorii economici cu capital de stat sau privat, orice alta entitate, precum si persoanele fizice sunt obligate sa permita reprezentantilor Departamentului accesul in sedii, pe terenuri, in mijloace de transport sau in alte spatii folosite in scopuri economice si sa furnizeze documentele si informatiile necesare intocmirii actului de control.

De asemenea, consilierii imputerniciti pot lua declaratii de la orice persoana care poate furniza date sau informatii utile actiunii de control desfasurate.

Care sunt drepturile persoanelor controlate si ce garantii procedurale trebuie sa le asigure DLAF?

Consilierii imputerniciti sunt obligati sa desfasoare actiunile de control in mod obiectiv si impartial, respectand drepturile si libertatile fundamentale ale persoanelor, precum si o serie de garantii procedurale.

Astfel, persoanele sau entitatile controlate au dreptul sa fie instiintate despre existenta actiunii de control, cu exceptia situatiilor cand exista pericol de disparitie a unor date, inscrisuri, bunuri ce pot constitui mijloace de proba ori de schimbare a unor situatii de fapt si este necesara lamurirea urgenta a unor fapte sau imprejurari ale controlului.

Existenta pericolului de disparitie si urgenta se stabilesc de catre consilierii imputerniciti, in functie de circumstantele concrete ale cauzei, insa, inclusiv in ipoteza in care persoanele sau entitatile controlate nu beneficiaza de dreptul de a fi instiintate in prealabil despre existenta actiunii de control, acestora li se va asigura respectarea tuturor celorlalte drepturi si garantii procedurale prevazute de lege.

In cazul in care persoanele ori reprezentantii persoanelor sau entitatilor controlate sunt chemati la sediul Departamentului pentru a furniza date si informatii sau pentru a da declaratii, acestia au dreptul sa fie instiintati despre aceasta cu 5 zile inainte de data fixata, cu indicarea documentelor pe care sunt obligati sa le prezinte.

Pe toata durata actiunii de control, indiferent daca au fost instiintate sau nu despre existenta acesteia, persoanele sau entitatile controlate au dreptul sa fie asistate de un avocat ales si, dupa caz, de un traducator autorizat.

In cazul in care li se solicita acest lucru de catre consilierii imputerniciti, persoanele sau entitatile controlate au dreptul sa prezinte, in scris, punctul lor de vedere cu privire la orice aspect legat de obiectul actiunii de control; este important de precizat ca prezentarea punctului de vedere in scris reprezinta un drept al persoanei controlate iar nu o obligatie, ceea ce inseamna ca persoanele controlate pot refuza sa dea declaratii scrise.

De asemenea, persoanele sau entitatile controlate au dreptul sa consulte, la sediul Departamentului, documente din cadrul actiunii de control, fara a implica realizarea de copii de pe acestea, in conditiile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.

Cum se finalizeaza actiunea de control?

Actiunea de control se finalizeaza printr-o nota de control, aprobata de seful DLAF, in care se constata prevederile incalcate, se estimeaza impactul financiar asupra intereselor financiare ale Uniunii Europene in Romania sau se constata existenta elementelor de natura infractionala, dupa caz.

In cazul identificarii unei nereguli, nota de control se transmite autoritatilor cu competente in gestionarea fondurilor respective, in vederea luarii masurilor prevazute de lege, iar constatarile din nota de control privind identificarea neregulilor se comunica, la cerere, persoanelor sau entitatilor controlate.

In masura in care constata elemente de natura infractionala, DLAF sesizeaza parchetul competent sa efectueze urmarirea penala si transmite actul de control in vederea recuperarii prejudiciului si tragerii la raspundere penala a persoanelor vinovate.

Evident, in cazul in care constata elemente de natura infractionala, DLAF nu va comunica aceste constatari persoanelor sau entitatilor controlate, pentru a nu impieta asupra desfasurarii anchetei penale.

Analiza semnata de Oana Stratula, Avocat Partener in cadrul Societatii Civile de Avocati Stratula, Mocanu & Asociatii

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#DLAF fonduri europene, #control DLAF , #Accesare fonduri europene