Fonduri europene: Cati bani au intrat in tara in luna octombrie. POS CCE revine in forta

Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 17:15
3013 citiri
Fonduri europene: Cati bani au intrat in tara in luna octombrie. POS CCE revine in forta

Comisia Europeana a rambursat Romaniei putin peste 500 de milioane de euro pana pe 25 octombrie, ceea ce inseamna ca rata de absorbtie a ajuns la 24,97%. Programul care a atras cei mai multi bani este POSDRU, cu 204 milioane de euro, dar POS CCE ameninta "detronarea" acestui.

Nici in aceasta luna autoritatile nu au reusit sa repete succesul din luna iulie cand s-au atras in tara 730 de milioane de euro. Atunci, doar Transporturile au "tractat" 360 milioane de euro.

Sistemul merge in continuare in pasul melcului si totusi ministrul are vise "marete" o rata de absorbtie de 80% pana la finalul lui 2015.

Desi Comisia Europeana a trimis mai multi bani in Romania fata de luna septembrie, semn ca autoritatile "si-au revenit dupa concediul din luna august", scuza folosita de ministrul Teodorovici pentru a explica esecul in atragerea de fonduri din ultima luna de vara, nici in octombrie situatia nu este tocmai "en rose".

Cu toate programele pe fonduri europene deblocate, deci cu toate "motoarele" ruland, Romania a atras de la Comisia Europeana 522 de milioane de euro prin cele sapte programe operationale.

Cei mai multi bani au venit prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) peste 204 milioane de euro. Acesta este urmat de Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) care a "atras" 196 de milioane de euro.

Era de asteptat ca acest program sa fie "fruntas" la absorbtie intrucat sunt multe proiecte depuse si aprobate in perioada in care a fost suspendat programul. POS CCE a fost deblocat la inceputul lunii octombrie, iar companiile sunt cele care au cel mai mult de "castigat" din aceasta deblocare tinand cont de faptul ca programul este destinat cu precadere acestora.

Cati bani a atras Romania pe fiecare din cele sapte programe operationale

Programul Operational Regional (POR) - prin acest program Romania a reusit sa atraga 40,3 milioane de euro in luna octombrie a anului.

Programul Operational Sectorial Mediu (POS Mediu) - in aceasta luna autoritatile romane au rambursat 34,4 milioane de euro prin acest program.

Programul Operational Sectorial Transport (POS Transport) - pentru dezvoltarea infrastructurii, Romania a primit de la Comisia Europeana 35,8 milioane de euro.

Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) - prin programul "proaspat" deblocat Romania a atras 196,2 milioane de euro pentru companii.

Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) - Romania a atras 204,4 milioane de euro prin acest program pana pe 25 octombrie

Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PO DCA) - S-au atras 11 milioane de euro in contul Romaniei

Programul Operational Asistenta Tehnica (PO AT) - 289.000 de euro

Ministrul Teodorovici, "bolnav" de optimism

Dupa ce si-a mentinut obiectivul de a ajunge la o rata de absorbtie de 50% pana la finalui acestui an, in ciuda faptului ca, in prezent, in luna octombrie Romania ajunge la o rata de 25%, optimismul ministrului Teodorovici "loveste" din nou. El vrea o rata de absorbtie de 80% pana la finalul acestui exercitiu bugetar, adica pana la finele lui 2015.

"Daca vom avea acelasi trend, avem sanse ca pana la final de 2015, atunci cand se incheie ciclul pe actualul cadru financiar, sa depasim 80%", a afirmat Teodorovici.

El a aratat si ca Guvernul a aprobat in acest an imprumuturi consistente din Trezorerie pentru a asigura platile pentru toate proiectele europene, nivelul ajungand la peste 7 miliarde de lei.

Obiectivele si axele POS CCE

Ultimul program deblocat POS CCE este destinat cu precadere companiilor si mediului privat. Acesta are ca scop cresterea productivitatii intreprinderilor romanesti pentru reducerea decalajelor fata de productivitatea medie la nivelul Uniunii.

POS CCE are o alocare bugetara pentru exercitiul financiar 2007-2013 de 2,5 miliarde de euro si are a autoritatea de management Ministerul pentru IMM-uri si mediu Privat condus de Maria Grapini.

1 - Un sistem inovativ si eco-eficient de productie

2 - Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare pentru competitivitate

3 - Tehnologia informatiei si comunicatiilor pentru sectoarele privat si public

4 - Cresterea eficientei energetice si a sigurantei in aprovizionare, in contextul combaterii schimbarilor climatice

5 - Asistenta Tehnica

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#fonduri europene absorbtie octombrie, #POSDRU absorbtie, #bani europeni octombrie , #Accesare fonduri europene