Fondurile europene, sprijin pentru Romania. Cat pierdem din cauza ignorantei?

Marti, 05 Iunie 2012, ora 18:05
2409 citiri
Fondurile europene, sprijin pentru Romania. Cat pierdem din cauza ignorantei?

Cresterea economica anuala a Romaniei s-ar putea majora la 3,5% in perioada 2014-2020, daca gradul de absorbtie a fondurilor europene ar atinge 57%, potrivit unei analize CEROPE. Una ipotetica in orice caz, de vreme ce tara noastra a reusit sa atraga doar 7,2% din totalul pus la dispozitie.

Astfel, conform Centrului Roman de Politici Economice - CEROPE, o crestere de 1% din PIB datorita absorbtiei fondurilor europene in perioada 2014-2020 in Romania ar genera o majorare a veniturilor bugetare de 0,82%, releva studiul "Prioritizarea politicilor UE".

Si Lucian Anghel, presedintele BVB, declara in urma cu ceva timp ca un grad de absorbtie de 100% a fondurilor europene ar determina o crestere economica de 4,4%, in timp ce un grad de absorbtie de 0% va mentine cresterea economica in jurul valorii de doua procente.

Toate acestea par insa de domeniul SF-ului, atat timp cat in acest moment Romania nu a reusit sa atraga decat putin peste 7% din intreaga suma pusa la dispozitie de Uniunea Europeana, peste 19 miliarde de dolari, atat pentru fonduri de coeziune, cat si pentru fonduri operationale. In plus, din cauza neaccesarii acestor fonduri, Romania risca sa le piarda in favoarea Greciei.

Accesarea fondurilor europene, mai facila

Pentru a spori gradul de absorbie e acestor sume, guvernul a adoptat in cursul saptamanii trecute o serie de masuri pentru simplificarea procesului de verificare a cererilor de rambursare aferente proiectelor finantate din instrumente structurale.

Conform oficialilor Ministerului Afacerilor Europene, durata procesului de verficare a cererilor de rambursare va fi redusa, la fel ca si povara administrativa atat la nivelul beneficiarilor, cat si al celor care gestioneaza fondurile.

Astfel, se cauta transparentizarea solicitarilor de documente necesare la depunerea cererilor de rambursare. In plus, verificarea administrativa a elementelor de cost cu valoarea mai mica de 1.000 lei va fi eliminata.

Institutia comuna pentru administrarea fondurilor lipseste din Romania

Modelul romanesc duce insa lipsa de o institutie comuna care sa administreze cu adevarat acest segment important.

Analistul economic Ionel Blanculescu aminteste, ca model, centrul de comanda polonez, denumit Project Management Office, care reprezinta, in opinia sa, eficienta unui astfel de program de atragere de fonduri europene. Acest lucru se reflecta si in rata record de absorbtie de aproximativ 80% din acest stat.

"In primul rand trebuie reconfigurata constructia care e gresita, e creata clientelar, in sensul ca autoritatile de management sunt raspandite pe la toate ministerele si fiecare minister in parte isi face politicile proprii", spune economistul.

El aminteste astfel ca pentru fondurile europene de convergenta, unde Romania are la dispozitie 12 miliarde de euro, sunt aproximativ sapte programe operationale, fiecare cu cate o autoritate de management.

De altfel, o alta diferenta majora este sistemul de finantare punte creat de polonezi, care asigura fluenta proiectelor.

Contributia anuala a Romaniei la UE ar trebui micsorata

In studiul CEROPE se mai arata ca a fost estimat impactul net asupra tuturor veniturilor bugetare prin scaderea contributiei anuale a Romaniei la bugetul UE din perioada 2014-2020. Documentul sustine ca pana acum contributia a fost relativ constanta in raport cu exercitiul financiar actual, dar analistii romani considera ca in timp ce, intr-adevar, contributia a fost constanta, aceasta a fost prea mare raportata la PIB-ul Romaniei.

Din 2007 si pana acum, Romania a varsat in conturile Uniunii europene aproape sapte miliarde de euro si a incasat doar putin peste un miliard de euro. Astfel, avem un sold deficitar de aproape sase miliarde de euro. Luand in considerare ca PIB-ul Romaniei in 2011 a fost de 130 de miliarde de euro si luand in calcul o contributie medie anuala de un miliard de euro, realizam cu adevarat impactul angajamentului Romaniei fata de Uniunea Europeana.

Conform economistului-sef al Bancii Nationale a Romaniei, nivelul echitabil al contributiei Romaniei la bugetul comunitar este de aproximativ 150-200 milioane de euro/an, avand in vedere ca Produsul Intern Brut al Romaniei este cam o sutime din PIB-ul comunitar.

"Deci noi avem PIB 130 miliarde euro, iar PIB-ul comunitar este 12.000 miliarde euro - 13.000 miliarde euro, deci cam de o suta de ori mai mare. Noile resurse pe care noi le cautam pentru Romania ar trebui sa inlocuiasca doar resursa TVA veche (adica actualul nivel al TVA si nu noua varianta propusa a UE n.r.)", a spus Lazea.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#absorbtie fonduri europene, #fonduri europene romania, #rata absorbtie fonduri europene , #Accesare fonduri europene