Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ghetea face apel la Guvern pentru a facilita accesul administratiilor locale la fondurile europene

Ghetea face apel la Guvern pentru a facilita accesul administratiilor locale la fondurile europene


Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, a lansat, joi, "un apel" Guvernului pentru fluidizarea accesului unitatilor administrativ teritoriale (UAT) la fondurile europene.

"As face un apel la domnul viceprim-ministru in sensul de a fluidiza un pic accesul acestor UAT-uri la finantari europene. Exista cateva zone gen Cluj, Constanta, Iasi, Timisoara, unde exista un interes local foarte mare pentru a accesa fonduri europene si pentru a face ca la nivelul unitatii sa se produca o schimbare radicala a nivelului de civilizatie din zona. Cu toate acestea, accesul este ingreunat, pentru ca exista un anumit program, sa spunem, de liberalizare a accesului la credit", a subliniat presedintele ARB.

Ghetea a spus ca sunt zone unde autoritatile publice locale acceseaza cu intarziere fondurile din cauza formalitatilor.

"Avem zone, domnule viceprim-ministru, unde vine autoritatea publica locala, face licitatia anul acesta, dar nu poate sa inceapa lucrarile de a atrage fondurile inainte de anul urmator, pentru ca exista un anumit timing privind posibilitatea angajarii resurselor financiare viitoare", a explicat Ghetea la o conferinta de profil la care a participat vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Vicepremierul Dragnea a precizat ca in ceea de priveste acest gen de intarzieri "nu este vorba despre Comisia Nationala pentru Avizarea Imprumuturilor, ci este vorba despre FMI. Discutam foarte deschis. Plafonul pe care l-am stabilit la inceputul anului 2013 impreuna cu Ministerul de Finante era undeva la 800 de milioane de lei. Pentru anul viitor este discutat un plafon care este cel putin cat a fost in 2013 si care va fi destinat investitiilor si pentru cofinantari de programe europene", a subliniat Liviu Dragnea.

Presedintele ARB a propus ca experti ai bancilor sa fie acceptati la discutiile privind proiectele UAT de finantare din bani europeni.

"Propunerea noastra este ca actele normative sa permita ca la nivelul unitatilor administrativ teritoriale bancile sa poata participa cu specialisti, pentru ca in momentul in care s-a obtinut acordul pentru o finantare prin bani europeni, cofinantatorul sa se poata implica, iar la nivelul sectorului bancar exista banci care ar dori acest lucru", a aratat Gratian Ghetea.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1326 ori