Ministrul Agriculturii spera ca Romania va evita suspendarea fondurilor europene pentru pescuit

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 14:16
2873 citiri
Ministrul Agriculturii spera ca Romania va evita suspendarea fondurilor europene pentru pescuit

Ministrul roman al Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat marti ca spera sa se poata evita suspendarea platilor pentru programul operational pentru pescuit.

"Fondurile pentru programul operational de pescuit sunt in continuare intrerupte, nu am intrat in faza cea mai grea de suspendare a platilor. Eu sper ca dupa misiunea de audit care va avea loc la sfarsitul lunii octombrie sa putem vorbi despre progresele reale care s-au facut in Romania in corectarea deficientelor. Sper sa putem sa evitam suspendarea platilor si chiar sa ridicam aceasta sanctiune de intrerupere a platilor", a declarat Daniel Constantin.

El a reamintit ca sanctiunile sunt aplicate din cauza unor nereguli din 2010 si 2011, pe care in prezent autoritatile romane incearca sa le corecteze.

"Este vorba despre un grad de eroare destul de ridicat la ceea ce inseamna platile facute prin acest program, evaluarea proiectelor, dar si recuperarea anumitor sume care s-au acordat in mod incorect.

Aici cred eu ca autoritatea de management si ministerul au facut progrese reale, majoritatea celor care au primit plati necuvenite fiind identificati, trecuti in registrul debitorilor si de acum este o chestiunea de procedura pana cand sumele respective vor fi recuperate", a mai spus ministrul agriculturii.

Totodata, ministrul le-a dat asigurari beneficiarilor ca platile nu sunt intrerupte la nivel national, acestea efectuandu-se in prezent de la bugetul de stat.

Gradul mare de accesare a fondurilor, apreciat de autoritatile europene

In acelasi timp, oficialul roman a precizat ca partenerul sau de dialog, comisarul european Johannes Hahn, a remarcat gradul mare de accesare a fondurilor in cadrul programului de dezvoltare rurala.

"Este un lucru apreciat si s-a discutat si astazi la intalnirea cu domnul comisar european Hahn, faptul ca la Agentia de plati pentru dezvoltare rurala si pescuit gradul de accesare pentru dezvoltare rurala a depasit 50%.

Cred eu ca este un proiect de succes care functioneaza in Romania si care ne ofera premisele ca in perioada 2014-2020 sa avem fonduri mai multe pe dezvoltare rurala si pe care sa le absorbim intr-un procent important pentru beneficiarii din Romania', a afirmat ministrul roman.

Oficialul roman a participat, luni si marti la Bruxelles, la reuniunea ministrilor agriculturii si pescuitului din UE, in cadrul Consiliului AGRIFISH.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Constantin fonduri europene, #Constantin fonduri pescuit, #absorbtie fonduri europene , #Accesare fonduri europene