CE deblocheaza o parte din fondurile suspendate ale Romaniei

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 10:59
1481 citiri
CE deblocheaza o parte din fondurile suspendate ale Romaniei

Comisia Europeana a decis sa deblocheze, probabil pana la sfarsitul anului, 200 de milioane din fondurile suspendate pentru Axa 2 a POR, a anuntat, joi, ministrul dezvoltarii regionale, Elena Udrea.

Anuntul a fost facut la o conferinta pe tema politicii de coeziune la care participa si directorul general din CE pentru politica regionala, Dirk Ahner.

Reluarea platilor suspendate - in valoare de minimum 600 de milioane de euro - pentru Programul Operational Regional va fi reluata treptat, incepand poate chiar cu acest an, declara, marti, ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.

"Asteptam incepand de saptamana aceasta vesti bune in ceea ce priveste reluarea platilor, dar e foarte probabil ca vor fi decizii nu vizand toate programele care in momentul de fata sunt sub aceasta restrictie de trasnmitere de cerere de rambursare, ci program cu program. Va fi probabil o deschidere treptata, graduala, pentru diferite programe", a declarat Leonard Orban, intrebat in legatura cu platile suspendate.

Ministrul a declarat ca este vorba de deblocarea a minim 600 de milioane de euro, daca vor fi deblocate toate programele. Potrivit lui Leonard Orban, Comisia a promis ca, "in masura in care se vor debloca aceste programe si cererile vor fi imediat transmise, vor putea sa ne dea cat mai repede banii, chiar in cursul acestui an".

Bruxelles-ul a inceput sa evalueze, la 28 noiembrie, masurile luate de autoritatile romane pentru a fi deblocate fondurile suspendate in iunie in cadrul Programului Operational Regional.

In urma analizei pe care o face Comisia Europeana, se poate da unda verde pentru deblocarea platilor sau fondurile pot ramane suspendate mai mult timp.

Comisia Europeana a intrerupt platile catre Romania in urma unor deficiente grave in sistemul de achizitii publice

In luna iunie, Comisia Europeana a intrerupt platile pentru Axa 2 a Programului Operational Regional (POR) - Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport, dupa ce a constatat, in urma unui raport de audit, deficiente grave in sistemul de achizitii publice folosite in adjudecarea contractelor de lucrari.

Comisia a indicat ca este vorba despre utilizarea unor criterii de selectie discriminatorii de catre autoritatile contractante in selectia constructorilor, de folosirea nejustificata a procedurii accelerate si de lucrari suplimentare contractate ca lucrari similare.

Comisia Europeana a propus autoritatilor romane sa verifice toate contractele de lucrari incheiate de beneficiarii Axei 2 (124 de contracte de lucrari adjudecate). Dupa aceasta etapa de verificare, care trebuia sa se desfasura in lunile iulie-august 2011, autoritatile romane urmau sa transmita Comisiei Europene concluziile verificarilor si propuneri de actiune. In urma reverificarii procedurilor de achizitie publica, puteau fi propuse corectii financiare cuprinse intre 2% si 100% din valoarea proiectelor gasite cu deficiente.

In iulie, guvernul a decis "temporar si voluntar" sa nu mai fie inaintate facturi catre UE pentru a evita riscul pierderii banilor europeni pana in momentul in care vor fi finalizate verificari suplimentare interne.

"Daca UE, dupa ce am inaintat factura, vine si gaseste probleme la licitatii in Romania pierdem banii. Daca noi corectam in tara, inainte de a trimite factura, banii nu se pierd, raman in Romania si pot fi utilizati pentru alte proiecte", declara premierul Emil Boc. Decizia a fost salutata si de presedintele Traian Basescu.

Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#fonduri europene romania, #blocare fonduri europene UE Romania , #Accesare fonduri