Parlamentul Europeana vrea uniformizarea sanctiunilor cu bani europeni

Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 19:11
1660 citiri
Parlamentul Europeana vrea uniformizarea sanctiunilor cu bani europeni

Comisia JURI a Parlamentului European a aprobat, marti, o propunere a Comisiei Europene privind protejarea intereselor financiare ale UE, ce are ca scop uniformizarea sanctiunilor la nivel european in ceea ce priveste frauda cu fonduri comunitare.

Propunerea a primit 19 voturi "pentru" si unul "impotriva".

Membrii Comisiei JURI au votat propunerea raportorului Tadeusz Zwiefka, de sprijinire puternica a initiativei Comisiei de a folosi legea penala pentru a lupta impotriva fraudelor.

Comisia a aprobat principalele elemente ale propunerii de directiva a Comisiei, printre care o sanctiune de minimum sase luni de inchisoare pentru cei care fraudeaza bani din bugetul UE, se arata intr-un comunicat al JURI.

Comisia Europeana a propus, la 11 iulie 2012, noi norme pentru a combate, prin intermediul dreptului penal, fraudele care aduc atingere bugetului UE, astfel incat banii contribuabililor sa fie protejati mai bine.

Directiva creeaza "un cadru mai armonizat de urmarire si sanctionare a infractiunilor penale" la adresa bugetului UE, astfel incat infractorii sa nu mai poata "exploata diferentele" dintre sistemele juridice nationale, potrivit unui comunicat al CE.

Documentul introduce definitii comune ale infractiunilor la adresa bugetului UE, prevede sanctiuni minime, inclusiv detentia in cazul infractiunilor grave, si instituie un cadru comun si uniform in ceea ce priveste termenele in care o infractiune poate fi cercetata si urmarita penal. CE considera ca acest lucru va contribui la descurajarea potentialilor autori ai fraudelor, la cresterea eficacitatii actiunilor in justitie la nivel national si va permite recuperarea mai usoara a fondurilor pierdute.

In prezent, exista o mare varietate de abordari in ceea ce priveste protejarea fondurilor UE in statele membre. Interpretarea notiunii de "frauda" la adresa bugetului UE variaza de la o tara la alta, intocmai ca si sanctiunile prevazute in acest sens.

Propunerea de directiva defineste infractiuni precum frauda sau infractiunile conexe, cum ar fi coruptia, deturnarile de fonduri, spalarea de bani sau obstructionarea procedurilor de achizitii publice la adresa bugetului UE. "Aceste definitii comune vor contribui la garantarea unei aplicari uniforme a normelor de catre autoritatile judiciare din intreaga UE, in timp ce rata condamnarilor in ceea ce priveste cazurile de frauda depistate in statele membre in cadrul executiei bugetului UE variaza de la 14 % la 80 %, in functie de statul membru vizat", sustine Executivul european.

In 2010, s-au inregistrat 600 de cazuri de presupusa frauda referitoare la cheltuielile si veniturile UE, iar statele membre au declarat cazuri de suspiciuni de frauda in valoare de 600 de milioane de euro.

In cazurile vizate, persoanele care au solicitat fonduri UE au furnizat informatii false pentru a beneficia de finantare sau functionarii nationali au acceptat bani in schimbul atribuirii unui contract de achizitii publice, incalcand astfel normele in materie.

Dupa votul din Comisia JURI, propunerea va ajunge la Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne si la Comisia de control bugetar. Va urma apoi votul in plenul PE, unde vor fi si amendamente. Propunerea va fi adoptata abia dupa ce Consiliul, cu o majoritate calificata, va aproba textul cu toate amendamentele Parlamentului European.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#comisie parlament european, #fraude bani europeni, #fonduri europene , #Accesare fonduri