Deutsche Welle: Fraudele cu fonduri UE, practica tuturor guvernelor din Romania

Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 13:27
1705 citiri
Deutsche Welle: Fraudele cu fonduri UE, practica tuturor guvernelor din Romania

Toate guvernele sunt de vina pentru situatia actuala a fondurilor europene, fraudele reprezentand o practica la cel mai inalt nivel, se arata intr-un comentariu al Deutsche Welle, dupa anuntul Comisiei Europene privind presuspendarea totala sau partiala a trei programe.

Deutsche Welle considera ca reactiile politicienilor romani la decizia CE de joi au fost "stupefiante".

"Militantii PDL au cerut imediat si pe un ton imperios demiterea ministrilor de resort cosiderand ca nu si-au facut datoria. Este insa evident ca oricat de incompetenti ar fi acesti ministri pusi sub acuzare, ei nu aveau timp sa rezolve o problema cronica. Problema acestor programe vine de departe si ea tine in mare masura de responsabilitatea guvernelor PDL", se arata in sursa citata.

"In loc sa taca cu discretie in fata unui esec rusinos si sa coopereze pentru rezolvarea unei probleme majore de interes national, politicienii de la Bucuresti se acuza unii pe altii (...) In comunicatul Comisiei Europene se arata insa cu claritate ca defectiunile sunt vechi si ca tin de sistemul insusi: ''Problemele sunt legate de domeniul achizitiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum si de prevenirea si detectarea fraudei si a conflictelor de interese''.

Doi ministri, unul din guvernul Boc si altul din guvernul Ponta, au fost nevoiti in ultimul an sa demisioneze, deoarece au obtinut fonduri europene in situatii ilicite (conflict de interse), ceea ce arata cat de larg raspandit e fenomenul si mai ales faptul ca fraudele au fost practicate la cel mai inalt nivel. Or, daca ministri insisi se complac in situatii de frauda, ne putem imagina ca functionarii de la nivelurile inferioare au facut din fraudarea fondurilor europene un scop in sine", se mentioneaza in comentariul DW.

"De la inceputurile acestui proces, cand un ministru din cabinetul Nastase a fost nevoit sa demisioneze din acelasi motiv si pana astazi, niciun guvern nu a intreprins o actiune decisiva. Dar chiar daca vinovatiile sunt disipate, guvernele Boc, care au girat in ultimii ani acest proces delicat, poarta cea mai mare raspundere, deoarece au avut cel mai mult timp pentru a remedia defectiunile.

Guvernul Ponta are la dispozitie doua luni pentru a lua cateva masuri convingatoare. Comisia Europeana se arata insa mai curand indulgenta caci a avertizat de multe ori si ar fi avut argumente pentru suspendarea totala a acestor fonduri", conchide comentariul publicat in ziarul German.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
#frauda fonduri europene Deutsche Welle, #suspendare programe Deutsche Welle, #suspendare fonduri Deutsche Welle , #Audit fonduri europene