Orban: Nu e exclus ca multi beneficiari sa scape de corectiile pe POSDRU in justitie

Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 14:50
2944 citiri
Orban: Nu e exclus ca multi beneficiari sa scape de corectiile pe POSDRU in justitie

Guvernul se pregateste sa piarda procese cu beneficiarii fondurilor POSDRU obligati sa suporte corectii financiare, din cauza neregulilor descoperite de Comisia Europeana. In acest sens, Executivul are in vedere asigurarea unor fonduri suplimentare la bugetul de stat.

Mai exact, memorandumul "Aplicarea de corectii financiare in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013", aprobat marti, de Guvern, prevede "elaborarea unui act normativ la nivel de Lege in scopul asigurarii fondurilor necesare prin bugetul de stat, in cazul in care, la finalul reverificarilor, se constata diferente intre valoarea corectiei financiare acceptate de Romania pentru POSDRU si nivelul corectiilor individuale care pot fi recuperate de la beneficiari".

Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, a precizat, pentru Business24, ca banii pe care Romania trebuie ii plateasca pentru corectiile financiare vor veni, in cea mai mare parte, de la beneficiari, iar restul va fi acoperit din bugetul de stat. Cu toate acestea, socotelile initiale ar putea sa nu corespunda cu realitatea, existand posibilitatea ca o parte din beneficiari sa scape de plata acestor bani, in justitie.

Documentul "se refera doar la situatiile specifice in care corectiile nu pot fi imputate in niciun caz beneficiarilor, ci pleaca de la deciziile autoritatilor. Sunt cazuri speciale, va fi elaborat un proiect de act normativ in sensul acesta incercand sa se acopere toate situatiile posibile.

Nu este exclus ca multi dintre beneficiari sa se duca in instanta si sa castige, deci sa li se aplice niste corectii financiare initial, dar sa castige in instanta. In mod normal, trebuie sa existe o prevedere legala care sa acopere toate cazurile foarte diferite", a declarat Orban.

In plus, ministrul a adaugat ca aceasta masura va fi aplicata dupa finalizarea verificarilor pe fiecare proiect in parte.

"Este o masura care se va lua in anul 2013 sau 2014, cand se va finaliza procesul de verificare a tuturor proiectelor individuale si se vor putea insuma corectiile financiare aplicate pentru fiecare proiect in parte sau fiecare proiect cu probleme. Deocamdata nu se pune problema a suporta aceste corectii din bugetul de stat.

In situatia in care, dupa ce se finalizeaza procesul de evaluare, nivelul corectiilor aplicate va fi mai mic decat aproximativ 189 milioane de euro, cat reprezinta corectia aplicata in momentul de fata pe tot ce s-a intamplat in trecut pe POSDRU, numai atunci se poate pune problema elaborarii unui act normativ", a adaugat Leonard Orban.

De cealalta parte, consultantul in fonduri europene, Bogdan Dragoi sustine ca cea mai importanta probleme a Romaniei, in acest moment, este sa gaseasca banii pentru asigurarea platilor catre beneficiari.

In plus, consultantul crede ca situatia in care se gaseste Romania in prezent este generata de faptul ca tara noastra a acceptat mult prea usor conditiile impuse de Comisia Europeana.

"Din pacate este un tavalug in care ne-am antrenat inca de la inceputul alocarii financiare, si este greu sa iesim. Am acceptat prea usor niste conditii grele de atragere a finantarilor, niste proceduri incalcite, greoaie comparativ cu alte tari europene. Sunt proceduri care au fost negociate cu Comisia Europeana. Din moment ce am acceptat acest sistem incalcit, acum ne este greu sa ne opunem lui", a precizat Bogdan Dragoi.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#plata corectii beneficiari Orban, #declaratii Orban corectii, #suspendare plati declaratii Orban , #Audit fonduri europene