Suspendarea fondurilor europene dauneaza grav bugetului de stat

Luni, 22 Octombrie 2012, ora 13:54
2924 citiri
Suspendarea fondurilor europene dauneaza grav bugetului de stat

Romania risca sa piarda alte sapte miliarde de euro din fondurile europene si sa rateze si tinta de deficit pentru ca Guvernul trebuie sa plateasca corectiile din bugetul de stat.

"Singura problema dificila pe care o avem este cand se aplica aceste corectii, pentru ca daca se aplica in 2012 iesim din tintele de deficit cu FMI, iar daca nu se aplica in 2012 s-ar putea sa nu se deblocheze programele pana nu aplicam corectiile. Suntem intr-un cerc vicios, intre modul de calcul al FMI si cel al Comisiei Europene si in sensul acesta i-am cerut ajutorul presedintelui Barroso, sa gasim solutia de calcul al deficitului", a declarat, vineri, premierul Victor Ponta.

Dilema lui Ponta: Ori deblocam fondurile europene, ori ne incadram in tinta de deficit

In afara de POSDRU, unde Comisia Europeana a aplicat o sanctiune de 25% din valoarea proiectelor depuse in perioada 2007-2012, Romania risca noi sanctiuni financiare pentru alte doua programe Programe Operationale Sectoriale - Transport si Competitivitate.

Comisia Europeana ar putea declansa procedura de presuspendare, o informare oficiala in acest sens va fi facuta de comisarul pentru Dezvoltare Regionala, Johannes Hahn, in perioada urmatoare, au declarat surse diplomatice, citate de Gandul.info.

Fonduri europene: Romania risca sa piarda alte 7 miliarde de euro

Procedura de presuspendare presupune primirea unei scrisori, de la Comisia Europeana, in care sunt subliniate neregulile gasite. Romania are, din acel moment, doua luni sa rezolve problemele. In caz contrar, fondurile europene sunt suspendate.

"Aceasta informatie nu constituie o surpriza in conditiile in care avem amenintarea suspendarii programelor de ceva timp. Daca Romania ar fi avut nereguli punctuale nu ar fi existat un asemenea risc si s-ar fi facut doar mici corectii", a explicat Cosmin Dragoi, consultant in fonduri europene, pentru Business24.

Ce poate face Romania in doua luni?

Acesta este destul de sceptic si nu crede ca Romania va reusi sa rezolve problemele in doua luni.

"Exista sanse ca Romania sa rezolve problemele pe care Comisia Europeana le sesizeaza in scrisoarea de presuspendare, dar probabilitatea, din punctul meu de vedere, este redusa. Nu s-au putut rezolva problemele in decursul acestor ani. Teoretic putem sa le remediem, dar sansele sa reusim sa o facem in doua luni sunt foarte mici", a explicat consultantul.

Banii ar trebui sa vina de la Guvern

Cosmin Dragoi a adaugat ca in perioada in care Comisia Europeana a sistat fondurile pentru Romania, finantarea trebuie asigurata de Guvern. In plus, in cazul unei suspendari, proiectele deja semnate vor primi finantare de la bugetul de stat. Daca se va intampla acest lucru, statul roman va rata tinta de deficit bugetar.

Ministrul Muncii: Vom plati cererile de rambursare pe POSDRU pana la sfarsitul anului

"Sistemul asa functioneaza: teoretic orice contract semnat pe fonduri europene este semnat de un minister, iar prin acest contract ministerul se angajeaza sa plateasca sumele respective. In conditiile in care parte de finantare nerambursabila este blocata de la Comisia Europeana, Guvernul are obligatia sa plateasca aceste sume din bugetul propriu.

Acum, trebuie sa vedem daca exista aceste sume. Aici este urmatoarea problema: are obligatia, dar nu are banii. Si atunci iar ne trezim in situatii de blocaj cum a fost si pe POSDRU. Restul de dosare aprobate si necontractate sau in evaluare nu vor mai fi finantate si nu se vor mai finantate alte proiecte", a spus Cosmin Dragoi.

Interviu Leonard Orban: Corectia de 25% pe POSDRU nu va afecta toti beneficiarii

In afara de cele doua programe, procedura de presuspendare a fost declansata de Comisia Europeana si in cazul POSDRU, la inceputul lunii august. Platile pentru POS Transport si Competitivitate au fost intrerupte de la 1 iulie, procedura de presuspendare fiind urmatorul pas.

Declansarea procedurii de presuspendare vine cu doar o luna inainte de Consiliul European in care se va discuta despre bugetul UE pentru perioada 2014-2020 si pune Romania intr-o situatie dificila in conditiile in care marii contributori cer ca banii europeni sa fie alocati in functie de eficienta cu care acestia sunt cheltuiti de statele membre.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#programe presuspendate, #proiecte europene programe, #Dragoi programe presuspendate , #Audit fonduri europene