O companie din Italia primeste 1,3 milioane de euro ca sa invete Romania sa gestioneze fondurile europene

Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 13:37
3908 citiri
O companie din Italia primeste 1,3 milioane de euro ca sa invete Romania sa gestioneze fondurile europene

Ministerul Muncii, autoritatea de management a Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), a atribuit un contract de peste 5,9 milioane de lei (1,34 milioane de euro) unei firme italiene pentru "asigurarea sprijinului necesar beneficiarilor POSDRU pentru gestionarea eficienta si eficace a proiectelor pe care le implementeaza".

Practic, italienii de la Lattanzio Associati Public Sector vor organiza sesiuni de formare si tutorat pentru administratii si autoritatile locale care au luat fonduri europene sa gestioneze banii europeni.

Contractul a fost atribuit prin licitatie deschisa, fara a se organiza o licitatie electronica. La licitatie au participat 8 companii, insa doar 2 oferte au fost admise. Criteriul luat in calcul pentru atribuirea contractului a fost pretul cel mai scazut.

Compania italiana, specializata pe consultanta pentru administratiile publice potrivit informatiilor postate pe site-ul de prezentare, a subcontractat deja o parte din acest contract catre Ernst & Young. Practic, E&Y a primit aproape 19 procente din valoarea totala a proiectului, adica in jur de 1,1 milioane de lei (253.000 de euro) pentru desfasurarea sesiunilor de formare si a celor de tutorat.

Si expertii BEI sar in ajutorul Romaniei, pe bani grei

Nu este prima "miscare" de acest gen din partea autoritatilor de management. In incercarea disperata de a ajunge la o rata de absorbtie record pana la finalul lui 2015, se recurge si la ultimele solutii: experti straini care sa ne invete sa cheltuim banii europeni.

Ministerul Fondurilor Europene pune "soarta" a doua programe operationale extrem de importante pentru Romania pe mainile unor experti de la Banca Europeana de Investitii (BEI). Expertii costa 7,5 milioane de euro si trebuie sa "faca minuni" pentru Programul Operational Transporturi si Programul Operational Mediu.

Dupa ce a "tocat" mai bine de 6 milioane de euro pentru pregatirea personalului din sistemul de absorbtie a fondurilor europene si alti 7 milioane de euro pentru a angaja experti din privat, Ministerul Fondurilor Europene a anuntat o "noua investitie" in personal: ajutor de 7,5 milioane de euro din partea a sapte experti ai Bancii Europene de Investitii (BEI). Practic, un expert "ne costa" putin peste un milion de euro.

Suma acopera plata expertilor pe o perioada de doi ani, dar si achitarea unor servicii contractate de BEI de la terti. Acordul este finantat din fonduri europene, prin intermediul Programului Operational Asistenta Tehnica.

Alte proiecte pe fonduri europene pentru pregatirea angajatilor

Proiectul "Formare continua in gestionarea si coordonarea Fondurilor Structurale si de Coeziune in Romania" s-a desfasurat in perioada 2009-2012. S-au pus la bataie pentru acest program peste 14 milioane de lei adica 3,3 milioane de euro.

Etapele proiectului

- Derularea unor sesiuni de formare la nivel de baza pentru persoanele din cadrul institutiilor implicate in gestionarea Instrumentelor Structurale si de Coeziune, (principiile aplicabile Fondurilor Structurale si de Coeziune, managementul ciclului de proiect si in domeniul achizitiilor publice).

- Derularea unor sesiuni de formare la nivel avansat pentru persoanele din cadrul Autoritatilor de Management si organismelor Intermediare (in domeniile: control si management financiar, audit, elaborarea ghidurilor solicitantilor si managementul solicitarilor de finantare, monitorizarea, evaluarea si managementul FSC, monitorizarea regulii "n+2" si "n+3", sistemul de indicatori, managementul riscului, controlul antifrauda si nereguli).

Proiectul "Formare pentru sistemul de coordonare, gestionare si control al Instrumentelor Structurale in managementul programelor operationale"se va derula pana in 2015 si are valoare totala de 12.246.477,60 lei (2,7 milioane de euro).

Activitatile de formare care urmeaza a se desfasura

* Programarea si noile regulamente pentru perioada 2014-20120;

* Managementul programelor operationale, inclusiv managementul riscurilor, monitorizarea si raportarea privind instrumentele structural, indicatori, monitorizarea la nivel de proiecte, ajutor de stat si proiecte generatoare de venit, politici orizontale, managementul parteneriatelor, asistenta tehnica si inchiderea programelor;

* Management financiar si audit, inclusive cheltuieli eligibile, procesarea cererilor de rambursare si a platilor, regula N+2, verificarile de management, raportari, audit de sistem si de operatiuni si corectarea regulilor;

* Managementul proiectelor finantate prin instrumente structurale;

* Managementul achizitiilor publice;

* Alte tematici relevante vizand dezvoltarea abilitatilor si competentelor

personalului care gestioneaza instrumente structurale.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#fonduri europene consultanta, #fonduri europene companii, #fonduri europene companii straine , #Consultanta fonduri europene