Proiecte cu fonduri europene pentru dezvoltare regionala risca sa piarda finantarea

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 18:15
3202 citiri
Proiecte cu fonduri europene pentru dezvoltare regionala risca sa piarda finantarea

Un numar de 11 proiecte pe fonduri europene derulate de autoritati publice sau societati comerciale private din zona ADR Sud Muntenia sunt in intarziere, patru dintre aceste proiecte, care au o valoare totala de aproximativ 70 de milioane de euro, riscand sa piarda finantarea.

Potrivit directorului Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) Sud Muntenia, Liviu Musat, patru proiecte pe fonduri europene cu o valoare totala de aproximativ 70 de milioane de euro risca sa piarda finantarea din cauza intarzierilor foarte mari in implementare, cele patru proiecte intrand intr-o perioada de monitorizare "mai atenta".

"Nu putem sa ascundem faptul ca sunt proiecte in intarziere in regiunea noastra, proiecte pentru care, daca nu se vor intampla lucruri semnificative in perioada urmatoare, vom solicita rezilierea contractelor si transmiterea sumelor la proiecte de rezerva pentru care beneficiarii chiar isi doresc din tot sufletul sa obtina sume pentru a finanta aceste proiecte", a afirmat, luni, intr-o conferinta de presa la Ploiesti, directorul ADR Sud Muntenia.

Liviu Musat a aratat ca printre proiectele aflate in intarziere se numara, in cadrul domeniului de interventie 1 - poli urbani, derulat de municipiul Targoviste, un proiect ce are in vedere implementarea unui plan integrat de dezvoltare urbana a municipiului.

"Asteptam masuri grabnice de reintrare in grafic, daca nu, posibilitatea nedorita de nimeni de reziliere a contractului este considerabila", a afirmat Liviu Musat, referindu-se la acest proiect.

Directorul ADR Sud Muntenia a spus ca un alt proiect in intarziere este derulat de autoritatile locale din Curtea de Arges. Potrivit datelor furnizate de ADR Sud Muntenia, este vorba despre proiectul "Cresterea calitatii infrastructurii rutiere in municipiul Curtea de Arges", cu o valoare de peste 47 de milioane de lei.

Liviu Musat a aratat ca in cazul acestui proiect contractul de finantare este semnat de doi ani, dar "nu exista progrese care sa fie reflectate in graficul de reglementare".

Potrivit directorului ADR Sud Muntenia, alte doua proiecte care inregistreaza intarzieri foarte mari sunt la domeniul "structuri de afaceri" si sunt derulate de beneficiari firme private.

Primul este un proiect privind dezvoltarea unui centru de afaceri privat in judetul Ialomita, in valoare de 40 de milioane de lei. Liviu Musat a afirmat ca acest proiect este "si in intarziere si in dificultate de derulare in sensul ca nu gaseste o banca sa-i aprobe imprumutul, pentru ca pe structuri de afaceri contributia este de 50 la suta din partea beneficiarului si datele economice de la momentul depunerii proiectului, in 2009 -2010, nu mai sunt aceleasi, rigorile bancilor sunt mult mai mari".

Cel de-l doilea proiect derulat care inregistreaza intarzieri este inclus la acelasi capitol - "structuri de afaceri" - are o valoare de aproape 80 de milioane lei si este derulat de o societate comerciala din Pitesti, judetul Arges.

"Au probleme nu neaparat cu sustinerea financiara, ci cu aprobarea de catre ANRMAP a caietului de sarcini, de sapte opt ori au incercat pana acuma si au intrat deja in intarziere", a afirmat Liviu Musat, despre beneficiarii acestui proiect.

Cele patru proiecte valoreaza, in total, aproape 70 de milioane de euro, a spus directorul ADR Sud Muntenia.

"Suntem prea saraci sa ne permitem luxul de a lasa aceste proiecte sa nu se finalizeze", a apreciat Liviu Musat.

Directorul ADR Sud Muntenia a aratat ca ADR a trimis notificari referitoare la intarzieri si ca toate aceste proiecte "intra intr-o perioada de monitorizare mai atenta si speram ori ele sa reintre in grafic, ori, daca nu, sa putem sa luam banii si sa finantam alte proiecte".

Liviu Musat a aratat ca, daca se va ajunge la ideea retragerii finantarii pentru aceste proiecte, acest lucru va trebui facut nu mai tarziu de trimestrul al doilea al anului viitor, pentru ca noile proiecte care vor primi finantarea sa poata avea timpul necesar pentru implementare.

Conform datelor furnizate de reprezentantii ADR Sud Muntenia, pe langa cele patru proiecte invocate de directorul institutiei, alte sapte proiecte inregistreaza la acest moment intarzieri in implementare.

Conform datelor furnizate de ADR Sud Muntenia, dintre cele unsprezece proiecte noua sunt derulate de autoritati locale, iar dintre acestea patru sunt derulate de municipiul Targoviste si cate unul de localitatile Campulung, Racari, Mioveni, Curtea de Arges si de judetul Arges,

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#fonduri europene dezvoltare regionala, #intarziere proiecte fonduri europene , #Dezvoltare regionala